Пропустити навігацію

До уваги членів фермерських господарств !

fermerski hospodarstva rivnenshchini otrimayut 35 20181116 4664.1542378414 - До уваги членів фермерських господарств !Починаючи з 2004 року, громадянам України страховий стаж в повному обсязі зараховується лише за умови сплати внесків до Пенсійного фонду в розмірі не меншому за мінімальний страховий внесок, розрахований з мінімальної заробітної плати, встановленої чинним законодавством за відповідний період.

З 01 січня 2019 року необхідний для призначення пенсії страховий стаж складає вже 26 років, у 2020 році  – 27 років і так до 2028 року, коли необхідний для призначення пенсії стаж становитиме 35 років. Законом України від 03.10.2017 №2148-VIII “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій” було внесено зміни до Закону України від 08.07.2010 №2464-VI “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування ”, відповідно до яких з 01.01.2018 члени фермерських господарств виключені з переліку платників, що мають право на добровільну сплату єдиного соціального внеску.

Водночас, членів фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах, визначено платниками єдиного внеску.

Взяття на облік членів фермерських господарств здійснюється контролюючим органом (Державною фіскальною службою України) за місцезнаходженням чи місцем проживання у день отримання від них заяви про взяття на облік платника єдиного внеску.

Зазначена норма не поширюється:

– на членів фермерських господарств, які є застрахованими особами – найманими працівниками, фізичними особами-підприємцями, головами фермерських господарств як юридичних осіб, так і фізичних осіб-підприємців зі статусом сімейного фермерського господарства;

– на членів фермерського господарства, якщо вони отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю.

Базою нарахування єдиного внеску для членів фермерського господарства з 01.01.2018 є сума доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб. У разі, якщо таким платником не отримано дохід (прибуток) у звітному кварталі або окремому місяці звітного кварталу, такий платник зобов’язаний визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом № 2464.

При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць: з 01 січня 2019 – 918,06 грн (4173*22%, де 4173 грн – мінімальна заробітна плата з 01 січня 2019 року).  Члени фермерських господарств зобов’язані сплачувати за себе єдиний внесок, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок.  Єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника, а за порушення законодавства, зокрема, за несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску передбачено фінансову відповідальність.

 

Шановні члени фермерських господарств! Сплачуючи єдиний внесок Ви забезпечуєте собі соціальний захист при досягненні пенсійного віку та своєчасні виплати пенсій нинішнім пенсіонерам, серед яких наші батьки та близькі люди.

background Layer 1