Пропустити навігацію

З турботою про учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

Щорічно 14 грудня в Україні вшановують учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Саме в цей день у 1986 році закінчили будівництво саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком. Згідно з Указом Президента України від 10 листопада 2006 № 945/2006 цей день став офіційним святом всіх, хто завдяки своїй мужності, самовідданості, професіоналізму локалізував аварію, що сталася 26 квітня 1986 року, та врятував країну від радіаційного забруднення. Багато пожежних, будівельників, водіїв, шахтарів, медичних працівників, міліціонерів Луганщини брали участь у ліквідації наслідків цієї страшної трагедії з її першого дня. Багато з них пішли з життя, але назавжди залишаються в пам’яті вдячних українців.

Станом на 01 грудня 2020 року в органах Пенсійного фонду України Луганської області перебувають на обліку та отримують пенсії за законами України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» учасники ліквідації аварії на ЧАЕС та потерпілі від Чорнобильської катастрофи – 4619 осіб. З них постраждалі I категорії – 2279 осіб, II категорії – 1503 особи, III категорії – 827 осіб. За померлих від захворювання, отриманого під час ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС (251 особа), їх дружини та діти отримують пенсії у зв’язку з втратою годувальника.

 Органами Пенсійного фонду України Луганської області вчасно проводяться перерахунки пенсій у разі змін діючого пенсійного законодавства та із збільшенням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, вчасно проводиться виплата пенсій.

Протягом 2020 року керівництвом області за затвердженим графіком проведено виїзні прийоми на віддалених робочих місцях, в підпорядкованих управліннях Пенсійного фонду України Луганської області. На особистих прийомах, що проводились керівниками у смт Новоайдар, м. Сватове та с. Євсуг Біловодського району за зверненнями учасників ліквідації аварії на ЧАЕС, дружин інвалідів-ліквідаторів з питань роз’яснення чинного пенсійного законодавства, визначення права на пенсію, а також надання допомоги в отриманні необхідних документів надані ґрунтовні роз’яснення та необхідна допомога в направленні запитів до підприємств.

Особливо актуальним в період пандемії для зазначеної категорії осіб є можливість отримувати послуги, зокрема з пенсійних питань, не виходячи з дому, дистанційно – за допомогою онлайн сервісів Фонду (https://portal.pfu.gov.ua). Через вебпортал Пенсійного фонду України можливо, зокрема, отримати довідки про розмір пенсії, подати звернення з метою отримання роз’яснень пенсійного законодавства або особистого пенсійного забезпечення. Отримувачі пенсій можуть переглянути складові пенсійної виплати.

Багато років пройшло з дня аварії та подій далекого 1986 року, але шана, повага до кожного, хто брав участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, завжди в серцях українського народу. Пишаємось, що органи Пенсійного фонду України мають можливість надавати послуги такій вразливій категорії осіб, не наражаючи їх на небезпеку у складній епідеміологічній ситуації…

 

foto 1024x691 - З турботою про учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

background Layer 1