Пропустити навігацію

Інформація щодо проведення Головним управлінням Пенсійного фонду України в Херсонській області антикорупційних заходів за 9 місяців 2020 року

     Протягом звітного періоду Головним управлінням, відповідно до повноважень, проводиться робота, спрямована на забезпечення виконання вимог Закону України “Про запобігання корупції” та реалізацію визначених Антикорупційною програмою Пенсійного фонду України на 2019-2020 роки заходів та запроваджено щоквартальний моніторинг стану реалізації визначених завдань. Основні зусилля в цьому напрямку діяльності Головного управління зосереджувались на профілактичних заходах антикорупційного спрямування, наданні методичної та консультаційної допомоги з питань додержання законодавства щодо запобігання корупції, посиленні вимог до доброчесної поведінки державних службовців та формуванні в колективах нетерпимого, негативного ставлення до корупції як суспільно-небезпечного явища.

     У ході проведення роз’яснювальної роботи щодо запобігання корупції та інших службових зловживань підготовлено та направлено до структурних підрозділів 7 методичних матеріалів і роз’яснень з окремих питань антикорупційного законодавства та змін, внесених до законодавчих актів України у сфері державної антикорупційної політики, для врахування в роботі та вивчення в системі професійного навчання державних службовців. Забезпечено надання консультативної допомоги працівникам Головного управління щодо практичного застосування норм чинного антикорупційного законодавства.

     В системі правової освіти проведено 136 семінарів, нарад, лекцій за антикорупційною тематикою, у яких взяли участь 529 працівників. Зокрема, уповноваженою особою з питань запобігання та виявлення корупції підготовлено та проведено 15 занять у яких прийняли участь 270 держсдужбовців, у т.ч. селекторну нараду-навчання та 3 внутрішніх тренінги дистанційно, за допомогою програми ZOOM-конференція. За підсумками 6 навчань проведено тестування слухачів з метою визначення рівня отриманих знань. Також, 450 держслужбовців пройшли навчання за тематикою “Конфлікт інтересів: треба знати! Від теорії до практики”, “Конфлікт інтересів: треба знати!”, “Антикорупційні програми органів влади” “Декларуй ДоброЧесно! 2020”, “Чесна країна” на платформах громадського проекту масових відкритих онлайн-курсів “Prometheus” та “Освітній хаб міста Києва” з отриманням відповідних сертифікатів. У ході фінансового контролю здійснені практичні заходи щодо методичного забезпечення та організації своєчасного подання держслужбовцями Головного управління декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави.

    Відповідно до вимог частини другої статті 49 Закону України “Про запобігання корупції” проведено 724 перевірки (665 – щорічна, 24 – перед звільненням, 1 – кандидата на посаду. 34 – після звільнення) факту подання декларацій суб’єктів декларування, у яких виник обов’язок їх подання. За результатами перевірок, згідно з пунктом 6 Порядку перевірки факту подання суб’єктами декларування декларацій, підготовлено та надіслано до НАЗК повідомлення про 3 випадки встановлення факту неподання декларацій після звільнення.

      В рамках виконання Заходів щодо усунення (мінімізації) корупційних ризиків Антикорупційної програми Пенсійного фонду України та його органів на 2019-2020 роки забезпечено ознайомлення та вручення 24 працівникам Головного управління що мали намір припинити діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави, Пам’ятки про дотримання вимог статей 45, 52, 26 Закону щодо подання декларації, за період, не охоплений раніше поданими деклараціями та після звільнення, обмежень після припинення діяльності, пов’язаної з виконанням функцій держави та статті 89 Закону України “Про державну службу”, в частині обов’язку передачі справ і майна. Звільнення з посад проведено з дотриманням вимог Закону України “Про державну службу”.

      З метою своєчасного прийняття заходів щодо виявлення та врегулювання конфлікту інтересів здійснюється моніторинг додержання посадовими особами Головного управління вимог антикорупційного законодавства при нарахування пенсійних виплат та подання працівниками позову до суду з питань пенсійного забезпечення. Основна увага при цьому приділяється запобіганню та недопущенню фактів обробки документів по призначенню та перерахунку пенсій працівниками їх близьким особам та по пенсійним справам самих працівників, а також при розгляді звернень з питань пенсійного забезпечення.

Протягом 9 місяців п.р. прийнято рішення щодо пенсійного забезпечення шести працівників Головного управління. Порушень вимог чинного законодавства щодо пенсійного забезпечення вказаної категорії осіб не виявлено. Заяв працівників щодо проведення перерахунку пенсій не надходило.

       В рамках виконання Головним управління заходів щодо усунення корупційних ризиків у сфері управління фінансовими та матеріальними ресурсами проведено 4 внутрішніх аудиту, у ході яких здійснено оцінку ефективності використання службових приміщень та оптимізації видатків, пов’язаних з утриманням службових приміщень, раціональним використанням автотранспорту, оплатою комунальних послуг та енергоносіїв; організації роботи щодо дотримання законодавчих і нормативно-правових актів при призначенні та перерахунку пенсій; організації прийому та обслуговування громадян, які звертаються до органів Пенсійного фонду України; стану дотримання нормативно-правових актів при використанні кошті на оплату праці та використання програмного комплексу ведення бухгалтерського обліку в Пенсійному фонді України.

      Для оперативного інформування громадян з питань пенсійного забезпечення, а також своєчасного реагування на можливі корупційні прояви та інші службові зловживання, в Головному управлінні та сервісних центрах організовані постійно діючі “гарячі” телефонні лінії, працює “телефон довіри”. Забезпечено функціонування внутрішніх каналів (спеціальна телефонна лінія та спеціальної електронна адреса) повідомлення про можливі факти корупційних та пов’язаних з корупцією правопорушень. Контактна інформація з цих питань розміщена на інформаційних стендах Головного управління та сервісних центрів, а також інформаційній сторінці веб-порталу Головного управління.

    Станом на 01.10.2020 звернення та повідомлення громадян (у тому числі анонімні) щодо можливих порушень посадовими особами Головного управління вимог, обмежень та заборон, визначених Законом України “Про запобігання корупції”, не надходили. Факти корупційних правопорушень чи правопорушень, пов’язаних з корупцією, щодо яких винесені відповідні судові рішення, а також випадки конфлікту інтересів відсутні.

background Layer 1