Пропустити навігацію

ФІЗИЧНИМ ОСОБАМ ПІДПРИЄМЦЯМ ПРО СТРАХОВИЙ СТАЖ

P90813 143812 222x300 - ФІЗИЧНИМ ОСОБАМ ПІДПРИЄМЦЯМ ПРО СТРАХОВИЙ СТАЖ13 серпня фахівці Головного управління Пенсійного фонду України в м. Києві  завітали до сільськогосподарського ринку на Львівській площі та провели «День інформування» для  фізичних осіб підприємців безпосередньо на їх робочих місцях.

Під час заходу підприємцям розповіли про порядок формування їх страхового стажу. Звернули увагу, що страховий стаж по періодах здійснення підприємницької діяльності обчислюється та зарахується пропорційно розміру сплаченого єдиного внеску.

Заступник начальника фінансово-економічного управління  –  Володимир Кірієнко наголосив, що єдиний соціальний внесок для фізичних осіб – підприємців, які перебувають на загальній системі оподаткування, нараховується на суму доходу (прибутку), отриманоP90813 143716 222x300 - ФІЗИЧНИМ ОСОБАМ ПІДПРИЄМЦЯМ ПРО СТРАХОВИЙ СТАЖго від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць. У разі якщо такими платниками не отримано дохід (прибуток) у звітному році або окремому місяці звітного року, вони зобов’язані визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом про ЄСВ. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску .

У 2019 році мінімальний страховий внесок, для фізичних осіб підприємців становить 918,06 грн. на місяць (розмір мінімальної заробітної плати(доходу) на сьогодні – 4173,00 грн. х 22%).

Єдиний соціальний внесок підлягає сплаті фізичними особами підприємцями щоквартально, P90813 143956 297x300 - ФІЗИЧНИМ ОСОБАМ ПІДПРИЄМЦЯМ ПРО СТРАХОВИЙ СТАЖнезалежно від фінансового стану платника.

Пан Володимир звернув увагу на те, що формула розрахунку пенсій встановлює пряму залежність розміру пенсій від страхового стажу та заробітку, з якого сплачувався єдиний соціальний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Своєчасна сплата єдиного внеску гарантує громадянам право на соціальний захист, а це: соціальні гарантії на випадок безробіття, тимчасової втрати працездатності, нещасних випадків чи професійних захворювань, пенсійне забезпечення та інші виплати!

Наприкінці інформаційного дня фахівці управління роздали методично-інформаційний матеріал за тематикою зустрічі, в тому числі й стосовно можливості контролю за формуванням власного страхового стажу, шляхом використання веб-порталу електронних послуг Пенсійного фонду України.

background Layer 1