Пропустити навігацію

На Луганщині заслухано керівників комунальних підприємств з приводу погашення заборгованості та налагодження платіжної дисципліни

За ініціативою Головного управління Пенсійного фонду України в Луганській області було проведено засідання «круглого» столу з питань забезпечення наповнення бюджету за рахунок сплати обов’язкових платежів (внесків) та погашення заборгованості з єдиного соціального внеску.

На засідання було запрошено представників Державної податкової служби, Держпраці, Управління забезпечення примусового виконання рішень, Центру зайнятості та Управління стратегічних розслідувань Нацполіції України.

Окрім вищеперелічених посадовців на прямий діалог додатково було запрошено керівників найпроблемніших комунальних підприємств регіону, а саме комунальні підприємства «Лисичанська ритуальна служба», «Лисичанська житлово-експлуатаційна контора №1», «Лисичанська житлово-експлуатаційна контора №3», «Лисичанська житлово-експлуатаційна контора  №5», «Лисичанська житлово-експлуатаційна контора №6», «Лисичанська ЖЕК №8», «Лисичанськтепломережа», «Лисичанськміськсвітло»,  «Лисичанський шляхрембуд». комунальне підприємство Лисичанської міської ради «Електроавтотранс» та Лисичанське комунальне спеціалізоване підприємство по видобутку, обробці, реалізації води та очищенню стоків «Лисичанськводоканал».

Під час засідання розглядалося лише одне наболіле питання – погашення проблемної заборгованості та налагодження платіжної дисципліни. Слід зазначити, що борги по деяких житлово-експлуатаційних конторах вже сягнули віку, який рахується не місяцями і роками, а десятиліттями.

У вступному слові перший заступник начальника обласного Фонду Павло Баранов вкотре наголосив на неприпустимості виникнення загрози затримки з виплати пенсій через несвоєчасну сплату обов’язкових платежів та запропонував присутнім висловити своє бачення виходу з критичної ситуації.

На жаль, основними причинами неплатоспроможності комунальних підприємств були і залишаються необґрунтовані тарифи, які не відповідають собівартості надаваних послуг, високий рівень дебіторської заборгованості з боку населення та вкрай низькі дотації з боку Лисичанської міської ради.

Незважаючи на неодноразові підвищення мінімальної заробітної плати та подорожчання матеріальних ресурсів й енергоносіїв, калькуляція тарифів по всіх боржниках з 2017 року не переглядалася у бік збільшення, а це у свою чергу вже можна вважати втраченими резервами.

Безумовно, одразу погасити заборгованість, яка нарощувалась десятиліттями, в наш час є нереальним, але завдяки грамотній тарифній політиці підприємств можна дещо поліпшити їх фінансовий стан і платоспроможність.

За результатами засідання, Павло Баранов наполегливо рекомендував керівникам комунальних підприємств вже з першого кварталу наступного року вжити всіх можливих заходів, націлених на скорочення обсягу заборгованості та налагодження платіжної дисципліни.

 

WhatsApp Image 2020 12 23 at 10.39.20 CHyzhma 1024x584 - На Луганщині заслухано керівників комунальних підприємств з приводу погашення заборгованості та налагодження платіжної дисципліни

 

 

background Layer 1