Пропустити навігацію

Виконання плану роботи головного управління Пенсійного фонду України в Луганській області на 2019 рік за 2019 рік

Звіт

про виконання плану роботи Головного управління Пенсійного фонду України

в Луганській області на 2019 рік

за 2019 рік

 

Кроки Відповідальні за виконання Строк Статус

(виконано / виконується  /

 не виконано в строк)

Перенесені терміни  

 

ПРІОРИТЕТ I

 

Впровадження міжнародних стандартів функціонування та надання

 послуг органами Пенсійного фонду України в Луганській області

 

Мета 1

Підвищення продуктивності та якості обслуговування громадян

 

1.     Забезпечення уніфікації стандартів прийому та обслуговування громадян в органах Пенсійного фонду України в Луганській області

 

Нікітіна Т. А.,

Яценко О. А.,

Водолазскін Р. В., начальники підпорядкованих управлінь

згідно окремого плану Виконано 

   Протягом року продовжувалася робота із забезпечення уніфікації стандартів прийому та обслуговування громадян в органах Фонду області. Методичні рекомендації щодо організації обслуговування громадян в органах ПФУдоведені до спеціалістів підпорядкованих управлінь.

   Для вдосконалення організації обслуговування громадян, підвищення якості надання послуг, здійснення належного контролю з метою мінімізації ризиків виникнення порушень термінів призначення (перерахунку) та затримки поновлення виплати пенсій починаючи з 2019 року до підпорядкованих управлінь направлено для застосування в роботі відділами обслуговування громадян єдині форми журнального обліку та контролю.

   Для підпорядкованих управлінь Пенсійного фонду області за 2019 рік проведено: 2 семінари-наради щодо провадження єдиних стандартів обслуговування громадян, 2 семінари щодо призначення пенсії в “один дотик” для забезпечення якісного та ефективного обслуговування громадян та реалізація проекту Е-пенсія, запровадження формування ЕПС через вебпортал електронних послуг та оцифрування пенсійних справ. 

   Наказом Головного управління від 11.07.2019 №354 затверджено Моніторинг оцінки якості обслуговування осіб, які звертаються до органів Пенсійного фонду України Луганської області. Його результати розглядалися щоквартально.

 

 
2. Впровадження електронної системи керування прийомом громадян з урахуванням контролю часу та якості обслуговування Баранов П. В.,

Приймак Е. Д.,

Саєнко О. С.,

Яценко О. А.,

Водолазкін Р. В.,

начальники підпорядкованих управлінь

 

після надходження відповідного програмного забезпечення Виконано

   З метою укомплектування технікою сервісних центрів та центрів сканування програмно-апаратними комплексами проведено процедури закупівлі та введено в експлуатацію: 5 сканерів, 25 моноблоків, 1 сервер; 24 ноутбуки, 24 планшетних сканери; сканер потоковий, зчитувачі QR-кодів, монітори та термінали для електронної черги (м. Сєвєродонецьк,                  м. Лисичанськ, м. Старобільськ, смт. Станиця Луганська), 61 робоча станція, принтер QR-кодів, послуги підтримки мережевого обладнання, 34 БФУ.

 

 
3. Забезпечення можливості для звернення про призначення (перерахунок) пенсії за принципом “одне відвідування”

 

Приймак Е. Д.,

Саєнко О. С.,          Сіроштан Н. Є.

після прийняття відповідного нормативного акту

 

Виконано

   З липня 2019 року проведено розширення електронних сервісів Вебпорталу електронних послуг та підсистеми «Звернення» – реалізовано можливість авторизованим користувачам за допомогою електронно-цифрового підпису формувати та подавати документи на призначення/перерахунок пенсії.

   За 2019 рік до підпорядкованих управлінь звернулось 116 громадян з метою отримання цієї послуги.

   Для обізнанності керівників та спеціалістів підпорядкованих управлінь проведено 3 навчання на рівні Головного управління.

 

 
4. Створення електронних пенсійних справ шляхом переведення паперових пенсійних справ в електронний вигляд Приймак Е. Д.,

Саєнко О. С.,          Сіроштан Н. Є.

протягом строків, визначених Пенсійним фондом України, та після отримання програмного забезпечення Виконано                                   

   Проведено тендер на закупівлю та отримано серверне обладнання, сервер, сканери та робочі станції для забезпечення роботи по оцифруванню пенсійних справ. Виділено кабінети для облаштування центру ретроконверсії.

   Станом на 01.01.2020 налаштовано та введено в експлуатацію робочі станції, сервер та сканери.

   06.09.2019 пройшли навчання заступник начальника управління інформаційних систем та електронних реєстрів – начальник відділу адміністрування інформаційних систем та захисту інформації і заступник начальника відділу контролю правильності призначення пенсій управління пенсійного забезпечення. На рівні Головного управління 22.08.2019, 03.10.2019, 04.10.2019 пройшли навчання керівників та спеціалістів Головного управління та підпорядкованих управлінь. Проведено додаткові заняття з керівниками та спеціалістами відділу з ретроконверсії після їх призначення на вакантні посади.

 

 
5.  Продовження створення віддалених робочих місць з обслуговування громадян на базі об’єднаних територіальних громад, місцевих органів влади, надання всіх послуг на відділених робочих місцях

 

Нікітіна Т. А.,

Яценко О. А.,

начальники підпорядкованих управлінь

 

протягом року Виконано

   Організовано робоче місце на базі об’єднаної територіальної громади Троїцького району, в Білокуракинській селищній об’єднаній територіальній громад та створено віддалене робоче місце працівників органів Фонду в Привільській сільській ОТГ Троїцького району.

   Станом на 01.01.2020 в області функціонують 45 віддалених робочих місць, надано 13,3 тис. послуг

 
6. Забезпечення архітектурної доступності до адміністративних приміщень органів Пенсійного фонду України в Луганській області, де здійснюється прийом громадян, для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення Баранов П. В.,

Сіроштан Н. Є.,

Юртіна Л. П.,

начальники підпорядкованих управлінь

 

протягом року,

контроль щокварталу

 

 

Виконано                    

   Протягом 2019 року 6 приміщень органів Пенсійного фонду України в Луганській області обладнані пандусом згідно державних будівельних норм (м.Сєвєродонецьк, м.Лисичанськ, м.Попасне, м.Кремінна, смт.Новоайдар, смт.Марківка,), у 3 приміщеннях відремонтовано та обладнано туалетні кімнати для потреб людей з інвалідністю (ГУ ПФУ, м.Лисичанськ, смт.Новоайдар,).

