Пропустити навігацію

Інформація щодо проведення Головним управлінням Пенсійного фонду України в Херсонській області антикорупційних заходів за 2020 рік

Протягом 2020 року Головним управлінням, відповідно до повноважень, проводиться робота, спрямована на забезпечення виконання вимог Закону України “Про запобігання корупції” (далі – Закон) та реалізацію визначених Антикорупційною програмою Пенсійного фонду України на 2019-2020 роки заходів та запроваджено щоквартальний моніторинг стану реалізації визначених завдань.

Основні зусилля в цьому напрямку діяльності Головного управління зосереджувались на профілактичних заходах антикорупційного спрямування, наданні методичної та консультаційної допомоги з питань додержання законодавства щодо запобігання корупції, посиленні вимог до доброчесної поведінки державних службовців та формуванні в колективах нетерпимого, негативного ставлення до корупції як суспільно-небезпечного явища.

У ході проведення роз’яснювальної роботи щодо запобігання корупції та інших службових зловживань підготовлено та направлено до структурних підрозділів 8 методичних матеріалів і роз’яснень з окремих питань антикорупційного законодавства та змін, внесених до законодавчих актів України у сфері державної антикорупційної політики, зокрема щодо правового статусу викривачів, для врахування в роботі та вивчення в системі професійного навчання державних службовців.

В системі правової освіти Головного управління забезпечено підготовку та проведення 161 семінарів, нарад, лекцій за антикорупційною тематикою, у яких прийняли участь 560 держслужбовців. Зокрема, Сектором з питань запобігання та виявлення корупції проведено 19 занять у яких взяли участь 298 держслужбовців, у т.ч. селекторну нараду-навчання та 6 внутрішніх тренінгів дистанційно. За підсумками 8 навчань проведено тестування слухачів з метою визначення рівня отриманих знань. Також, 450 держслужбовців Головного Управління пройшли навчання за тематикою “Конфлікт інтересів: треба знати! Від теорії до практики”, “Конфлікт інтересів: треба знати!”, “Антикорупційні програми органів влади” “Декларуй ДоброЧесно! 2020”, “Чесна країна” на платформах громадського проекту масових відкритих онлайн-курсів “Prometheus” та “Освітній хаб міста Києва” з отриманням відповідних сертифікатів.

У ході фінансового контролю здійснені практичні заходи щодо методичного забезпечення та організації своєчасного подання держслужбовцями Головного управління декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави. Забезпечено надання консультаційної допомоги працівникам структурних підрозділів з питань антикорупційного законодавства та роз’яснень щодо електронного декларування. Протягом звітного періоду, відповідно до вимог статті 45 Закону, суб’єктами декларування Головного управління подано 755 декларацій (665 – щорічна, 40 – перед звільненням, 16 – кандидата на посаду, 34 – після звільнення).

За результатами здійснених перевірок факту подання декларацій, згідно з пунктом 6 Порядку перевірки факту подання суб’єктами декларування декларацій, підготовлено та надіслано до НАЗК повідомлення про 3 випадки встановлення факту неподання декларацій після звільнення.

В рамках виконання Заходів щодо усунення (мінімізації) корупційних ризиків Антикорупційної програми Пенсійного фонду України та його органів на 2019-2020 роки забезпечено ознайомлення та вручення 40 працівникам Головного управління що мали намір припинити діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави, Пам’ятки про дотримання вимог статей 45, 26 Закону щодо подання декларації, за період, не охоплений раніше поданими деклараціями та після звільнення, обмежень після припинення діяльності, пов’язаної з виконанням функцій держави.

Також, здійснюючи превентивні заходи щодо попередження порушень фінансового контролю в ході чергового етапу електронного декларування, всім особам, звільненим у 2020 році, додатково направлені листи-нагадування з роз’ясненнями щодо обов’язку подання декларації після припинення діяльності, пов’язаної з виконанням функцій держави, можливості ознайомитися з роз’ясненнями та рекомендаціями, які розміщені на офіційному вебпорталі НАЗК.

