Пропустити навігацію

ПЕНСІЙНИЙ ВСЕОБУЧ: все про страховий стаж

Що таке «страховий стаж»?

Відповідно до статті 1 Закону України від 09.07.2003 №1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», страховий стаж – це період (строк), протягом якого особа підлягала державному соціальному страхуванню, якою або за яку сплачувався збір на обов’язкове державне пенсійне страхування згідно із законодавством, що діяло раніше, та/або підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню згідно із цим Законом і за який сплачено страхові внески.

Який розмір мінімальної заробітної плати та розмір внеску станом на 1 листопада 2020 року?

Відповідно до п. 5 ст. 38 Закону України від 25.08.2020 № 822-VX «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік», мінімальна заробітна плата на 2020 рік встановлена у розмірі 5000 грн.

Відповідно до частини п’ятої статті 8 Закону № 2464, розмір єдиного внеску становить 22% до визначеної бази нарахування, окрім осіб, яким встановлена інвалідність.

Виходячи з вищевикладеного, мінімальний страховий внесок за найманого працівника (не інваліда) станом на 1 жовтня 2020 року складає 1100,00 грн (5000 грн х 22%).

Яким чином сплата страхових внесків впливає на страховий стаж?

     Прямопропорційно. Є сплата внесків – є страховий стаж. Немає сплати внесків – нема страхового стажу.

Чи гарантує сплата мінімального страхового внеску зарахування повного місяця страхового стажу?

Так.

Чи можливо сплачувати внески самостійно з метою зарахування страхового стажу?

Можливо, але за умови, якщо громадянин не є застрахованою особою. Згідно з пунктом 4 абзацу 1 статті 1 Закону №1058, застрахована особа – це фізична особа, яка відповідно до цього Закону підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню і сплачує (сплачувала) та/або за яку сплачуються чи сплачувалися у встановленому законом порядку страхові внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування.

На теперішній час законодавство дозволяє вирішити це питання, а саме укласти договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування. Мова йде про вимоги статті 10 Закону № 2464.

Для укладення вищезазначеного договору необхідно звернутись безпосередньо до органу Державної податкової служби.

 

background Layer 1