Пропустити навігацію

ЕЛЕКТРОННИЙ ЦИФРОВИЙ ПІДПИС

 

Що таке електронний цифровий підпис?

Електронний цифровий підпис (ЕЦП) – це сучасна альтернатива традиційного підпису від руки. Він не виглядає, як ваш підпис, але має таку ж юридичну силу.

ЕЦП виглядає як файл, який створюється шляхом криптографічного перетворення інформації. У файлі міститься електронний ключ, який створюється спеціально для Вас. Всі дані у файлі електронного цифрового підпису зашифровані. Електронний підпис не може бути визнаний недійсним лише через те, що він має електронну форму або не ґрунтується на посиленому сертифікаті ключа.

За умови правильного зберігання власником секретного (особистого) ключа його підробка неможлива. Електронний документ також не можливо підробити: будь-які зміни, не санкціоновано внесені в текст документа, будуть миттєво виявлені.

 

Для чого потрібен ЕЦП?

Електронний цифровий підпис потрібен для підтвердження вашої особистості на онлайн-сервісах і підписання електронних документів. Накладання ЕЦП завершує утворення електронного документа, надаючи йому юридичної сили.

На Вебпорталі Пенсійного фонду України надається ряд електронних послуг:

  • За допомогою ЕЦП можна отримати довідку про трудовий і страховий стаж, довідку про доходи пенсіонера, індивідуальні дані за формами ОК-5, ОК-7.
  • Можна подивитися заробітну плату і суму, яка зараховується для пенсії.
  • Подати заяву на призначення або перерахунок пенсії.
  • Внести зміни в пенсійну справу і замовити електронне пенсійне посвідчення.

 

Які бувають ЕЦП?

Електронний цифровий підпис може бути посиленим і звичайним.

Для отримання посиленого підпису потрібно відвідати акредитований центр сертифікації ключів (АЦСК) при Державній фіскальній службі України або органах юстиції.

Сьогодні таких центрів в Україні 24. Інформацію про них можна отримати з Електронного реєстру суб’єктів, які надають послуги, пов’язані з ЕЦП на сайті Центрального засвідчувального органу Міністерства юстиції України, який здійснює акредитацію центрів сертифікації ключів (перелік всіх пунктів реєстрації користувачів, а також графік їх роботи опублікований на офіційному інформаційному ресурсі Центру – WWW.ACSKIDD.GOV.UA).

Строк дії сертифікатів ЕЦП, не перевищує два роки. Після закінчення цього терміну, для накладення ЕЦП на документи, необхідно здійснити повторне отримання послуг.

Звичайний цифровий підпис можна оформити через банк – так званий BankID. Його можуть використовувати громадяни України для своїх потреб, а також підприємці.

Відмінність такого ЕЦП – строк дії: рік з моменту отримання.

 

Як отримати ЕЦП?

Оформити електронний цифровий підпис можна двома способами.

Перший спосіботримати ЕЦП через систему webбанкінг.

Другий спосіб – Отримати ЕЦП через будь-який з центрів реєстрації.

Для цього треба буде виконати 3 кроки:

Крок 1. Завантажити форми документів:

https://acskidd.gov.ua/download/regdocs/fiz_osob/fiz_osoba.zip.

Крок 2. Зібрати документи:

  • Реєстраційна картка (для фізичної особи) встановленого зразка, заповнена та підписана у двох примірниках.
  • Копія паспорта підписувача та сторінка з відміткою про реєстрацію місця проживання) або копія паспорта виготовленого у формі картки, що містить безконтактний електронний носій (копії лицьового та зворотного боку та копія паперового витягу з Держреєстру про адресу реєстрації місця проживання, або копія Довідки про реєстрацію місця проживання фізособи).
  • Копія картки платника податків, засвідчена підписом власника. У разі, якщо через релігійні переконання фізична особа відмовилась від реєстраційного номеру облікової картки платника податків, копія картки платника податків не подається, замість цього подається копія сторінки паспорту з відміткою про таку відмову.

Крок 3. Прийти в Центр з документами та чистим носієм інформації (флеш-пам’ять) та за допомогою фахівців згенерувати ключі та записати їх на носій.

 

Крокуйте в ногу з часом.

Бажаємо Вам сучасності!

 

background Layer 1