Пропустити навігацію

Як отримати доступ на портал електронних послуг Пенсійного фонду України

Як отримати доступ на портал електронних послуг Пенсійного фонду України.

 

Веб портал електронних послуг Пенсійного фонду України надає доступ до  Ваших персональних даних та значної кількості онлайн-сервісів. Щоб отримати цей доступ необхідно пройти авторизацію.

Для входу на портал можливо використати веб-інтерфейс (сайт) або  скористатися мобільним додатком.

Щоб увійти на портал через сайт необхідно ввести адресу https://portal.pfu.gov.ua, або в пошуковій системі Google набрати “Портал ПФУ” чи будь-яку іншу схожу за контекстом фразу та перейти за посиланням

01 - Як отримати доступ на портал електронних послуг Пенсійного фонду України

В результаті відкриється стартове вікно сайту порталу де у верхньому правому куті необхідно натиснути “Вхід”.

02 - Як отримати доступ на портал електронних послуг Пенсійного фонду України

Після чого відкриється вікно авторизації:

03 - Як отримати доступ на портал електронних послуг Пенсійного фонду України

Якщо Ви бажаєте скористатись мобільним додатком, то необхідно в PlayMarket або AppStore знайти додаток “Пенсійний фонд”

04 - Як отримати доступ на портал електронних послуг Пенсійного фонду України

Далі натискаємо “Установити”

05 - Як отримати доступ на портал електронних послуг Пенсійного фонду України

Після чого відкриваємо додаток

051 - Як отримати доступ на портал електронних послуг Пенсійного фонду України

І на сайті порталу, і в мобільному додатку наявні схожі способи авторизації, але деякі доступні лише для веб-інтерфейсу:

1. За логіном та паролем. Спосіб доступний і в мобільному додатку і в веб інтерфейсі.

07 - Як отримати доступ на портал електронних послуг Пенсійного фонду України

08 - Як отримати доступ на портал електронних послуг Пенсійного фонду України

Логін та пароль можливо отримати в будь-якому сервісному центрі. Для цього необхідно звернутись із паспортом та ідентифікаційним кодом, а також мати електронну поштову скриньку доступну на території України (наприклад Gmail або ukr.net). Спеціалісти фонду проведуть реєстрацію, а через поштову скриньку необхідно буде підтвердити реєстрацію.

Після цього Ви зможете користуватись деякими функціями веб-порталу. Але звертаємо увагу на те, що авторизація за логіном та паролем надає найменшу кількість доступних послуг. Ви зможете переглянути свої дані про страховий стаж та заробіток, записатись на прийом, або залишити звернення, але Ви не зможете сформувати запит на довідку із QR кодом або залишити звернення за призначенням “В один дотик”, також недоступними будуть й інші функції. Це обумовлено тим, що логін та пароль мають недостатній захист на відміну від інших способів авторизації і не забезпечують підтвердження особи онлайн.

 

2. Вхід за допомогою ЕЦП(КЕП). Спосіб доступний і в мобільному додатку і в веб інтерфейсі.

Для авторизації цим способов Вам необхідно спершу отримати Кваліфікований електронний підпис (КЕП). Загалом на порталі можна авторизуватись за КЕП, які надаються 18-ма Акредитованими центрами сертифікації ключів (АЦСК,) що діють в Україні. Безкоштовно можливо отримати КЕП в органах державної податкової служби та клієнтам деяких банківських установ у відповідних веб-додатках (наприклад АТ КБ Приватбанк, АТ Укрсиббанк).

Для входу на портал за допомогою  КЕП необхідно вибрати АЦСК, що видав ключ, обрати чи хочете ви зайти як фізична особа чи як юридична і ввести пароль від ключа.

09 - Як отримати доступ на портал електронних послуг Пенсійного фонду України

Для мобільного додатку файл ключа необхідно попередньо завантажити на мобільний пристрій.