 

 
 

Мета 2

Зміцнення та модернізація інформаційних ресурсів і технічної бази, підвищення ефективності системи управління

 

1.    Впровадження та тестування системи аналітики та звітності з використанням концепцій, технологій та програмних засобів аналізу первинних даних та візуалізації результатів для підтримки рішень

 

Приймак Е. Д.,

Саєнко О. С.,          Сіроштан Н. Є.

після надходження відповідного програмного забезпечення Виконано                    

   З метою проведення тестування і впровадження системи аналітики та звітності створено користувачів підсистеми “Фінансова звітність”, яким надано ролі відповідно посадових обов’язків. користувачам підсистеми “Фінансова звітність” надано інструкції щодо роботи з системою, направлено до підпорядкованих управлінь. Відповідальними особами забезпечено формування статистичної звітності за формами 3-ПФ, 5-ПФ та 6-ПФ за допомогою підсистеми “Фінансова звітність”, які передано на Центральний рівень за результатами роботи кожного кварталу.

 

 
2. Впровадження системи електронного документообігу Приймак Е. Д.,

Саєнко О. С.,          Сіроштан Н. Є.

після надходження відповідного програмного забезпечення

 

Виконано

   Протягом грудня 2019 року проведено встановлення програмного забезпечення щодо електронного документообігу.                 

   На 01.01.2020 в підсистемі «Електронний документообіг» надано ролі всім спеціалістам Головного управління для забезпечення впровадження підсистеми в промислову експлуатацію.

 

 
3. Забезпечення електронного обміну документами з виплати пенсій Приймак Е. Д.,

Саєнко О. С.,          Сіроштан Н. Є.

після надходження відповідного програмного забезпечення Виконано

   В рамках підготовки до електронного обміну виплатними документами з АТ Ощадбанк перевірено наявність ЕЦП у відповідальних осіб для підпису електронних виплатних документів. Починаючи з травня 2019 року, забезпечено надання електронних виплатних документів до АТ Ощадбанк за результатами нарахування в розрізі кожного паспорта нарахування.

   З жовтня 2019 року – обмін проводиться електронними файлами, без паперових відомостей.

 

 
4. Оновлення парку апаратних засобів автоматизованих робочих місць

 

Баранов П. В.,

Приймак Е. Д.,

Саєнко О. С.,

Кардашов В. В.

грудень Виконано

   З метою укомплектування технікою сервісних центрів та центрів сканування програмно-апаратними комплексами проведено процедури закупівлі та введено в експлуатацію: 5 сканерів, 25 моноблоків, 1 сервер; 24 ноутбуки, 24 планшетних сканери; сканер потоковий, считувачі QR-кодів, монітори та термінали для електронної черги (м.Сєвєродонецьк, м.Лисичанськ, м.Старобільськ, смт.Станиця Луганська), 61 робоча станція, принрет QR-кодів, послуги підтримки мережевого обладнання, 34 БФУ. Оновлення парку комп’ютерної техніки по області складає 13 %.

 

 
Мета 3

Розвиток інфраструктури системи кіберзахисту

 

1. Забезпечення  розгортання модернізованої комплексної системи захисту інформації Інформаційно-телекомунікаційної системи Пенсійного фонду України

 

Приймак Е Д.,

Саєнко О. С.,

Кардашов В. В., начальники  підпорядкованих управлінь

протягом року Термін завдання перенесено на 2020 рік

   Термін виконання не настав, технічне завдання не надходило.

 

 
Мета 4

Вдосконалення організаційної структури, системи комплектування та підвищення кваліфікаційної підготовки персоналу

 

1.    Організація проведення професійного навчання державних службовців органів Пенсійного фонду України в Луганській області

 

Омельченко Н. О.,

начальники підпорядкованих управлінь

протягом року відповідно до затверджених графіків Виконано

   За різними програмами підвищення кваліфікації пройшли навчання 664 державних службовця, або 90,1 % фактично працюючих державних службовців. З них: 8 державних службовців підвищили кваліфікацію за професійними програмами, 27 – державних службовців категорії “Б” та “В” в Харківському регіональному інституті державного управління НАДУ, центрі державних закупівель тощо, 33 державних службовця категорій “Б” та “В” на базі навчально–методичного центру Державного підприємства “Інформаційний центр персоніфікованого обліку Пенсійного фонду України”, 3 – за програмами стажування та 593 державних службовця органів Фонду області – за програмами самоосвіти, зареєструвавшись на сайті громадського проекту «Prometheus», та отримали сертифікати про успішне закінчення курсу.

   З метою підвищення професійної компетентності державних службовців головного управління та підпорядкованих управлінь організовано та проведено 11 навчальних семінарів..

   З питань ведення електронних пенсійних справ у централізованій підсистемі ПВП ЕПС проведено 9 виїзних навчань для державних службовців підпорядкованих управлінь. 

 

 
2. Забезпечення проведення оцінювання результатів службової діяльності державних службовців органів Пенсійного фонду України в Луганській області Омельченко Н. О.,

начальники підпорядкованих управлінь

IV квартал Виконано  

   Забезпечено проведення оцінювання результатів службової діяльності державних службовців органів Пенсійного фонду України в Луганській області. Оцінюванню підлягали 626 державних службовців Фонду області (в т.ч. в Головному управлінні – 208 державних службовця). Кількість державних службовців, які одержали оцінку «позитивно» – 626.

