Пропустити навігацію

УВАГА! З 3 червня 2020 року діє механізм списання недоїмки по ЄСВ за 2017- 2020 роки для «сплячих» ФОП

Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» щодо усунення дискримінації по колу платників» від 13.05.2020 року №592-IX офіційно опублікований 02.06.2020 року.

Норми пункту 5 розділу I Закону №592-IX набрали чинності з дня, наступного за днем його опублікування – з 03.06.2020 року. Значені норми Закону №592-IX стосуються списання сум недоїмки платникам ЄСВ з числа фізичних осіб – підприємців на загальній системі оподаткування і осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність за період з 01.01.2017 року до дня набрання чинності Законом №592-IX, а також штрафи та пеня, нараховані на ці суми недоїмки, якщо такими платниками не отримано дохід (прибуток) від їх діяльності, що обкладається податком на доходи фізичних осіб.

 Для цього платники податків обов’язково подають протягом 90 календарних днів: 

1) ФОП на загальній системі оподаткування:

– держреєстратору за місцезнаходженням реєстраційної справи ФОП – заяву про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності;

– до податкового органу – звітність з ЄСВ за 2017- 2020 роки (якщо вона не була подана раніше); 

2) особи, які провадять незалежну професійну діяльність:

– до податкового органу за основним місцем обліку – заяву про зняття з обліку як платника ЄСВ;

– звітність з ЄСВ за період 2017 – 2020 роки (якщо вона не була подана раніше). 

Після того, як буде підтверджено вчинення вищевказаних дій, податковий орган протягом 15 робочих днів проведе камеральну перевірку та ухвалить рішення про списання суми недоїмки, штрафних санкцій та пені або надасть мотивоване рішення про відмову.

Податковий орган відмовляє в списанні суми недоїмки, штрафних санкцій та пені, за умови, якщо за результатами перевірки буде встановлено, що:

1) платник податків отримав дохід (прибуток) протягом періоду з 01.01.2017 року до дня набрання чинності Законом №592-IX;

2) суми недоїмки, а також штрафи і пеня, нараховані на суми недоїмки, були в повному обсязі самостійно сплачені або стягнені. 

Якщо ж суми недоїмки, а також штрафи і пеня, нараховані на суми недоїмки, були частково самостійно сплачені та/або стягнуті, тоді податковий орган приймає рішення про списання суми недоїмки, штрафних санкцій та пені в частині, що залишилася несплаченою. 

Штрафні санкції, передбачені пунктом 7 частини одинадцятої статті 25 Закону №2464, до платника ЄСВ за наведених умов не застосовуються.

Вимоги про сплату суми недоїмки, штрафних санкцій та пені будуть вважати відкликаними в день прийняття податковим органом рішення про списання суми недоїмки, штрафних санкцій та пені.

Нараховані і сплачені або стягнуті за вказаний період суми недоїмки, штрафних санкцій та пені не підлягають поверненню.

 

background Layer 1