Пропустити навігацію

Урядом України визначено порядок звільнення від сплати збору громадян, які купують житло вперше чи перебувають у черзі на його отримання

У вересні 2020 року урядом вирішено питання правової колізії щодо звільнення від сплати збору для тих громадян, які придбавають житло вперше чи набувають право власності, перебуваючи у черзі на отримання житла.

Так, 26.09.2020 набрала чинність постанова Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій». Нею і врегульовано питання надання підтверджуючих документів при набутті права власності житла особою вперше чи перебуваючи у черзі на одержання житла.

Відповідно до Порядку, нотаріальне посвідчення договорів купівлі-продажу нерухомого майна здійснюється без документального підтвердження сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з операцій купівлі-продажу нерухомого майна, у разі наявності підтверджуючих документів придбавання житла вперше. Особа, яка придбаває житло вперше, при посвідченні договору купівлі-продажу нерухомого майна надає нотаріусу  підтверджуючі документи: відомості з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про відсутність зареєстрованих за такою особою прав власності на житло, даними про невикористання житлових чеків для приватизації або використання їх для приватизації частки майна державних підприємств і земельного фонду, довідкою за місцем проживання про невикористання житлових чеків для приватизації державного житлового фонду після 1992 року.

Постанова регулює питання й для тих, хто перебуває у черзі на отримання житла. При посвідченні нотаріусом договору набування права власності на житло, громадянин підтверджує факт перебування у черзі документом, виданим органом, до компетенції якого належить ведення обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов щодо перебування у черзі на одержання житла.

 Усі інші договори купівлі-продажу засвідчуються при наявності сплати збору відповідно до Порядку сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій від 03.11.1998 №1740.

background Layer 1