   Ознайомлено 100 % державних службовців Фонду бласті, які підлягали оцінюванню, з висновками щодо результатів оцінювання. Результати оцінювання службової діяльності державних службовців Головного управління затверджені наказом від 03.12.2019 № 680 «Про затвердження висновку щодо оцінювання результатів службової діяльності». Результати оцінювання службової діяльності керівників територіальних управлінь затверджені наказом Пенсійного фонду України від 03.12.2019 № 467-О «Про затвердження висновку щодо оцінювання результатів службової діяльності»

 
 

Мета 5

Забезпечення прозорості та відкритості діяльності, підвищення рівня довіри населення до органів Пенсійного фонду України

 

 

1.    Забезпечення оперативного висвітлення питань діяльності органів Пенсійного фонду України  в засобах масової інформації, на інформаційній сторінці веб-порталу електронних послуг Пенсійного фонду України, єдиному державному веб-порталі відкритих даних, інформаційних стендах тощо

 

Приймак Е. Д.,

Матюніна Т. Г.,

Саєнко О. С.,

керівники самостійних структурних підрозділів головного управління,

начальники підпорядкованих управлінь

протягом року Виконано

   Станом на 01.01. 2020 на сторінках друкованих видань за 2019 рік підготовлено та оприлюднено 106 інформацій. В теле,- та радіоефірі розміщено 913 інформаційних матеріалів роз’яснень та виступів (525 виступів на телебаченні та 388 передач у радіоефірі).

   На вебресурсах оприлюднено 3939  інформаційних матеріалів з пенсійних питань.

   На власну інформаційну сторінку Головного управління веб-порталу електронних послуг Пенсійного фонду України  розміщено 1100 інформаційних матеріалів.

   Інформація з нагальних питань пенсійного законодавства розміщується на інформаційних стендах в управліннях Фонду, в залах очікування громадян транслюються відеоролики з пенсійних питань. На LED екрані на будівлі ЛОДА протягом 3 місяців  2019 р. транслювалися 5 відеороликів.

   Станом на 01.01.2020 на вебпорталі порталі зареєстровано 77247 користувачів, в т.ч. з початку року – 17,6 тис.осіб.

За зверненнями, що надійшли від громадян за 12 місяців через мережу Інтернет, надано 561 відповідей з питань роз’яснення чинного пенсійного законодавства.

 

 
2. Забезпечення  участі регіональних ЗМІ в прес-турах Пенсійного фонду України щодо запровадження нових сервісів веб-порталу електронних послуг  Пенсійного фонду України

 

Приймак Е. Д.,

Саєнко О. С.,

Матюніна Т. Г.,

 

начальники підпорядкованих управлінь

травень Виконано

   В квітні 2019 року перший заступник начальника Головного управління взяв участь у всеукраїнському прес-турі на тему  «Впровадження нових сервісів веб-порталу електронних послуг Пенсійного фонду України», який проводився Пенсійним фондом України з метою підвищення поінформованості громадян про отримання послуг через електронні сервіси Пенсійного фонду.

 
3. Дотримання встановленого порядку надання публічної інформації (опрацювання, систематизація, аналіз та контроль щодо задоволення запитів) Баранов П. В., Сіроштан Н. Є.,

Матюніна Т. Г., керівники структурних підрозділів головного управління,

начальники підпорядкованих управлінь

протягом  року Виконано

   На власній інформаційній сторінці Головного управління веб-порталу електронних послуг Пенсійного фонду України  розміщена інформація для публічного доступу, розпорядником якої є Головне управління.

   Відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації» протягом 2019 року до органів Фонду області  надійшов 51 запит, які були зареєстровані згідно з порядком. Порушень терміну надання відповідей немає.

 

 

 

 

 

ПРІОРИТЕТ ІІ

 

Своєчасне призначення, перерахунок та здійснення пенсійних виплат,

забезпечення додержання пенсійного законодавства

 

Мета 1

Забезпечення своєчасного призначення пенсій, проведення перерахунків та виплати пенсій

 

1.  Забезпечення проведення призначення (перерахунків) пенсій у зв’язку із змінами у законодавстві та за заявами у строки, визначені законодавством

 

Нікітіна Т. А.,

Приймак Е.Д.,

Яценко О. А.,

Саєнко О. С.,

начальники підпорядкованих управлінь

постійно Виконано  

   Протягом 2019 року підпорядкованими управліннями призначено 8,5 тис. пенсій, проведено 5113 перерахунків пенсій відповідно до ч. 4 ст. 42 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” та 3366 перерахунків звільненим особам. Призначено 102 пенсії за особливі заслуги.

   У визначені законодавством строки проведено масові перерахунки з 01.01.2019 – 49,2 тис. особам, з 01.03.2019 – 312,6 тис. особам, з 01.04.2019 (по стажу) – 20,2 тис. особам, з 01.07.2019 (у зв’язку зі збільшенням прожиткового мінімума) – 249 тис. особам, з 1 грудня 2019 року (у зв’язку із збільшенням прожиткового мінімуму) – 299,2 тис. особам.

 

 
2. Забезпечення контролю за своєчасністю і повнотою взяття на облік та виплатами пенсій внутрішньо переміщеним особам Нікітіна Т. А.,

Приймак Е.Д.,

Яценко О. А.,

Саєнко О. С.,

начальники підпорядкованих управлінь

щомісячно Виконано  

   Забезпечувався постійний контроль (кожного тижня) за своєчасністю взяття на облік осіб, які переміщуються з тимчасово окупованої території, та виплатами їм пенсій. Протягом 2019 року загальна кількість пенсіонерів-переселенців, які взяті на облік в підпорядкованих  управліннях області, склала 7205 осіб, в тому числі 420 звернулись за поновленням пенсії вперше (не отримували з 2014 року), 3634 осіб – перемістились в межах області, 3151 – переїхали з інших регіонів України.

 

 
3. Забезпечення своєчасного фінансування пенсійних виплат Нікітіна Т. А.,

Юртіна Л. П.,

начальники підпорядкованих управлінь

щомісячно з  1 по 25 число Виконано                                      

   Сума видатків на виплату пенсій за 12 місяців 2019 року склала 14 976,04 млн. грн., що на 2 198,65 млн. грн., або на 17,21 % більше, ніж за 12 місяців 2018 року (видатки за 12 місяців 2018 року – 12 777,42 млн. грн.).

   Фінансування пенсійних виплат здійснюється щоденно протягом виплатного періоду згідно з планом-графіком своєчасно та в повному обсязі.

  

 
4. Забезпечення своєчасної виплати пенсій пенсіонерам іноземних держав, які постійно проживають в Луганській області Юртіна Л. П., Яценко О. А.

