Пропустити навігацію

Органи Пенсійного фонду України долучаються до відзначення Всеукраїнського тижня права

TYZHDEN PRAVA1 300x200 - Органи Пенсійного фонду України долучаються до відзначення Всеукраїнського тижня праваЩорічно протягом 10 років в Україні проводиться Всеукраїнський тиждень права, започаткований відповідно до Указу Президента України від 08.12.2008 року №1149/2008 з метою виховання у громадян поваги до закону і прав людини, та має важливе значення в розбудові незалежної України як правової держави.

Зазначений  захід проводиться щороку в тиждень, що включає 10 грудня – День прав людини, який відзначається в пам’ять проголошення Генеральною Асамблеєю ООН Загальної декларації прав людини, яка є найавторитетнішим джерелом міжнародних норм щодо прав людини.

Загальна декларація прав людини прийнята Генеральною Асамблеєю ООН 10 грудня 1948 року в паризькому палаці Шайо. Її перекладено принаймні 375 мовами й діалектами мов. Декларація була прямим наслідком досвіду Другої світової війни і вперше сформулювала ті права, які повинна мати кожна людина. Вона мала рекомендаційний характер, містила 30 статей, зміст яких був уточнений і розвинутий через інституції міжнародних угод, регіональних та національних конституцій та законів. Тому, саме дата прийняття Загальної декларації є ключовою при проведенні тижня права.

Тиждень права – це масштабний захід, який об’єднує правників, органи влади, громадський сектор, міжнародних партнерів задля просвіти у сфері прав людини. До проведення заходів щорічно долучається велика кількість громадських та студентських організацій, юридичних компаній, закладів освіти, правників та активістів

Зазвичай тиждень права супроводжується проведенням заходів з популяризації знань про людські права та Загальної декларації прав людини на рівні окремої людини, груп, організацій, установ, підприємств тощо. Адже, становлення громадянського суспільства і правової держави в Україні можливе не лише завдяки керівництву країни, державних органів та їх службовців, а і завдяки активної та дієвої участі громадських об’єднань, груп та окремих людей.

Цього року тиждень права в України пройде у період з 9 по 13 грудня відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 24.07.2019 року №568-р, яким було затверджено План заходів з проведення Всеукраїнського тижня права у 2019 році, яким було для державних органів та закладів освіти намічено проведення певних заходів.

Цього року працівники головного управління Пенсійного фонду України в Луганській області та підпорядкованих територіальних управлінь активно долучяться до проведення правового тижня. Так, головним управлінням Фонду 3 жовтня 2019 року затверджено План заходів з участі у проведенні Всеукраїнського тижня права у 2019 році, які мають на меті підвищити рівень правової культури населення, а також поінформованість громадян щодо їхніх конституційних прав та обов’язків, можливостей їх реалізації та захисту, зокрема в соціальній сфері.

Протягом Тижня права в головному управлінні Фонду заплановано проведення таких заходів:

  • проведення зустрічей з учнями і студентами учбових закладів області та їх педагогічним складом для висвітлення основних питань реалізації та захисту прав людини;
  • висвітлення у засобах масової інформації, у тому числі веб-сторінках головного управління Фонду, інформації щодо проведення пенсійних реформ, спрямованих на забезпечення захисту прав людини;
  • розміщення на веб-порталу електронних послуг Пенсійного фонду України інформації з питань проведення Всеукраїнського тижня права;

Органи Пенсійного фонду України Луганської області є постійними активними учасниками заходів, які щорічно відбуваються в рамках Всеукраїнського тижня права. Але, слід зазначити, така активність проводиться не лише в рамках Тижня права, а і у продовж іншого часу. Спеціалісти управлінь намагаються бути постійно максимально наближеними до людей, тому найбільш ефективним методом захисту прав громадян є особистий прийом (стаціонарно в управліннях та під час виїзних заходів) та дистанційна взаємодія завдяки веб-порталу Пенсійного фонду України, який дозволяє отримувати будь-які послуги Пенсійного фонду у комфортних умовах без черг та зайвих витрат.

 

В головному управлінні Пенсійного фонду України в Луганській області відповідний план заходів затверджено наказом від 03.10.2019 № 524.

 

background Layer 1