Пропустити навігацію

Сплата єдиного соціального внеску та вплив його розміру на розмір майбутньої пенсії

Відповідно до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», єдиний внесок – це страховий внесок, збір якого здійснюється до системи загальнообов’язкового державного соціального страхування в обов’язковому порядку та на регулярній основі з метою забезпечення захисту прав застрахованих осіб на отримання страхових виплат (послуг) за діючими видами загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Зокрема, на теперішній час діють чотири види загальнообов’язкового державного соціального страхування:

  1. Загальнообов’язкове державне пенсійне страхування;
  2. Загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності;
  3. Загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності;
  4. Загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття.

Тому, кожен працюючий громадянин повинен чітко усвідомлювати, що саме від своєчасної та повної сплати єдиного внеску, нарахованого на суму заробітної плати (винагороди, доходу) й залежатиме рівень їх соціальної захищеності.

Слід зауважити, що громадяни, які зайняті на ринку праці неформально, позбавлені майже всіх соціальних гарантій через виплату їм заробітної плати в «конверті» та несплати з неї належної суми єдиного внеску.

Пряма залежність рівня сплаченої суми єдиного внеску на рівень страхових виплат за діючими видами загальнообов’язкового державного соціального страхування (пенсії, лікарняних, регресних виплат та допомоги по безробіттю) пояснюється справедливим висловом: «Що віддаєш – те і отримуєш!». Таким чином, чим більше заробіток, з якого сплачено єдиний внесок, тим більше соціальна виплата. Наприклад, відповідно до нині діючого пенсійного законодавства, розмір пенсії залежить від страхового стажу та заробітку, з якого фактично сплачені страхові внески до Пенсійного фонду України.

Додатково зазначимо, що у страховий стаж при виході на пенсію враховуються лише ті періоди, у яких відбувалось нарахування заробітної плати (винагороди, доходу) та за які повністю сплачено єдиний соціальний внесок. При цьому, якщо суми нарахованої заробітної плати (винагороди, доходу) та єдиного внеску менші за мінімальний рівень, страховий стаж становить неповний місяць і обчислюється пропорційно нарахованій заробітній платі.

Низька заробітна плата дає низький коефіцієнт заробітку, який враховується при обчисленні пенсії. Так само її рівень впливає й на розмір державної допомоги по тимчасовій втраті працездатності, безробіттю, регресних виплат тощо.

Якщо з якихось причин роботодавець не сплачує єдиний внесок за своїх найманих працівників, то періоди, за які не сплачено єдиний внесок, «випадають» із страхового стажу найманого працівника та не включаються в заробіток для розрахунку розміру пенсії. Крім того, працюючі пенсіонери автоматично позбавляються права на своєчасний перерахунок пенсії, а саме щоквітня один раз у два роки.

Отже, чим більший страховий стаж та заробіток, з якого сплачений єдиний соціальний внесок, тим більша пенсія буде в майбутньому.

На сьогоднішній день кожна застрахована особа має можливість контролювати свою заробітну плату та майбутню пенсію, перевіряти факт сплати єдиного внеску та суму, на яку він нараховується. Для цього їй необхідно звернутися в органи Пенсійного фонду або при наявності електронного цифрового підпису зареєструватись на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України.

Пенсійний фонд України закликає громадян, особливо фізичних осіб – підприємців та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, вже сьогодні планувати свою старість та гідний рівень пенсійних виплат. А тим, хто ще досі працює поза межами трудового законодавства, вкотре нагадаємо, що пенсію в «конверті» вам ніхто не принесе.

background Layer 1