Пропустити навігацію

Фінансовий контроль як превентивний антикорупційний механізм

Одним із заходів, спрямованих на запобігання корупції, є визначений чинним антикорупційним законодавством фінансовий контроль. Розділом VII Закону України «Про запобігання корупції» встановлено порядок надання  декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (далі – декларація), за минулий рік за формою, що визначається Національним агентством з питань запобігання корупції (далі Національне агентство).

Система електронного декларування є одним із ключових антикорупційних механізмів, що виконує превентивну функцію і є дієвим інструментом виявлення корупції. Вона, перш за все, гарантує громадський контроль за статками публічних службовців, які отримують дохід, зокрема, з Державного бюджету, а також посилює несприйняття та суспільну негативну думку щодо корупційних проявів.

Декларація подається особами визначеними у пункті 1, підпунктах “а” і “в” пункту 2 частини першої статті 3  Закону України «Про запобігання корупції»:

        – при вступі на посаду;

        – під час роботи на посаді – щорічно;

        – при звільненні з посади;

        – наступного року після припинення діяльності.

Крім того, передбачено додаткові заходи здійснення фінансового контролю до суб’єктів декларування, які є службовими особами, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище, а також суб’єктів декларування, які займають посади, пов’язані з високим рівнем корупційних ризиків. Вони повинні у десятиденний строк повідомити Національне агентство:

        – у разі відкриття суб’єктом декларування або членом його сім’ї валютного рахунка в установі банку-нерезидента із зазначенням номера рахунка і місцезнаходження банку-нерезидента;

         – у разі суттєвої зміни у майновому стані суб’єкта декларування, а саме отримання доходу, придбання майна або здійснення видатку на суму, яка перевищує 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року.

Перевірка декларацій здійснюється відповідно до «Порядку проведення контролю та повної перевірки декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування» затвердженого наказом Національного агентства від 15 квітня 2020 року №144/20.

       Національне агентство проводить щодо декларацій такі види контролю:

  • щодо своєчасності подання;
  • щодо правильності та повноти заповнення;
  • логічний та арифметичний контроль.

Також  здійснюється вибірковий моніторинг способу життя суб’єктів декларування з метою встановлення відповідності їх рівня життя наявним у них та членів їх сім’ї майну і одержаним ними доходам згідно з декларацією. У разі виявлення за результатами моніторингу способу життя ознак корупційного правопорушення або правопорушення, пов’язаного з корупцією, Національне агентство інформує про них спеціально уповноважені суб’єкти у сфері протидії корупції.

background Layer 1