Тарасова К. С.

щокварталу

 

 

 

 

 

Виконано

   Сформовано та надано до Пенсійного фонду України 12 звітів про виплату пенсії пенсіонерам іноземних держав, які постійно проживають в Луганській області станом на 01.01.2020.

Видатки, пов’язані з виплатою пенсій пенсіонерам іноземних держав, що проживають на території України, склали 1,78 млн.грн. (у 2018 році – 1,51 млн.грн.)

 

 
Мета 2

Забезпечення правильності застосування законодавства у сфері пенсійного забезпечення

 

1. Здійснення моніторингу судової практики з актуальних питань діяльності у справах за участю органів Пенсійного фонду України в Луганській області

 

Приймак Е. Д.

Селівьорстова Ю. А., начальники підпорядкованих управлінь

протягом року Виконано                     

   На адресу територіальних управлінь направлено три інформаційних листи по зразкових справах Верховного суду за участю органів Пенсійного фонду України.

   Проводився попередній моніторинг та аналіз судової практики, за підсумками якого підготовлено 2 огляди судової практики.

   За 12 місяців розглянуто 235 пенсійних справ, 113 макетів справ на встановлення пенсій за особливі заслуги та надані зауваження й рекомендації. Розглянуто та надані роз’яснення норм чинного законодавства на 67 письмових запитів, що надійшли з підпорядкованих управлінь.

 

 
2. Забезпечення використання автоматизованого обліку судових справ про пенсійне забезпечення та інформації про стан виконання ухвалених у справах судових рішень з можливістю формування на його основі реєстру судових рішень, виплата за якими не проведена, з підтриманням інформації в актуальному стані

 

Приймак Е. Д.,

Селівьорстова Ю. А.,
Саєнко О. С.,

Яценко О. А.,

Водолазскін Р. В.,

начальники підпорядкованих управлінь

після надходження відповідного програмного забезпечення Виконано

   В системі ПФУ ведеться реєстр невиконаних судових рішень. Користувачами вказаного програмного продукту є спеціалісти з питань призначення пенсій територіальних управлінь.

   Відповідно листа ПФУ від 21.06.2019 №19104/04-12 наказом Головного управління від 24.06.2019 №308 впроваджено в промислову експлуатацію підсистему “Реєстр судових рішень” (визначено відповідальних осіб за роботу в ньому), яким надано відповідні ролі для роботи в підсистемі. Направлено лист до підпорядкованих управлінь від 26.06.2019 №9722/07 щодо необхідності визначення відповідальних осіб за опрацювання карток в підсистемі «Реєстру судових рішень» та надання доступу визначеним працівникам. Інформацію про відповідальних осіб направлено до ПФУ 26.06.2019.

 

 

 
3. Забезпечення представлення інтересів органів Пенсійного фонду України в судах: підготовка та подання в установлені строки адміністратив­них позовів, відзивів на позовні заяви, апеляційних та касаційних скарг, оскарження в апеля­ційному та касацій­ному порядку рішень, постановлених з порушенням законодавства

 

Селівьорстова Ю. А.,

Кіселькова О. А.,

Сірман А. А.,

Шевченко М. В.,

начальники підпорядкованих управлінь

в міру потреби Виконано                

   Відпрацювання судової кореспонденції здійснюється з дотриманням строків та з урахуванням вимог процесуального законодавства. Спеціалістами юридичної служби Луганської області підготовлено 3410 заперечень/пояснень до суду.

   Спеціалістами відділів представництва забезпечено представництво інтересів територіальних управлінь у 2939 судових справах з питань пенсійного забезпечення.

   Моніторинг практики застосування законодавства здійснювався шляхом аналізу звітних даних, що надавались підпорядкованим управліннями, а також за матеріалами судових слухань, що відбувались за участі представників управлінь.

   З цього питання в 2019 році підготовлено у форматі Excel таблиці огляду практики законодавства з пенсійних питань та загального огляду претензійної роботи в управліннях.

   Відпрацювання судової кореспонденції здійснюється з дотриманням строків та з урахуванням вимог процесуального законодавства.

   Управліннями області забезпечено представництво у 1522 справах.

 

 
4. Проведення перевірки стану організації правової роботи в органах Пенсійного фонду України Луганської області

 

Селівьорстова Ю. А. за окремим планом Виконано

   Протягом 2019 року проведено 3 перевірки стану організації правової роботи в Біловодському об’єднаному управлінні, в управлінні в Станично-Луганському районі та управлінні в м.Сєвєродонецьку.

   Надано пропозиції щодо проведення тематичних перевірок (договірна робота, закупівлі) у підпорядкованих управліннях.

 

 
5. Здійснення перегляду актів Головного  управління Пенсійного фонду України в Луганській області з метою приведення їх у відповідність з Конституцією та законами України, іншими актами законодавства Селівьорстова Ю. А., керівники структурних підрозділів Головного управління Пенсійного фонду України в Луганській області протягом року Виконано   

   Юридичною службою проводиться юридична експертиза проектів розпорядчих актів та інших документів, підготовлених структурними підрозділами Головного управління.

 

ПРІОРИТЕТ ІІІ

 

Зміцнення фінансової стабільності

пенсійної системи, мобілізація надходження коштів до бюджету Пенсійного фонду України та їх раціональне використання

 

Мета 1

Виконання бюджету Головного управління у 2019 році та формування проекту бюджету на 2020 рік

 

1. Підготовка бюджету Головного управління, кошторисів та планів доходів і видатків територіальних управлінь на 2019 рік Баранов П .В., Юртіна Л. П.,

начальники підпорядкованих управлінь

у місячний термін після затвердження бюджету Пенсійного фонду України Виконано

   Відповідно до Порядку розроблення, затвердження та виконання бюджету Пнсійного фонду України сформовано доходну частину помісячного розпису власних надходжень бюджету Головного управління ПФУ в Луганській області та доведено їх до підпорядкованих управлінь згідно наказу Головного управління від 29 січня 2019 року № 51 «Про заходи щодо виконання бюджету Пенсійного фонду України на 2019 рік».

