Пропустити навігацію

ДО УВАГИ ФІЗИЧНИХ ОСІБ-ПІДПРИЄМЦІВ! СПЛАТА ЄДИНОГО ВНЕСКУ НА ЧАС КАРАНТИННИХ ЗАХОДІВ!

Статтею 46 Конституції України передбачено, що усі громадяни мають право на соціальний захист, який включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом. При цьому, фінансовим підґрунтям для забезпечення такого права є своєчасна сплата податків та інших обов’язкових платежів.

Соціальна захищеність кожного пересічного громадянина  прямопропорційно залежить від своєчасного наповнення бюджету Пенсійного фонду України та фондів соціального страхування. Зокрема, саме сплата єдиного соціального внеску приватними підприємцями за себе та своїх найманих працівників гарантує їм базовий соцпакет у разі настання страхових випадків та ін.

Зважаючи на останні події у світі, пов’язані із стрімким поширенням коронавірусу, а також запровадженням з 12 березня 2020 року жорстких карантинних обмежень, влада частково послаблює податкове навантаження на бізнес та робить усе, щоб підтримати його в скрутний період.

Відтак, Урядом було ініційовано прийняття Закону України від 17.03.2020 №533-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (Covid-19)» (далі – Закон), який тимчасово звільняє фізичних осіб-підприємців (спрощенців), осіб, які провадять незалежну професійну діяльність та членів фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах від нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску за себе в період з 1 березня 2020 року по 31 травня 2020 року. Водночас, зазначеним законом передбачено й найголовніше – включення вищевказаного періоду до страхового стажу!

Нажаль, як показує практика, багато фізичних осіб-підприємців вважають, що від сплати єдиного внеску вони звільняються повністю, у тому числі й від сплати за своїх найманців. Але це не так, оскільки частиною другою розділу І Закону чітко передбачено таке звільнення суто «за себе». І якщо, при несплаті єдиного внеску за себе Законом гарантовано зарахування страхового стажу саме підприємцеві, то його найманому працівникові – ні.

Тому, з метою захисту прав застрахованих осіб, вважаємо за доцільне підкреслити, що роботодавці всіх форм власності й господарювання залишаються відповідальними за соціальний захист своїх найманих працівників.

 

Шановні фізичні особи-підприємці!

 

Головне управління Пенсійного фонду України в Луганській області,  усвідомлюючи всю складність сьогодення, закликає вас подбати про соціальний захист своїх працівників та не уникати вимог діючого законодавства в частині своєчасної та повної сплати єдиного соціального внеску!

В міру можливостей не лишайте своїх працівників права на гідну пенсію й життя та будьте свідомі перед суспільством та державою!

 

background Layer 1