Пропустити навігацію

«Відсутність боргів по страхових та єдиному внесках – важлива умова для зарахування страхового стажу»

515979088ed06 - «Відсутність боргів по страхових  та  єдиному внесках –   важлива умова  для зарахування страхового стажу»На сьогодні більшість суб’єктів господарювання Херсонщини своєчасно сплачують обов’язкові платежі від нарахованого фонду оплати праці, забезпечуючи надходження до  бюджетів усіх рівнів та пенсійні права своїх робітників.

Однак, в області є ряд роботодавців, які  порушують вимоги діючого законодавства щодо термінів сплати єдиного внеску, внаслідок чого значно скорочуються надходження коштів до пенсійного бюджету, а  їх  найманим працівникам не зараховується страховий стаж до тих пір, поки заборгованість не буде повністю погашена. Це також стосується  і громадян – підприємців  та  осіб, які провадять незалежну професійну діяльність.

Загальний борг зі сплати єдиного внеску по області на 1 червня поточного року склав 317,6 млн грн, з якого більше 78% – це заборгованість фізичних осіб -підприємців.  Крім того, за  підприємствами рахується майже 39 млн грн недоїмки по страхових внесках, з якої  99,1% – по підприємствах, що перебувають в різних стадіях  банкрутства.

Відповідно до діючого законодавства до страхового стажу для розрахунку розміру пенсії враховуються лише ті періоди роботи працівника, за  які щомісяця сплачені кошти в сумі не менше мінімального страхового внеску, який з 1 січня  2019 року року складає 918 грн. 06 коп.

Для роботи з боржниками фахівці Пенсійного фонду використовують різні шляхи: від роз’яснень норм пенсійного законодавства до ініціювання заслуховування боржників на засіданнях  відповідних комісій, утворених при органах виконавчої влади та місцевого самоврядування.  З початку  року  за ініціативи  Фонду було заслухано 443 боржника, з яких 332 особи  – це підприємці.

Не повинні залишатись осторонь і самі працівники, бо йдеться про їхні соціальні права. Кожному працюючому потрібно не лише проявляти цікавість  щодо того, як роботодавець сплачує обов’язкові платежі від нарахованого фонду оплати праці, а й у разі  неналежного виконання роботодавцем своїх обов’язків –  вимагати від нього повного погашення  існуючої  заборгованості.

За бажанням, кожен працівник може самостійно перевірити повноту зарахування страхового стажу за даними системи персоніфікованого обліку, зареєструвавшись на Веб – порталі Пенсійного фонду України.

Пам’ятайте: лише  за умови  повної сплати внесків, всі місяці  роботи будуть зараховані до страхового стажу кожного робітника.

Головне управління Пенсійного фонду України в області звертається до всіх керівників підприємств-боржників  та  фізичних осіб – підприємців –  розрахуйтеся з  недоїмкою по страхових  та єдиному внесках. Адже, це фактично борги  перед  працівниками  та пенсіонерами області.

 Погашення заборгованості в повному обсязі забезпечить право кожному працюючому  на отримання пенсійних виплат та інших соціальних допомог.

 

background Layer 1