10 - Як отримати доступ на портал електронних послуг Пенсійного фонду України

 

На відміну від авторизації за логіком та паролем, вхід за допомогою КЕП надає доступ до повного функціоналу веб-порталу.

 

3. За допомогою Токена, або захищеного носія. Вхід за допомогою захищеного носія доступний лише на веб-інтерфейсі порталу.

Для входу за допомогою Токена необхідно обрати Фізична чи юридична особа заходить,  АЦСК та тип носія, а також ввести пароль. Для використання захищених носіїв на комп’ютері, який використовується, повинен бути встановлений драйвер цього носія, або пристрою, який його зчитує.

11 - Як отримати доступ на портал електронних послуг Пенсійного фонду України

Вхід за захищеним носієм як і вхід за КЕП надає доступ до повного переліку послуг, що надається на веб порталі.

 

4. За допомогою електронного пенсійного посвідчення (ЕПП). Доступний лише для веб-інтерфейсу порталу ПФУ.

Для входу за допомогою ЕПП Вам необхідно замовити таке посвідчення в органах ПФУ із згенерованим на ньому КЕП та мати картридер. Потрібно вставити ЕПП в картридер та ввести пін-код, який надається разом з ЕПП. Після чого здійснюється авторизація.

12 - Як отримати доступ на портал електронних послуг Пенсійного фонду України

 

5. На Веб порталі електронних послуг Пенсійного фонду України доступний новий спосіб авторизації для отримання онлайн-послуг – за допомогою інтегрованої системи електронної ідентифікації (GovID). Авторизацію за GovID можливо здійснити, як на сайті порталу електронних послуг ПФУ, так і в мобільному додатку.

Функція ідентифікації особи GovID об’єднує в собі ідентифікацію за допомогою мобільного оператора MobileID або за допомогою банку BankID.

Звертаємо Вашу увагу, що послуги, MobileID та BankID надаються юридичними особами, які в свою чергу самостійно визначають умови надання цих послуг та їх тарифікацію, тож для визначення цих умов необхідно звертатись безпосередньо до надавача послуг.

 

Для того щоб авторизуватись на веб порталі за допомогою GovID необхідно:

 

1. У верхньому правому куті натиснути “Вхід” та обрати пункт меню “За GovID”, а також вибрати фізична чи юридична особа в залежності від необхідності.

Для мобільного додатку можлива лише авторизація як фізична особа.

13 - Як отримати доступ на портал електронних послуг Пенсійного фонду України

2. Обрати за допомогою якого оператору зв’язку Ви будете авторизуватись, якщо Ви хочете використати MobileID, або пункт меню “НБУ,” якщо Ви хочете використати BankID.

14 - Як отримати доступ на портал електронних послуг Пенсійного фонду України

Для мобільного додатку виглядає наступним чином:

15 - Як отримати доступ на портал електронних послуг Пенсійного фонду України

3. Якщо Ви користуєтесь BankID, то далі необхідно обрати, клієнтом якого банку Ви є, натиснувши на назву або логотип банку. Після цього система видасть Вам повідомлення, які саме персональні дані будуть передані Пенсійному фонду України для використання.

16 - Як отримати доступ на портал електронних послуг Пенсійного фонду України

 

17 - Як отримати доступ на портал електронних послуг Пенсійного фонду України

4. Далі, в залежності від обраного оператора мобільного зв’язку або банку, буде проведена операція авторизації, яка може відрізнятись в залежності від програмного забезпечення, яке використовується надавачем послуги. Після цього система запитає чи згодні Ви з передачею персональних даних Пенсійному фонду.

18 - Як отримати доступ на портал електронних послуг Пенсійного фонду України

5. Після погодження система надасть Вам перелік конкретних відомостей, які будуть передані, і ще раз запитає про можливість їх передачі до ПФУ.

19 - Як отримати доступ на портал електронних послуг Пенсійного фонду України

6. Після підтвердження передачі персональних даних буде здійснено вхід до особистого кабінету на веб порталі електронних послуг.

 

 

background Layer 1