Пропустити навігацію

Як отримати страховий стаж непрацюючій людині ?!

       На сьогоднішній день діючим законодавством встановлена пряма залежність розміру пенсії від величини страхового стажу та заробітку, з якого сплачено єдиний соціальний внесок. До страхового стажу зараховуються лише ті періоди, за які повністю сплачені внески із заробітної плати не менше мінімального розміру.

        З 01 січня 2019 року необхідний для призначення пенсії страховий стаж складає вже 26 років замість 15-ти років як було раніше, і надалі він щорічно буде збільшуватися до 2028 року, коли необхідний для призначення пенсії стаж становитиме 35 років.

Тож, майже щодня до органів Пенсійного фонду в області звертаються за призначенням пенсій люди, яким не вистачає необхідного мінімального страхового стажу, а це є результатом того, що значна частина населення області працездатного віку протягом тривалого періоду своєї трудової діяльності офіційно не оформляла трудові відносини з роботодавцями.

Несплата внесків не дає можливості зарахувати період трудової діяльності до страхового стажу і, як наслідок, громадяни втрачають право на соціальний захист або мають пенсію, яка не відповідає їх сподіванням.

Водночас, діючим законодавством передбачена можливість отримання страхового стажу, необхідного для призначення пенсії, шляхом укладення договору добровільної участі в системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування.

Для укладення договору про добровільну участь незастраховані особи подають заяву до органу Державної фіскальної служби України за місцем проживання.

Відповідно до статті 10 Закону України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування” від 08.07.2010 №2464-VI (далі – Закон) право на добровільну участь у загальнообов’язковому державному соціальному страхуванні мають особи, які досягли 16-річного віку, не перебувають у трудових відносинах з роботодавцями та не належать до кола платників єдиного внеску, у тому числі іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають або працюють в Україні, громадяни України, які працюють або постійно проживають за межами України, якщо інше не встановлено міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України.

     З особою, яка подала заяву про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування або виявила бажання сплатити єдиний внесок за попередні періоди, в яких не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню, укладається договір у строк не пізніше ніж 30 календарних днів з дня отримання відповідної заяви. Договір про добровільну участь набирає чинності з дня його підписання. Розмір внеску визначається в Договорі, але сума сплачених внесків за кожний місяць не може бути меншою за мінімальний страховий внесок та більшою за суму єдиного внеску, обчисленого виходячи з максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановлених на дату укладення договору. З 01 січня 2019 року розмір мінімального страхового внеску складає 918,06 грн – це 22  відсотки від мінімальної заробітної плати, яка з 01 січня 2018 року становить 4173 грн. Максимальна база нарахування єдиного внеску складає 62 595 грн, відповідно сума єдиного внеску – 13 770,90 грн.

      При цьому, у зв’язку зі змінами, внесеними до Закону та введеними в дію з 01.01.2018, у разі укладення договору про одноразову сплату (за попередні періоди), сума сплаченого єдиного внеску за кожен місяць такого періоду не може бути меншою за мінімальний страховий внесок на дату укладення договору, помножений на коефіцієнт 2. Тобто, з 01 січня поточного року мінімальний страховий внесок на місяць для осіб, які укладають договір про сплату єдиного внеску за попередні періоди, складає 1836,12 грн (918,06*2). Сплачувати єдиний внесок необхідно щомісяця до 20 числа у розмірі, встановленому в договорі про добровільну участь, а за попередні періоди – однією сумою протягом 10 календарних днів з дати підписання договору.

Сплата єдиного внеску здійснюється у національній валюті на рахунки органів Державної фіскальної служби, відкриті для його зарахування в управлінні Державної казначейської служи України.

background Layer 1