Пропустити навігацію

Зарахування страхового стажу за час відпустки без збереження заробітної плати на період карантину

STRAHOVIY - Зарахування страхового стажу за час відпустки без збереження заробітної плати на період карантину  Перш за все згадаємо, що страховий стаж — це період, протягом якого особа підлягала державному соціальному страхуванню та за який щомісяця сплачено страхові внески (єдиний соціальний внесок) в сумі не менше, ніж мінімальний страховий внесок.

Законом України від 17.03.2020 р. №533 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню короновірусної хвороби (COVID-19)» знято обмеження щодо тривалості відпусток без збереження заробітної плати  на період дії карантину.  Саме цією нормою скористались роботодавці, які надали своїм працівникам відпустки без збереження заробітної плати на весь час карантину у квітні та травні.

Але у нашому випадку: якщо працівник перебував у відпустці (або в декількох відпустках) без збереження заробітку протягом усього місяця, то за цей місяць йому не було нараховано виплати зарплатного характеру (зарплати, відпусткових, лікарняних тощо), як наслідок немає бази для нарахування єдиного соціального внеску. А оскільки відсутні нарахування та сплата єдиного внеску, то страховий стаж за цей період особі не зараховується. Можливість здійснення доплати для зарахування стажу таким особам діючим законодавством на даний час не передбачена.

Законом №533 передбачено звільнення від сплати єдиного внеску фізичних осіб – підприємців, осіб, які провадять незалежну діяльність та членів фермерських господарств. При цьому, цей період їм буде зараховано до пенсійного стажу. Але пільга стосується лише сум єдиного внеску, які вони сплачують самі за себе і не стосується найманих працівників.

Тому, найманим працівникам, які весь місяць перебували у відпустці без збереження заробітної плати, страховий стаж за цей період не зараховується.

background Layer 1