Пропустити навігацію

Питання – відповіді, з якими найчастіше звертаються застраховані особи за допомогою підсистеми ВЕБПОРТАЛ

Питання:

Як оформити пенсію за допомогою засобів вебпорталу електронних послуг?

 

Відповідь:

З метою вдосконалення якості обслуговування осіб, які звертаються до органів Пенсійного фонду України, було модифіковано режим опрацювання звернень за призначенням (перерахунком) пенсії, поданих засобами Вебпорталу електронних послуг за принципом «одне відвідування», який передбачає фізичну ідентифікацію особи та перевірку справжності поданих документів в територіальному управлінні Пенсійного фонду України за місцем реєстрації після прийняття рішення про призначення/перерахунок пенсії в територіальному управлінні Пенсійного фонду України за місцем реєстрації.

Сервіс надається для користувачів, які увійшли на Вебпортал за допомогою електронного цифрового підпису. У розділі особистого кабінету користувача щодо пенсійного забезпечення Ви маєте можливість подати заяву про призначення пенсії та подати відповідні документи завірені електронним підписом до органу Пенсійного фонду України за місцем реєстрації.

Звертаємо Вашу увагу на те, що при формуванні заяви на призначення пенсії слід дотримуватися інструкції по формуванню та подачі звернення на призначення пенсії через Вебпортал, а саме: необхідно уважно заповнити всі обов’язкові поля та прикріпити обов’язкові для призначення пенсії документи. Розмір одного файлу не повинен перевищувати 1 мб; формат файлу: JPG, PDF; документи, які містять більше однієї сторінки, необхідно прикріпляти як один файл.

Додатково повідомляємо, що отримати електронний цифровий підпис (ключ ЕЦП) можна через будь-який акредитований центр сертифікації ключів (АЦСК)  чи онлайн-банкінг (за умови надання послуги).

 

 

Питання:

Прошу надіслати на мою електрону адресу довідку ОК-5 

 

Відповідь:

Індивідуальні відомості про застраховану особу з реєстру застрахованих осіб надаються страхувальникам та/або застрахованій особі на паперових носіях за формою ОК-5 або ОК-7. Застрахованій особі, яка особисто звернулася до органів Пенсійного фонду України, індивідуальні відомості надаються при пред’явленні паспорта, довідки органу доходів і зборів про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків або свідоцтва про загальнообов’язкове соціальне страхування чи пенсійного посвідчення в управлінні Пенсійного фонду України найближчого до Вас. Пересилання довідок ОК–5 (ОК-7) поштою або в інший спосіб не передбачено нормами чинного законодавства.

Також повідомляємо, що є можливість отримати зазначену інформацію за допомогою вебпорталу (довідку з QR-кодом від Пенсійного фонду України), яка є офіційним документом (інструкція як отримати довідку з QR-кодом знаходиться за адресою: http://www.pfu.gov.ua/instruktsiyi/yak-otrymaty-dovidku-z-qr-kodom-vid-pensijnogo-fondu-ukrayiny/, або за допомогою вебпорталу  замовити довідку у паперовому вигляді в управлінні Пенсійного фонду України найближчого до Вас та забрати у зручний час.

Пропонуємо користуватися послугами, які надаються в електронному вигляді через вебпортал Пенсійного фонду України. Не ризикуйте власним здоров’ям в період складної епідеміологічної ситуації! Отримуйте необхідну інформацію дистанційно без відвідування територіальних управлінь ПФУ.

 

 

 

Питання:

Маю трудовий стаж з 1983 року (з урахуванням часу навчання у вузі). Чому в моєму особистому кабінеті зазначено стаж тільки  з 2004 року?

 

Відповідь:

Для користувачів, які є фізичними особами, надаються для перегляду дані персоніфікованого обліку – виписка ОК-5, на електронних формах перегляду даних заробітку та стажу особи. Дані персоніфікованого обліку надаються всім фізичним особам, за яких страхувальниками подано звіти щодо індівідуальних відомостей персоніфікованого обліку, починаючи з 1998 року (з початку впровадження системи персоніфікованого обліку).

Відповідно до ст.24 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» № 1058-ІV від 09.07.2003 зі змінами (Далі – Закон) страховий стаж – це період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок. Страховий стаж обчислюється територіальними органами Пенсійного фонду відповідно до вимог цього Закону за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку, а за періоди до впровадження системи персоніфікованого обліку- на підставі документів та в порядку, визначеному законодавством, що діяло до набрання чинності цим Законом – 01.01.2004.

Для призначення пенсії до загального стажу буде зараховано період роботи до 2004 року згідно трудової книжки, період навчання – згідно документів про освіту.    

Також повідомляємо, що впровадження електронної трудової книжки буде розпочато після прийняття Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі», який передбачає внесення змін до законодавчих та нормативних документів з питань ведення обліку трудових відносин в електронній формі виключно на базі Реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Наразі сервіс (технологічна можливість опрацювання) знаходиться в розробці.

