Пропустити навігацію

Питання легалізації заробітної плати та її виплати в повному обсязі сьогодні набуває особливої актуальності

Згідно зі ст. 8 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», право на отримання пенсій та соціальних послуг мають громадяни України, які застраховані відповідно до чинного законодавства та досягли встановленого пенсійного віку чи визнані інвалідами в установленому законодавством порядку і мають необхідний для призначення відповідного виду пенсії страховий стаж. Ст. 24 цього ж Закону визначає, що страховий стаж – це період, протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок. З 01.09.2020 розмір мінімального страхового внеску становить 1100,00 грн.

У зв’язку з цим особливої актуальності набуває питання легалізації заробітної плати, виплати її в повному обсязі. Найчастіше допускаються порушення в структурі приватного бізнесу та підприємництва. Багато працівників свідомо погоджуються на пропозицію роботодавців отримувати офіційну (мінімальну) та неофіційну (значно вищу від мінімальної) зарплату. Іноді вони просто не знають, що їхня офіційна зарплата значно відрізняється від тієї, яку вони фактично одержують. Ця різниця проявляється згодом, коли працівнику потрібна буде довідка про доходи для оформлення кредиту, субсидії, соціальної допомоги, пенсії. Щоб не виникало таких проблем, кожна застрахована особа може отримати інформацію про сплачені внески у Пенсійному фонді, отримавши довідку ОК-5 або зареєструвавшись на вебпорталі Пенсійного фонду.

Досвід показує, що значна частина громадян, не знаючи чинного законодавства про працю та пенсійне забезпечення, вважає, що запис в трудовій книжці дасть можливість отримати пенсію за весь трудовий стаж. Однак на сьогоднішній день поняття «трудовий стаж» замінено на «страховий стаж». Пенсійний фонд здійснює облік нарахованої заробітної плати і сплачених страхових внесків персонально по кожному працівнику чи підприємцю, а також облік періодів роботи, за які сплачено ці внески. І саме від цих величин залежить розмір майбутньої пенсії.

У світлі нових змін в пенсійній реформі питання легалізації заробітної плати дуже актуальне. Законом № 2148 змінено норми ст. 26 Закону про пенсійне страхування та визначено нові умови виходу на пенсію за віком. З 01.01.2020 право на призначення пенсії за віком мають особи при досягненні 60 років, за наявності страхового стажу не менше 27 років. Страховий стаж поступово буде збільшуватися щороку на 1 рік до 35 років до 2028 року.

Незалежно від віку пенсія за віком призначатиметься, починаючи з 01.01.2028 р., у разі наявності у особи 35 і більше років страхового стажу.

Дуже хочеться, аби громадяни усвідомили: працюючи без укладення трудового договору, отримуючи заробітну плату в «конверті», вони позбавляють себе трудового стажу, оплати відпуски та лікарняних листів, допомоги у разі отримання травми на виробництві та інших форм соціального захисту. Легалізація заробітної плати — це, в першу чергу, майбутнє тих працівників, які внаслідок тіньових відносин з роботодавцем втрачають гідну пенсію в старості.

Таким чином, якщо роботодавець сплачує особі заробітну плату в «конверті», така особа не має страхового стажу, а відтак і її вихід на пенсію є сумнівним, оскільки страховий стаж необхідної тривалості у неї буде відсутній.

 

 

 

 

 

background Layer 1