 

 
2. Забезпечення виконання планових показників з надходження  до бюджету Головного управління коштів, адміністрування яких здійснюють органи Пенсійного фонду України Баранов П. В., Юртіна Л. П.,

Чижма О. В.,

начальники підпорядкованих управлінь

 

 

 

 

 

протягом  року

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Виконано

   За 2019 рік забезпечено виконання планових показників загальних надходжень коштів по Луганській області на        100,1 %, надійшло 2 776 876,2 тис. грн. Частина єдиного соціального внеску, розподілена на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, збільшилась на 363 570,1 тис. грн. (15,6 %), план виконано на 99,8 %, надійшло 2 700 996,4 тис. грн., при плані 2 707 187,5 тис. грн.

   Виконання планових показників надходжень до Пенсійного фонду України в Луганській області забезпечено на 114,2 %. Надходження склали 75 879,8 тис. грн., при плані 66 420,4 тис. грн. В порівнянні з  2018 роком надходження збільшились на 14 076,1 тис. грн.

   Лише 5 % боржників частково сплачують кошти в рахунок погашення заборгованості.

   Платіжеспроможними підприємствами області з економічно-активним статусом, які ведуть фінансово-господарську діяльність, нараховані суми до відшкодування пільгових пенсій  сплачуються  в повному обсязі.

   Забезпечено надходження до загального фонду Державного бюджету України  збору з окремих видів господарських операцій в сумі 18 573,6 тис. грн., що становить 129,6 % від запланованих показників:

– збір під час набуття права власності на легкові автомобілі – 123,4 % виконання, надійшло 12 935,7 тис. грн.;

– збір з операцій придбання (купівлі – продажу) нерухомого майна – 146,6 % виконання, надійшло 5 637,9 тис. грн.

 

 
3. Організація спільної роботи з органами Державної фіскальної служби та органами Державної виконавчої служби Луганської області  питань погашення заборгованості зі сплати єдиного внеску та відновлення страхового стажу застрахованих осіб

 

Баранов П. В., Юртіна Л. П.,

Чижма О. В.,

Селівьорстова Ю. А.,

начальники підпорядкованих управлінь

 

протягом  року Виконано

   Створено та погоджено заходи щодо погашення заборгованості до Пенсійного фонду України та відновлення страхового стажу, які затвердженні наказом Головного управління від 16 квітня 2019 року № 127 «Про затвердження Плану заходів щодо забезпечення своєчасного фінансування виплати пенсій та виконання бюджету Пенсійного фонду України в Луганській області у 2019 році».

   Проведено інвентаризації заборгованості зі сплати єдиного внеску, здійснено аналіз виникнення, виявлено помилково нараховані суми зобов’язань зі сплати єдиного внеску фізичними особами – підприємцями, членам фермерських господарств, які отримують пенсію за віком, або є особами з інвалідністю, померлим особам, тощо. Вся виявлена інформація направлена до Головного управління Державної податкової служби України у Луганській області для корегування.

   Щоквартально з органами Державної виконавчої служби проводиться звірка виконавчих документів про стягнення заборгованості страхових внесків та платежів до Пенсійного фонду України.

   З початку 2019 року через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України та іншими засобами інформування проінформовано 6 023 осіб про страхувальників, які заборгували єдиний соціальний та страхові внески та про періоди роботи у них, які не враховані до страхового стажу у зв’язку з несплатою єдиного внеску, страхових внесків.

   З початку 2019 року проведено 30 засідань комісій по зарахуванню страхового стажу відповідно до вимог ст. 24 Закону України від 09.07.2003 №1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». За результатами цих комісій складено 381 акт на зарахування        2012 періодів по 15 287 застрахованих особах та на незарахування стажу (зняття позначки “Так”) по 451 періоду по 4 495 застрахованих особах.

 

 
4. Забезпечення стягнення переплат пенсій, витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, різниці у розмірі пенсій науковим працівникам та іншої заборгованості, що підлягає стягненню Баранов П. В.,

Нікітіна Т. А.,

Селівьорстова Ю. А.,

Юртіна Л. П.,

Яценко О. А.,

начальники підпорядкованих управлінь

протягом року Виконано

   Узгоджено графіки погашення заборгованості до кінця 2019 року на загальну суму 2,5 млн. грн. по 36 боржниках, станом на 01.01.2020 18 підприємств виконали завдання з погашення боргів повністю та 11 – частково, всього надійшло 1 151,9 тис. грн.

   У 2019 році відбулося 275 засідань тимчасових комісій з питань погашення заборгованості, було заслухано 470 боржників.

   За результатом проведеного контролю за призначенням і виплатою пенсій за  2019 рік виявлено 973 випадки переплат пенсій. Станом на 01.01.2020 на балансі підпорядкованих управлінь знаходяться переплати пенсій на суму 5681,80 тис. грн. Протягом звітного періоду відшкодовано переплат на суму 3889,57 тис. грн. По області процент відшкодування переплат складає 40,17 %.

   Станом на 01.01.2020 підпорядкованими управліннями області пред’явлено до суду 479 позови щодо відшкодування пільгових пенсій на загальну суму 543099,0 тис. грн.

 

 
 

Мета 2

Використання даних Реєстру застрахованих осіб для забезпечення реалізації прав застрахованих осіб

 

1. Здійснення моніторингу відомостей Реєстру застрахованих осіб, що містять ознаки використання праці неоформлених працівників та порушень законодавства про працю Баранов П. В.,

Приймак Е.Д.,

Юртіна Л. П.,

Саєнко О. С.,

начальники підпорядкованих управлінь

щокварталу Виконано

   За 2019 рік органами Фонду до Головного управління Державної податкової служби у Луганській області направлено 12 інформацій по 994 страхувальниках щодо виявлення фактів порушення норм чинного законодавства з оплати праці та сплати єдиного  внеску.

   До Головного управління Держпраці у Луганській області направлено 14 інформацій по 1620 страхувальниках щодо виявлення ознак прихованої зайнятості, а також фактів порушення норм трудового законодавства.

   За 2019 рік до Головного управління Держпраці у Луганській області направлено 7 інформацій по 128 ризикових страхувальниках з різних сфер економічної діяльності.