 

 

Питання:

Яким чином в моєму особистому кабінеті змінити застарілі дані (Серія та № паспорту, адресні дані)?

 

Відповідь:

Відповідно до Положення про реєстр застрахованих осіб, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України 18.06.2014 № 10-1 (у редакції постанови правління Пенсійного фонду України від 27.03.2018 № 8-1), у разі виявлення застрахованою особою некоректних відомостей в її обліковій картці (прізвище, ім’я, по батькові на поточний момент; реєстраційний номер облікової картки платника податків; дата народження, місце народження; стать; громадянство; серія та номер паспорта; номер телефону (за згодою); адреса місця проживання) ця особа може  подати до територіального органу Пенсійного фонду України особисто або через представника анкету застрахованої особи для внесення/зміни/уточнення даних в Реєстр(і) застрахованих осіб (далі – Анкета) за формою згідно з додатком 2 до цього Положення та документи, що підтверджують внесення  /зміни/уточнення даних та належність помилкових даних цій особі (паспорт (інший документ, що посвідчує особу), трудова книжка, документ, який підтверджує реєстраційний номер облікової картки платника податків або право здійснювати будь-які платежі за серією та/або номером паспорта, фото 3х4).

 Внесення змін до персональних даних застрахованої особи в Реєстрі  застрахованих осіб без відвідування територіального органу  Пенсійного фонду України можливе через Особистий кабінет для користувачів вебпорталу, які увійшли із електронним цифровим підписом (розділ Комунікації з ПФУ «Анкета для зміни даних в Реєстрі застрахованих осіб»), до звернення необхідно додати скан – копію паспорта та за бажанням інші документи.

Внесення/зміни/уточнення даних до умовно – постійної частини облікової картки відповідно до поданої Анкети та доданих до неї документів, а у частині інформації про реєстраційний номер облікової картки платника податків – після підтвердження відповідності реєстраційних даних згідно з пунктом 3 розділу ІІІ цього Положення здійснюється на підставі наказу керівника відповідного територіального органу Пенсійного фонду України у п’ятиденний строк. 

 

 

          

Питання:

Чому не врахований мій трудовий стаж за час праці в МВС (ГУНП, СБУ…) за період до 01.06.2016?

 

Відповідь:

Відповідно до ст.24 Закону України від 09.07.2003 № 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» зі змінами (Далі – Закон) страховий стаж це період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

Починаючи з 01.01.2007 року військовослужбовці (крім військовослужбовців строкової військової служби),  особи начальницького і рядового складу, поліцейські підлягають загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню та з їх грошового забезпечення утримують страхові внески.

Разом з цим, відповідно до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, зі змінами внесеними наказом Міністерства фінансів України від 11.04.2016 № 441, подання до реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового  державного соціального страхування відомостей про нарахування заробітку (доходу, грошового забезпечення) застрахованим особам страхувальниками, які нараховують та сплачують єдиний соціальний внесок за осіб із числа військовослужбовців (крім військовослужбовців строкової та альтернативної служби), осіб рядового і начальницького складу, в розрізі кожної застрахованої особи у звітному місяці, передбачено за період з 01 червня 2016 року. Внаслідок чого, інформація про Ваш страховий стаж до цього періоду відсутня в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового  державного соціального страхування (далі – реєстр застрахованих осіб).

Відповідно до Закону, у разі якщо за період з 1 липня 2000 року по 31 грудня 2016 року в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового  державного соціального страхування відсутні відомості, необхідні для обчислення страхового стажу військовослужбовцям (крім військовослужбовців строкової військової служби), поліцейським, особам рядового і начальницького складу відповідно до цього Закону, страховий стаж обчислюється на підставі довідки про нараховані суми грошового забезпечення та сплачені страхові внески, виданої військовою частиною чи органом, який виплачує (виплачував) грошове забезпечення.

Постановою Кабінету Міністрів України від 21 серпня 2019 р. № 770 (зі змінами) затверджено Порядок подання відсутніх у Державному реєстрі загальнообов’язкового  державного соціального страхування персоніфікованих відомостей про грошове забезпечення та сплату страхових внесків за період з 1 липня 2000 р. по 31 грудня 2016 р., необхідних для призначення пенсій військовослужбовцям (крім військовослужбовців строкової військової служби), особам начальницького і рядового складу, поліцейським. Цей Порядок установлює механізм, форму та строки подання до управлінь Пенсійного фонду України персоніфікованих відомостей про грошове забезпечення та сплату страхових внесків за період з 1 липня 2000 р. по 31 грудня 2016 р.

Порядком передбачено подання до територіальних органів Пенсійного фонду України відомостей у вигляді звіту, встановленої форми, органами, які виплачують (виплачували) грошове забезпечення (страхувальники), або органами, які уповноважені рішеннями керівників державних органів (уповноважені органи).

Кінцеві строки подання звіту до територіальних органів Пенсійного фонду України, можуть бути змінені відповідними державними органами за погодженням з Пенсійним фондом України, але не пізніше ніж до 11 жовтня 2022 року.     

 

background Layer 1