Пропустити навігацію

Інформація щодо проведення Головним управлінням Пенсійного фонду України в Херсонській області антикорупційних заходів за І квартал 2021 року

Головним управлінням, у межах повноважень, проводиться робота, спрямована на забезпечення виконання вимог Закону України “Про запобігання корупції” (далі – Закон).

Основні зусилля в цьому напрямку діяльності зосереджувались на профілактичних заходах антикорупційного спрямування, наданні методичної та консультаційної допомоги з питань додержання законодавства щодо запобігання корупції, попередження фактів виникнення конфлікту інтересів, посиленні вимог до доброчесної поведінки державних службовців.

У ході проведення роз’яснювальної роботи щодо запобігання корупції та інших службових зловживань підготовлено та направлено до структурних підрозділів 6 методичних матеріалів і роз’яснень з окремих питань антикорупційного законодавства, зокрема щодо дотримання вимог фінансового контролю та правового статусу викривачів, для врахування в роботі та вивчення в системі професійного навчання державних службовців. У засобах масової інформації оприлюднено 8 матеріалів антикорупційного спрямування.

В системі правової освіти держслужбовців Головного управління проведено 31 семінарів, нарад, лекцій для працівників структурних підрозділів за антикорупційною тематикою.

Зокрема, Сектором з питань запобігання та виявлення корупції підготовлено та проведено 9 навчань (у т.ч. 3 внутрішніх тренінги дистанційно) з основних положень Закону та інших нормативно-правових актів у сфері запобігання корупції, у яких прийняли участь 268 держслужбовців. За підсумками навчань проведено тестування слухачів з метою визначення рівня отриманих знань.

Протягом звітного періоду здійснені практичні заходи щодо методичного забезпечення та організації своєчасного подання держслужбовцями, у яких виник обов’язок, декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (далі – декларація).

У рамках превентивних антикорупційних заходів щодо дотримання фінансового контролю видано окреме доручення начальника Головного управління від 25.01.2021 № 2-ОД та на нараді з керівниками структурних підрозділів 02.02.2021 розглянуто питання щодо практичного забезпечення деклараційної кампанії 2021 року.

Також, з метою організаційного забезпечення додержання вимог фінансового контролю та своєчасності подання декларацій оновлено управлінські документи Головного управління.

Так, наказом Головного управління від 22.03.2021 № 133 “Про запобігання порушенням вимог фінансового контролю та проведення спеціальних перевірок” визначено порядок взаємодії уповноваженого підрозділу та управління по роботі з персоналом при здійсненні перевірок факту подання декларації, надання відповідної інформації та копій документів для обліку суб’єктів декларування, у яких виник обов’язок подати декларації та ознайомлення, під особисту розписку суб’єктів декларування, які припиняють діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави, з вимогами фінансового контролю, обмежень після припинення діяльності, відповідно до статей 45, 52 Закону (з врученням пам’ятки), а також заходи щодо забезпечення проведення в Головному управлінні чергової щорічної кампанії з електронного декларування.

Сектором з питань запобігання та виявлення корупції надано 68 консультацій працівникам щодо електронного декларування та додержання вимог фінансового контролю.

Протягом І кварталу п.р., відповідно до вимог статті 45 Закону, суб’єктами декларування Головного управління подано 686 декларацій (630 – щорічна, 9 – перед звільненням, 7 – кандидата на посаду, 40 – після звільнення).

За результатами здійснених перевірок факти неподання або несвоєчасного подання декларацій відсутні.

З метою своєчасного вжиття заходів, спрямованих на запобігання та врегулювання конфлікту інтересів у діяльності працівників структурних підрозділів, проводиться роз’яснювальна робота та забезпечено контроль за прийняттям рішень щодо пенсійного забезпечення працівників Головного управління, додержання вимог антикорупційного законодавства при нарахуванні пенсійних виплат і недопущення фактів обробки документів по призначенню та перерахунку пенсій працівниками їх близьким особам та по пенсійним справам самих працівників, а також при розгляді звернень з питань пенсійного забезпечення. У І кварталі поточного року прийнято рішення щодо призначення пенсії стосовно одного працівника Головного управління. Порушень чинного законодавства щодо пенсійного забезпечення вказаної категорії осіб не встановлено.

За здійсненим моніторингом додержання вимог Закону, зокрема в частині запобігання конфлікту інтересів при нарахуванні пенсійних виплат, випадки подання працівниками Головного управління судових позовів з питань пенсійного забезпечення відсутні. Заяви працівників щодо проведення перерахунку пенсій не надходили.

У звітному періоді повідомлення про наявність реального чи потенційного конфлікту інтересів від працівників не надходили.

Також, для забезпечення дотримання обмежень щодо спільної роботи близьких осіб, відповідно до вимог статті 27 Закону, здійснюється контроль за наданням особами, які призначені на посади державної служби, повідомлення про працюючих в Головному управлінні близьких осіб, а також зобов’язання повідомляти у разі працевлаштування, або зміни посади працюючих близьких осіб.

Для оперативного реагування на можливі корупційні прояви в Головному управлінні, відповідно до вимог Закону, забезпечено функціонування регулярних та внутрішніх каналів (спеціальні телефонні лінії та спеціальні електронні адреси) повідомлення про корупцію. Актуальна контактна інформація з цих питань розміщена на інформаційних стендах Головного управління та відділів обслуговування громадян, а також інформаційній сторінці веб-порталу Головного управління.

Станом на 01.04.2021 звернення та повідомлення громадян (у тому числі анонімні) щодо можливих порушень посадовими особами Головного управління вимог, обмежень та заборон, визначених Законом, не надходили. Факти корупційних правопорушень чи правопорушень, пов’язаних з корупцією щодо яких винесені відповідні судові рішення, а також випадки конфлікту інтересів відсутні.

background Layer 1