 

 
2. Проведення інвентаризації пенсійних справ та перевірки наявних в них даних, які містяться в електронних базах даних, наявних в органах Пенсійного фонду України в Луганській області

 

Нікітіна Т. А.,

Яценко О. А.,

Саєнко О. С.,

начальники підпорядкованих управлінь

вересень Виконано  

   На рівні підпорядкованих управлінь автоматично сформовано інвентаризаційні відомості пенсійних справ на підставі даних, які містяться в підсистемі “Призначення та виплата пенсій – на базі електронної пенсійної справи”

   Станом на 01.01.2020 проінвентаризовано 195772 пенсійних справ одержувачів пенсій (місцевих мешканців) Луганської області, що складає 100 % справ, що підлягають інвентаризації. По 39540 справах, які пройшли інвентаризацію, наявні документи виготовлені рукописним або машинописним способом, 3196 справ потребують доопрацювання копіями документів.

 

 
Мета 3

Забезпечення контролю за управлінням коштами Пенсійного фонду України

 

1.    Забезпечення контролю за цільовим використанням коштів Пенсійного фонду України організаціями, що здійснюють виплату і доставку пенсій, та в установах, у яких особи перебувають на повному державному утриманні

 

Вещунова В. М.

 

за окремими графікиами Виконано  

   Протягом 2019 року проведено 85 перевірок цільового використання коштів Пенсійного фонду України:

– 56 перевірок банківських установ,

– 9 перевірок Луганської дирекції АТ «Укрпошта»,

– 20 перевірок організацій (установ), у яких особи перебувають на повному державному утриманні.

   За результатами проведених заходів встановлено 349 порушення законодавства, а саме:

– 13 випадків несвоєчасного повернення пенсійних коштів (у разі смерті пенсіонера);

– 2 випадки затримки надання даних по одержувачах за довіреностями;

– 32 випадків несвоєчасного повернення других примірників відомостей;

– 79 порушень в оформленні виплатних відомостей;

– 106 випадки виплати пенсій за довіреностями без належних відміток у відомостях;

– 36 випадків виплати пенсій раніше терміну, зазначеного на відомостях та з порушенням строків виплатного періоду;

– 6 випадків виплати пенсій та житлових субсидій стороннім особам без довіреностей;

– 5 випадків виплати недоотриманих пенсій стороннім особам;

– 60 випадків несвоєчасного повідомлення про відрахування пенсіонерів з установи та зарахування до установи;

– 10 випадків неподання установою довідок про зміну вартості утримання.

   По всіх встановлених порушеннях підпорядкованими управліннями направлено листи до установ з вимогою надання пояснень.

   До АТ КБ «Приватбанк» Біловодським об’єднаним управлінням Пенсійного фонду України Луганської області направлено претензію про сплату штрафу у сумі 7226,08 грн. Від установи банку надійшло заперечення, на яке управління готує документи для подання позовної заяви до суду.

   За виплату пенсій та житлових субсидій стороннім особам без довіреностей до Луганської дирекції АТ «Укрпошта» застосовано штрафи на загальну суму 7357,11 грн., які сплачені 26.09.2019 в повному обсязі.

 

 
2. Організація складання річних планів перевірок суб’єктів господарювання на наступний плановий період Вещунова В. М.,

начальники підпорядкованих управлінь

до 15 жовтня Виконано

   До Пенсійного фонду України надано пропозиції для включення до річного плану здійснення заходів державного нагляду (контролю) Пенсійного фонду України на 2020 рік, а саме надано 40 суб’єктів господарювання (лист №14344/09-01 від 26.09.2019, зміни 30.09.2019). До пілотного модуля інтегрованої автоматизованої системи державного нагляду (контролю) 30.09.2019 внесено відомості по 40 суб’єктах господарювання.

 

 
3. Проведення перевірок суб’єктів системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування відповідно до річного плану перевірок суб’єктів господарювання

 

Вещунова В. М.,

начальники підпорядкованих управлінь

відповідно до строків річного плану перевірок суб’єктів господарю-вання Виконано: 

   В січні 2019 року проведено 11 перевірок суб’єктів господарювання відповідно до строків затвердженого річного плану. За результатами перевірок складено 3 приписи про усунення порушень, які виконані у 30-денний термін. Відомості про результати проведених перевірок своєчасно внесені до пілотного модулю інтегрованої автоматизованої  системи державного нагляду (контролю).

   У зв’язку з дією ст.3 Закону України «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції» від 02.09.2014 №1669-ІІІ та листа Пенсійного фонду України від 24.01.2019 №2493/07-30 щодо продовження дії мораторію на проведення планових перевірок, перевірки 97 суб’єктів господарювання не проводились. Дані по зазначених перевірках, а саме підстави не проведення перевірок, також внесені до пілотного модулю інтегрованої автоматизованої  системи державного нагляду (контролю).

 

 
4. Формування  стратегічного плану діяльності з внутрішнього аудиту на період до 2021 року

 

Вещунова В. М. до 30 січня Виконано                                          

   В січні 2019 року відповідно до п.6 Порядку здійснення внутрішнього аудиту та утворення підрозділів внутрішнього аудиту підготовлено та затверджено Стратегічний план діяльності з внутрішнього аудиту на період до 2021 року, який  надано Пенсійному фонду України для формування Зведеного стратегічного плану.

 

 
5. Забезпечення формування  операційних планів діяльності з внутрішнього аудиту у 2019 та 2020 роках Вещунова В. М. до 30 січня   та до                     15 грудня Виконано                                        

   В січні та грудні 2019 року відповідно до п.6 Порядку здійснення внутрішнього аудиту та утворення підрозділів внутрішнього аудиту підготовлено та затверджено Операційні плани діяльності з внутрішнього аудиту на 2019 рік та на 2020 рік, які  надано Пенсійному фонду України для формування Зведених операційних планів відповідно на 2019 та 2020 роки.

