Пропустити навігацію

ПЕНСІЙНИЙ ВСЕОБУЧ

Чи можливо оформити пенсію без особистого звернення до органів Пенсійного фонду України?

          Пенсійний фонд України розробив та впровадив нову сервісну послугу – автоматичне призначення пенсії.

Автоматичне призначення пенсії за віком дозволяє удосконалити порядок звернення за призначенням пенсії.

Призначення пенсії за віком здійснюється автоматично у разі набуття застрахованою особою права на призначення пенсії за віком при досягненні пенсійного віку, на підставі наявних відомостей про стаж та сплачених внесків, що містяться в Реєстрі застрахованих осіб.

Тобто, право застрахованих осіб на призначення пенсій за віком реалізовується по факту досягнення пенсійного віку без будь-яких додаткових звернень. За особою зберігається право відстрочити вихід на пенсію, обрати самостійно дату її призначення.

Послуга надається засобами вебпорталу з використанням кваліфікованого електронного підпису (КЕП).

Після авторизації на вебпорталі Фонду за допомогою КЕП, у розділі «Щодо пенсійного забезпечення» надається можливість сформувати та подати анкету-заяву з необхідною інформацією для здійснення автоматичного призначення пенсії. Для цього необхідно:

– заповнити атрибути анкети (загальні дані; дані документу, що посвідчує особу; адресу проживання та реєстрації; дані щодо обраного способу виплати призначеної пенсії та отримання пенсійного посвідчення);

– додати скановані копії документів, які є обов’язковими та які користувач вважає необхідним надати до Пенсійного фонду для підтвердження його права на певні доплати та пільги тощо та для визначення в автоматизованому режимі найбільш вигідного варіанту призначення;

– підписати анкету-заяву КЕП та надіслати її до органу ПФУ.

В результаті опрацювання анкети-заяви користувач отримає інформацію про автоматичне призначення пенсії, дату такого призначення та розмір пенсії за допомогою СМС-повідомлення, засобами вебпорталу або через мобільний додаток.

background Layer 1