Пропустити навігацію

Інформація щодо проведення Головним управлінням Пенсійного фонду України в Херсонській області антикорупційних заходів за 9 місяців 2021 року

Головним управлінням, у межах повноважень, проводиться робота, спрямована на забезпечення виконання вимог Закону України “Про запобігання корупції” (далі – Закон).

Запроваджено щоквартальний моніторинг стану реалізації визначених завдань. Питання про виконання вимог Закону України Про запобігання корупції” розглянуто на колегії при начальнику Головного управління у липні поточного року.

Забезпечуючи методичну та консультаційну допомогу щодо додержання законодавства про запобігання корупції підготовлено та направлено до структурних підрозділів 9 інформаційних матеріалів і роз’яснень з окремих питань антикорупційного законодавства, зокрема щодо дотримання вимог фінансового контролю, правового статусу та захисту викривачів, функціонування каналів повідомлення про можливі факти корупції, для врахування в роботі та використання при проведенні внутрішніх навчань. У засобах масової інформації оприлюднено 16 матеріалів антикорупційного спрямування.

Протягом звітного періоду в системі правової освіти держслужбовців Головного управління проведено 74 семінарів, нарад, лекцій для працівників структурних підрозділів за антикорупційною тематикою. Зокрема, Сектором з питань запобігання та виявлення корупції підготовлено та проведено 18 навчань з основних положень Закону та інших нормативно-правових актів у сфері запобігання корупції, у яких прийняли участь 450 держслужбовців. З метою визначення рівня отриманих знань запроваджено практику проведення тестування слухачів за підсумками навчань. Працівникам структурних підрозділів надано 108 консультацій з питань додержання вимог антикорупційного законодавства.

У ході фінансового контролю здійснені практичні заходи щодо методичного забезпечення та організації своєчасного подання держслужбовцями Головного управління, у яких виник обов’язок відповідно до статті 45 Закону, декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави. Дотримуючись вимог частини першої статті 51-2 Закону проведено 758 перевірок факту подання суб’єктами декларування, які працюють (працювали) в Головному управлінні, декларації особи, уповноваженої на виконання функції держави. За результатами перевірок випадки неподання чи несвоєчасного подання декларацій відсутні.

З метою забезпечення доброчесної поведінки державних службовців щодо додержання вимог антикорупційного законодавства в частині запобігання конфлікту інтересів у їх діяльності, проведено додаткове ознайомлення, під особистий підпис, працівників із Загальними правилами етичної поведінки державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування затвердженими наказом Національного агентства України з питань державної служби від 05.08.2016 № 158 (у редакції наказу НАДС від 28.04.2021 № 72-21).

В рамках превентивних антикорупційних заходів, спрямованих на дотримання положень статті 27 Закону та актуалізації даних про спільну роботу близьких осіб, у серпні п.р, організовано надання держслужбовцями оновленого Повідомлення про працюючих в Головному управлінні близьких осіб та наявність підприємств чи корпоративних прав. На підставі аналізу інформації випадки порушення вимог щодо обмеження спільної роботи близьких осіб відсутні.

Крім того, з метою своєчасного вжиття заходів щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів, видано Окреме доручення від 10.09.2021 № 19-ОД, яким встановлено контроль за дотриманням зобов’язань, визначених для державних службовців статтею 28 Закону, а також вимог Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” (зі змінами), затвердженого Постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 № 22-1, щодо заборони працівникам розгляду документів та звернень з питань пенсійного забезпечення щодо себе та близьких осіб.

Враховуючи чинний порядок здійснення обробки звернень щодо призначення (перерахунку) пенсій за принципом єдиної черги завдань та єдиної черги спеціалістів, у Головному управлінні, у межах повноважень, забезпечено контроль за призначенням пенсій працюючим працівникам. Порушень антикорупційного законодавства при прийнятті рішень щодо пенсійного забезпечення вказаної категорії осіб не встановлено.

У ході проведення заходів щодо забезпечення дотримання обмежень та заборон, встановлених Законом для державних службовців, розроблено форму Розписки про ознайомлення з вимогами обмеження щодо використання службових повноважень чи свого становища, одержання подарунків та заходами по запобіганню одержання неправомірної вигоди або подарунка та поводження з ними (статті 22-24 Закону), яка доведена до відома працівників Головному управлінні під особистий підпис.

Відповідно до вимог статей 56-58 Закону у Головному управлінні організовано проведення спеціальної перевірки стосовно 3 осіб, які претендували на зайняття посад державної служби категорії Б”. Спеціальна перевірка проведена у встановлені Законом строки.

Сектором з питань запобігання та виявлення корупції, в межах повноважень, з метою виявлення корупціогенних факторів опрацьовано та завізовано 1040 проєктів організаційно-розпорядчих документів, що видаються Головним управлінням.

Для оперативного реагування на можливі корупційні прояви в Головному управлінні, відповідно до вимог Закону, забезпечено функціонування регулярних та внутрішніх каналів повідомлення про корупцію. Актуальна інформація з цих питань розміщена на інформаційних стендах Головного управління та відділів обслуговування громадян, а також інформаційній сторінці веб-порталу Головного управління.

Станом на 01.10.2021 звернення громадян (у тому числі анонімні), повідомлення спеціально уповноважених суб’єктів у сфері протидії корупції щодо можливих порушень посадовими особами Головного управління вимог Закону, а також повідомлення від працівників про наявність реального чи потенційного конфлікту інтересів не надходили. Факти корупційних правопорушень чи правопорушень, пов’язаних з корупцією щодо яких винесені відповідні судові рішення, а також випадки конфлікту інтересів відсутні.

Сектор з питань запобігання та виявлення корупції

background Layer 1