 

 
Мета 4

Вдосконалення системи управління фінансовими ресурсами Пенсійного фонду України та зміцнення її фінансової стабільності

 

1. Забезпечення проведення внутрішніх аудитів відповідно до Зведеного операційного плану проведення внутрішніх аудитів в органах Пенсійного фонду України Вещунова В. М. у терміни, визначені Зведеним операційним планом проведення внутрішніх аудитів в органах Пенсійного фонду України Виконано   

   За звітний період згідно графіку проведення тематичних перевірок спеціалістами управління пенсійного забезпечення здійснено 4 тематичні перевірки в Кремінському відділі Рубіжанського об’єднаного управління; Міловському відділі Біловодського об’єднаного управління; Сватівському відділі Білокуракинського об’єднаного управління та в Біловодському об’єднаному управлінні. Проведено тематичну перевірку стану роботи проведення інвентаризації пенсійних справ в Старобільському відділі Старобільського об’єднаного управління.

   У терміни, визначені Зведеним операційним планом, протягом 2019 року проведено 7 аудитів:

– внутрішній аудит (аудит відповідності)  організації роботи щодо повноти та своєчасності направлення підприємствам до відшкодування розрахунків фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, проведений в управлінях Пенсійного фонду України в м. Лисичанську, м. Сєвєродонецьку та Рубіжанському об’єднаному управлінні;

– внутрішній аудит (аудит ефективності) оцінки внутрішнього контролю  за дотриманням законодавчих та нормативно-правових актів під час складання та виконання кошторису видатків на утримання органів Фонду, здійснення державних закупівель, проведений  в управліннях в                   м. Лисичанську, Станично-Луганському районі та Білокуракинському об’єднаному управлінні;

– внутрішній аудит (аудит відповідності) оцінки роботи  щодо призначення (поновлення) та виплати пенсій внутрішньо переміщеним особам, проведений в управліннях в                      м. Лисичанську, Станично-Луганському районі та Білокуракинському об’єднаному управлінні;

– комплексний аудит організації роботи по дотриманню законодавчих і нормативно-правових актів з питань надходження коштів до бюджету Пенсійного фонду України, забезпечення функціонування реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, призначення і виплати пенсій, здійснення державних закупівель, проведення адміністративних видатків, ведення бухгалтерського обліку в управлінні в Попаснянському районі;

– комплексний аудит організації роботи по дотриманню законодавчих і нормативно-правових актів з питань надходження коштів до бюджету ПФУ, забезпечення функціонування реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, призначення і виплати пенсій, проведення адміністративних видатків, ведення бухгалтерського обліку в управлінні в Станично-Луганському районі;

внутрішній аудит з питань організації роботи щодо надходження власних коштів, ведення обліку матеріальних цінностей, дотримання законодавчих та нормативно-правових актів під час здійснення державних закупівель  проведений в Марківському та Біловодському об’єднаних управліннях та в управлінні в м. Сєвєродонецьку;

– внутрішній аудит з питань організації стану роботи щодо правильності та своєчасності призначення пенсій та проведення їх перерахунків, ведення обліку переплат пенсій, повноти охоплення заходами стягнення надміру виплачених коштів, списання переплат пенсій  проведений в Марківському,  Біловодському та Рубіжонському об’єднаних управліннях.

   У перевірених управліннях виявлено 251  нефінансове  порушення, в т.ч. 9 порушень у веденні бухгалтерського обліку, 2 порушення  достовірності надання звітності, 163 типових  порушень дотримання актів законодавства, планів процедур, контрактів, розпорядчих документів та 77  інших нефінансових порушень.

   Виявлено  42 фінансових порушення на загальну суму 5063,34 грн: порушення, що не призвели до втрат – 35 на суму 4715,08 грн, в т.ч. – 34 недоплати пенсій  на загальну суму 4570,14 грн та 1 недоплата заробітної плати у сумі 144,94;  порушення, що призвели до втрат (збитків) фінансових і матеріальних ресурсів –  7 переплат  пенсій   на суму 348,27 грн. 

 

 
2. Забезпечення моніторингу впровадження аудиторських рекомендацій за результатами проведення внутрішніх аудитів в органах Фонду Луганської області

 

Вещунова В. М.,

начальники підпорядкованих управлінь

згідно термінів, встановлених розпорядчими документами про результати аудиторських досліджень

 

Виконано

   На підставі аналізу інформацій, наданих суб’єктами контролю, складено доповідну записку начальнику головного управління про стан впровадження наданих аудиторських рекомендацій, вжиті заходи щодо вдосконалення роботи

 

 
3. Забезпечення моніторингу повноти відшкодування виявлених в ході аудитів та інших контрольних заходів коштів та виправлення допущених порушень Вещунова В. М.,

начальники підпорядкованих управлінь

щокварталу до 10 числа місяця, наступного за звітним кварталом Виконано                                      

   Станом на 01.01.2020 усунено 41  фінансове порушення на загальну суму 5060,96 грн, виявлене під час аудитів, проведених Головним управлінням: 35 порушень, які не призвели до фінансових втрат –  недоплати пенсій  на загальну суму 4715,08 грн, та 6  переплат  пенсій на суму 345,88 грн. 1 порушення – переплата пенсій на суму 2,39грн в Рубіжанському об’єднаному управлінні залишається на контролі на 2020 рік. Забезпечено стовідсоткове відшкодування незаконних витрат, виявлених управлінням внутрішнього аудиту в ході аудитів, проведених в 2018 році (по Старобільському об’єднаному управлінню – 2616,16 грн).

   Щокварталу оновлюється База даних об’єктів внутрішнього аудиту, відповідна інформація направлена до Пенсійного фонду України   08.01.2020 № 148/08.

 

 
 

ПРІОРИТЕТ IV

 

Реалізація державної антикорупційної політики

 

Мета 1

Здійснення заходів, спрямованих на мінімізацію корупційних ризиків, запобігання виникненню корупційних та пов’язаних з корупцією правопорушень

 

1. Розроблення заходів щодо реалізації Антикорупційної прграми Пенсійного фонду України на 2019 рік, та забезпечення контролю за їх виконанням Вещунова В. М.,

Тріфонова Н. С.,

керівники структурних підрозділів головного управління,

начальники підпорядковних управлінь

 

до 01 червня, контроль щокварталу Виконано

   Наказом Головного управління  від 25.07.2019 №375 «Про виконання Антикорупційної програми Пенсійного фонду України та його органів на 2019- 2020 роки» затверджено Заходи з реалізації відомчої політики щодо запобігання та протидії корупції та Заходи щодо усунення (мінімізації) корупційних ризиків в Головному управлінні. 

