Пропустити навігацію

Підприємцю – про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування

16 січня головний спеціаліст відділу забезпечення наповнення бюджету № 2 Фінансово-економічного управління Оксана Роговенко відвідала приватну перукарню «Салончик» у м. Попасна. Вона розповіла фізичній особі – підприємцю, що згідно з Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» передбачено, що страховий стаж – це період, протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню, та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок. Тобто, якщо працівнику нарахована заробітна плата не менше законодавчо встановленого мінімального рівня і з неї сплачено страхові внески до Пенсійного фонду України (а з 01.01.2011 року – єдиний соціальний внесок відповідно до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»), то такий місяць повністю враховується в страховий стаж і заробітна плата за цей місяць враховується для обчислення пенсії.

Відповідно до Закону про єдиний соціальний внесок розмір мінімальної зарплати з 01 січня 2021 року складає у місячному розмірі – 6000,00 грн. Відповідно й мінімальний страховий внесок (22%) становить 1320,00 грн (6000,00 х 22% = 1320,00 грн).

Фахівець додатково повідомила, якщо ж сума нарахованої заробітної плати, з якої сплачені внески, менша за мінімальний рівень, страховий стаж становить неповний місяць і обчислюється пропорційно заробітній платі.

Якщо з якихось причин роботодавець не сплачує внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування за своїх найманих працівників (причиною може бути і виплата заробітної плати в «конвертах» без сплати страхових внесків, і нарощування заборгованості як з виплати заробітної плати, так і зі сплати страхових внесків), то періоди, за які не сплачені внески, «випадають» зі страхового стажу найманого працівника та не включаються в заробіток для розрахунку розміру пенсії.

Насамкінець, фахівець Головного управління закликала підприємця дотримуватися вимог чинного законодавства і завжди дбати про соціальний захист своїх найманих працівників.

 

1 4 768x1024 - Підприємцю –  про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування

 

background Layer 1