Пропустити навігацію

Щодо чергового етапу електронного декларування

Відповідно до частини 1 статті 45 Закону України “Про запобігання корупції” (далі – Закон) державні службовці зобов’язані щорічно до 1 квітня подавати шляхом заповнення на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції (далі – Національне агентство, НАЗК) декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (далі – декларація), за минулий рік (тип декларації – щорічна) за формою, що визначається Національним агентством.

З метою забезпечення дотримання вимог фінансового контролю, у ході чергового етапу електронного декларування, Сектор з питань запобігання та виявлення корупції, у межах визначених Законом повноважень, надає методичну та консультаційну допомогу з питань додержання законодавства щодо запобігання корупції та повідомляє про можливість суб’єктів декларування отримати роз’яснення для заповнення декларації, а саме:

1. Звернутися за консультацією до Сектору з питань запобігання та виявлення корупції Головного управління (телефон – (0552) 35-47-64, електронна адреса – korup@ks.pfu.gov.ua, внутрішній телефон – 1-27).

2. Зателефонувати до Контакт-центру НАЗК, створеного у 2020 році: +38(044) 200-06-94. Консультації надаються в робочі дні з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 18:00.

3. Ознайомитися з роз’ясненнями, які розміщені на офіційному вебпорталі НАЗК (https://nazk.gov.ua) у розділі “Роз’яснення та реєстри” (теки “Роз’яснення НАЗК про заповнення декларацій” та “Технічна допомога у роботі з Реєстром декларацій”)

4. Ознайомитися з роз’ясненнями щодо заповнення декларацій у Базі знань, яка розміщена на вебпорталі НАЗК за посиланням: https://wiki.nazk.gov.ua/category/deklaruvannya/. Працює зручний пошук за ключовим словом.

5. Для отримання технічної допомоги щодо роботи з Реєстром звернутися за адресою support@nazk.gov.ua або заповнити форму зворотнього зв’язку на вебсайті НАЗК.

Також інформуємо, що Національне агентство звертає увагу суб’єктів декларування на можливість отримання інформації, необхідної для заповнення декларації, з електронних реєстрів за допомогою кваліфікованого електронного підпису в онлайн режимі, а саме:

 

– Державний реєстр речових прав на нерухоме майно (https://bit.ly/2zeaaIQ) – містить інформацію, яку необхідно зазначити у розділах 3 «Об’єкти нерухомості» та 4 «Об’єкти незавершеного будівництва» декларації;

– Офіційний електронний портал Держгеокадастру (https://e.land.gov.ua/) – містить відомості про власників та користувачів земельних ділянок, які потрібно зазначати у розділі 3 «Об’єкти нерухомості» та 4 «Об’єкти незавершеного будівництва» декларації;

– Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (https://bit.ly/35uO94s) – інформація до розділів 8 «Корпоративні права» та 9 «Юридичні особи, кінцевим бенефіціарним власником (контролером) яких є суб’єкт декларування або члени його сім’ї» декларації;

– Електронний кабінет водія (https://bit.ly/2YyQsSw) – інформація знадобиться при заповненні розділу 6 «Цінне рухоме майно – транспортні засоби»;

– Електронний кабінет на сайті Державної податкової служби України (https://cabinet.tax.gov.ua/) – містить відомості про доходи;

– Портал електронних послуг Пенсійного фонду України (https://portal.pfu.gov.ua/) – містить інформацію про нараховану заробітну плату та пенсію;

– Укрпатент (https://bit.ly/2xxa7Hk) – інформація щодо зареєстрованих патентів на винаходи, корисних моделей, промислових знаків, яка необхідна для заповнення розділу 10 «Нематеріальні активи».

– Агентство з розвитку інфраструктури фондового ринку України (https://cabinet.smida.gov.ua/) – інформація про номінальну вартість цінних паперів, яка необхідна для заповнення розділу 7 «Цінні папери».

Крім того, Національне агентство у кінці 2020 року оновило Єдиний державний реєстр декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (Реєстр декларацій) та поінформувало про основні переваги оновленого Реєстру декларацій:

 

1. Зручний пошук декларацій у публічній частині Реєстру:

– додано наскрізний пошук по вмісту всіх поданих документів до Реєстру (чекбокс “шукати скрізь” біля поля для пошуку). Це дає можливість пошуку декларацій за будь-яким об’єктом декларування;

– після відкриття у публічній частині Реєстру будь-якої декларації можливо одразу, без додаткового пошуку, переглянути інші документи цього суб’єкта декларування: додано блок “Інші документи суб’єкта декларування”, який містить посилання на всі документи, які декларант подавав до Реєстру.

2. Зручніша робота з кваліфікованим електронним підписом (КЕП) та вхід до Реєстру декларацій:

– відтепер авторизуватися можна з використанням КЕП (у тому числі на захищеному носії) на сторінці входу до Реєстру (https://portal.nazk.gov.ua/), а також з використанням Інтегрованої системи електронної ідентифікації ID.GOV.UA;

– можливо використовувати декілька КЕП для входу до Реєстру. Якщо при зміні КЕП ідентифікаційні дані суб’єкта декларування не змінились (прізвище, ім’я, по батькові та реєстраційний номер облікової картки платника податків), не потрібно проводити процедуру зміни КЕП у Реєстрі;

– якщо ідентифікаційні дані у КЕП змінились, а також змінилась електронна поштова скринька декларанта, додано можливість отримати доступ до персонального електронного кабінету в Реєстрі за допомогою процедури “Я змінив поштову скриньку”.

3. Спрощено комунікацію з уповноваженими особами НАЗК, які перевіряють декларації. Суб’єкт декларування може у персональному електронному кабінеті Реєстру додавати файли у форматах .jpeg, .jpg, .png, .bmp, .pdf до повідомлень уповноваженим особам НАЗК, які проводять повну перевірку їхніх декларацій.

4. Також, тепер персональні дані в чернетках документів не зникають. Тому суб’єкт декларування може заповнювати документи з різних пристроїв та з різними КЕП. При створенні нової декларації на основі попередньої забезпечено перенесення персональних даних суб’єктів декларування до нового документа незалежно від комп’ютера, на якому вони працюють із Реєстром.

Нагадуємо, що кампанія декларування 2021 року триватиме до 31 березня.

background Layer 1