   Підготовлено звіт про стан виконання заходів, визначених Антикорупційною програмою Пенсійного фонду України 09.10.2019 №15177/12, 10.01.2020 №278/12, та подано до сектору з питань запобігання корупції Пенсійного фонду України.

   Проведено 4 контрольні перевірки стану організації роботи по дотриманню антикорупційного законодавства в  управліннях в м. Лисичанську та в Станично-Луганському районі, Біловоському та Білокуракинському об’єднаних управліннях.  За результатами перевірки зроблено висновки та надано рекомендації.

 

 
2. Забезпечення проведення перевірок факту своєчасності подання щорічних декларацій особами, уповноваженими на виконання функцій держави за минулий рік та декларацій суб’єктів декларування, які припинили діяльність

 

Тріфонова Н. С.,

Омельченко Н. О.,

начальники підпорядкованих управлінь

до 12 квітня, протягом року Виконано

   Працівниками управлінь Пенсійного фонду області всього подано 1174 електронних декларацій  особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування  (далі – декларація), із них 765 – щорічні декларації, 83 – декларації особи, яка припинила діяльність в 2018 році.

   На рівні Головного та підпорядкованих управлінь, шляхом пошуку та перегляду інформації в публічній частині Єдиного державного реєстру осіб на офіційному вебсайті Національного агентства, забезпечено перевірку своєчасності подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. 

   Встановлено 1 факт несвоєчасного подання головним спеціалістом-юрисконсультом  Білокуракинського об’єднаного управління декларації «перед звільненням». Направлено повідомлення до Національного  агентства з питань запобігання корупції.

   Для організації проведення перевірки факту подання декларацій суб’єктами декларування та спеціальних перевірок, наказом головного управління від 31.05.2019 №246 «Про здійснення заходів із запобігання порушенням вимог фінансового контролю» розроблено заходи взаємодії між службою персоналу та сектором з питань запобігання та виявлення корупції.

  

 
3. Забезпечення моніторингу прове­дення спеціальних перевірок стосовно осіб, які претендують на зайняття посад, пов’язаних із виконанням функцій держави

 

Тріфонова Н. С.,

Омельченко Н. О.,

начальники підпорядкованих управлінь

щокварталу до 10 числа місяця, наступного за звітним кварталом Виконано  

   Проведено 20 спеціальних перевірок стосовно осіб, які претендували на зайняття посад категорії “Б” із них 17 в Головному управлінні. За результатами перевірки підготовлено довідки. Направлено відповідну інформацію до Пенсійного фонду України.

   Для забезпечення проведення перевірок факту своєчасності подання щорічних декларацій особами, уповноваженими на виконання функцій держави в органах Фонду, за минулий рік та декларацій суб’єктів декларування, які припинили діяльність, сектору з питань запобігання та виявлення корупції 14.01.2019 надано списки працівників Головного управління та працівників, які звільнилися протягом 2018 року, повідомлено, що протягом минулого року у складі конкурсної комісії головного управління, перебували тільки працівники Головного управління.

   Протягом звітного періоду підготовлено 32 інформації про осіб, які претендують на зайняття вакантних посад в Головному управлінні, або переведені на інші посади, та 11 інформацій про осіб, які звільняються із займаної посади.

 

 
4. Забезпечення моніторингу дотримання державними службовцями обмежень, передбачених законами України “Про запобігання корупції” та “Про державну службу”, вжиття заходів щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів Тріфонова Н. С.,

Омельченко Н. О.,

начальники підпорядкованих управлінь

щокварталу до 05 числа місяця, наступного за звітним кварталом Виконано

   З метою вчасного проведення спеціальних перевірок стосовно осіб, які претендують на зайняття посад, пов’язаних із виконанням функцій держави, сектору з питань запобігання та виявлення корупції надається інформація щодо переможців конкурсів на зайняття вакантних посад державної служби в Головному управлінні (за 2019 рік надано 10 повідомлень).

   При прийомі державних службовців до Головного управління здійснюється ознайомлення з попередженнями про спеціальні обмеження, встановлені Законами України “Про державну службу” та “Про запобігання корупції”, щодо прийняття на державну службу та проходження державної служби, правилами етичної поведінки, обмеженнями спільної роботи близьких осіб (на протязі звітного періоду проведено ознайомлення 157 новопризначених державних службовців Головного управління).

   Надійшло 24 повідомлення від працівників Фонду області з метою недопущення конфлікту інтересів. Керівниками вжито заходи для запобігання конфлікту інтересів у підлеглих.  

   Всі державні службовці Фонду подали повідомлення відповідно до статті 27 Закону України «Про запобігання корупції» у зв’язку зі змінами в законодавстві, а саме збільшенням переліку близьких осіб.

   Проведено аналіз виконання Заходів, визначених Антикорупційною програмою Пенсійного фонду України на 2019-2020 роки, відповідну інформацію направлено до Пенсійного фонду України.     

   При призначенні на посаду працівників під підпис ознайомлено зі спеціальними обмеженнями, встановленими Законами «Про державну  службу» та «Про запобігання корупції», вони надають повідомлення керівнику про працюючих в управлінні близьких осіб (у звітному періоді надали повідомлення 157 державних службовців).

   В органах Фонду запроваджено індивідуальне письмове інформування працівників, які припиняють діяльність, пов’язану з виконанням функції держави, про вимоги законодавчих та нормативних актів щодо термінів подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави, або місцевого самоврядування. У звітному році попереджено 61 працівника, із них 9 осіб – в Головному управлінні.

   Зі спеціалістами управлінь Фонду проведено 195 семінарів, лекцій та службових нарад. 651 державний службовець Фонду зареєструвався на сайті громадського проекту «Prometheus», успішно пройшли онлайн-курс «Конфлікт інтересів: треба знати! Від теорії до практики» та отримали відповідні сертифікати.

   У IV кварталі 2019 року проведено тестування працівників Фонду для визначення оцінки рівня знань Законів України «Про запобігання корупції» та «Про державну службу».

 

 

 

 

 

 
background Layer 1