Для своєчасного прийняття заходів щодо виявлення та врегулювання конфлікту інтересів здійснюється моніторинг та забезпечено контроль за додержанням посадовими особами вимог антикорупційного законодавства при призначенні та нарахуванні пенсійних виплат і недопущення фактів обробки документів по призначенню та перерахунку пенсій працівниками їх близьким особам та по пенсійним справам самих працівників, а також при розгляді звернень з питань пенсійного забезпечення. У 2020 році рішення щодо призначення пенсії прийнято стосовно семи працівників Головного управління. Порушень вимог чинного законодавства щодо пенсійного забезпечення вказаної категорії осіб не виявлено.

В межах повноважень, з метою запобігання та виявлення в проектах нормативно-правових документів Головного управління корупціогенних факторів, Сектором з питань запобігання та виявлення корупції здійснюється обов’язкове візування наказів з основних напрямків діяльності та кадрових питань.

У ході виконання Антикорупційної програми Пенсійного фонду України та його органів на 2019-2020 роки забезпечено організацію та здійснення заходів щодо усунення корупційних ризиків у сфері управління фінансовими та матеріальними ресурсами Головного управління. Так, протягом 2020 року проведено 6 внутрішніх аудитів за результатами яких здійснено оцінку ефективності організації роботи щодо дотримання законодавчих і нормативно-правових актів при призначенні та перерахунку пенсій; організації прийому та обслуговування громадян; стану дотримання нормативно-правових актів при використанні коштів на оплату праці; оптимізації видатків, пов’язаних з утриманням службових приміщень, раціональним використанням автотранспорту, оплатою комунальних послуг та енергоносіїв; використання програмного комплексу ведення бухгалтерського обліку в Пенсійному фонді України; оцінки стану наповнення Реєстру застрахованих осіб, а також стану реалізації заходів, спрямованих на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення і повноти та своєчасності направлення підприємствам до відшкодування розрахунків фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Забезпечено контроль за додержанням законодавства при проведенні процедур закупівель за державні кошти.

З метою мінімізації корупційних ризиків в діяльності посадових осіб Головного управління та виключення випадків одноосібного прийняття управлінських рішень забезпечується методичне керівництво роботою відділів обслуговування громадян (сервісних центрів) з питань дотримання вимог Положення про організацію прийому та обслуговування осіб, які звертаються до органів Фонду. Широко використовуються весь спектр дистанційних форм надання послуг, зокрема консультування засобами електронної пошти, через скайп-зв’язок, вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України. Здійснювались заходи щодо належної організації роботи зі зверненнями громадян.

Для своєчасного реагування на можливі корупційні прояви в Головному управлінні, додержуючись вимог законодавства щодо захисту викривачів, наказом від 04.12.2020 № 460 “Про організацію роботи з повідомленнями про корупцію” оновлено перелік основних комунікаційних каналів (спеціальні телефонні лінії та спеціальні електронні адреси) для надання повідомлення про корупцію та порядок роботи зі зверненнями фізичних і юридичних осіб та повідомленнями викривачів, які містять інформацію про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень цього Закону посадовими і службовими особами Головного управління.

Також, в Головному управлінні та сервісних центрах організовані постійно діючі “гарячі” телефонні лінії, працює “телефон довіри”.

Контактна інформація з цих питань розміщена на інформаційних стендах Головного управління та сервісних центрів, а також інформаційній сторінці вебпорталу Головного управління.

Для інформування громадськості щодо проведених Головним управлінням заходів у сфері запобігання корупції, а також основних положень Закону та роз’яснень їх практичного застосування, на інформаційній сторінці вебпорталу Головного управління, інших засобах масової інформації оприлюднено 12 матеріалів антикорупційного спрямування.

Завдяки вжитим заходам, протягом звітного періоду, звернення та повідомлення громадян (у тому числі анонімні) щодо можливих порушень посадовими особами Головного управління вимог, обмежень та заборон, визначених Законом України “Про запобігання корупції”, не надходили. Факти корупційних правопорушень чи правопорушень, пов’язаних з корупцією щодо яких винесені відповідні судові рішення, а також випадки конфлікту інтересів відсутні.

background Layer 1