Пропустити навігацію

Порядок подання Анкети-заяви на автоматичне призначення пенсії

На виконання Указу Президента України від 08.11.2019 № 837 «Про невідкладні заходи з проведення реформ та зміцнення держави» у червні 2020 року Пенсійним фондом України розпочато впровадження нової системи «Автоматичне призначення пенсій», тобто подати документи для призначення пенсії можна через особистий кабінет на вебпорталі за допомогою кваліфікованого електронного підпису (далі – КЕП).

Особливістю новації є те, що особам, які скористуються нею, при досягненні пенсійного віку не потрібно звертатись та особисто відвідувати органи Пенсійного фонду України для подання паперової форми заяви з відповідними паперовими документами. В свою чергу для користувачів, які ще не є пенсіонерами, сервіс дозволяє завчасно завантажити усі документи для призначення пенсії.

В особистому кабінеті застрахованої особи на порталі оновлено блок Комунікації з ПФУ та додано можливість подання «Анкети-заяви на автоматичне призначення пенсії». Для ознайомлення надається повідомлення про запровадження нової сервісної послуги та кроки, які необхідно виконати перед формуванням анкети-заяви на автопризначення пенсії.

Після ознайомлення надається форма анкети-заяви на призначення пенсії, в якій заявник повинен вибрати територіально найближче від нього відділення ПФУ, де він має намір оформити пенсію, а також відзначити потрібний йому вид своєї майбутньої пенсії. Деякі поля анкети-заяви заповнюються автоматично за даними особи, наявними на порталі, деяку інформацію необхідно додати в ручному режимі.

Коли анкета сформована, до неї необхідно долучити файли сканованих документів, що підтверджують набутий трудовий стаж та які ідентифікують особу, а саме: обов’язкові – паспорт громадянина України, реєстраційну картку платника податків, документи про навчання, трудову книжку, військовий квиток та ті, які вважаєте за необхідне подати, попередньо перевіривши їх щодо правильності заповнення (наявності підписів посадових осіб, печаток, номерів та дат наказів тощо). Потрібно пам’ятати, що розмір кожного файлу з сканованим документом не повинен перевищувати 1 Мб.

Підтвердженням того, що людина виявила бажання подати документи в автоматичному режимі, є проставлення відповідної відмітки про надання згоди.

Ще раз візуально перевіривши повноту та правильність заповнення всіх полів, перелік поданих документів, необхідно підписати анкету–заяву КЕП та натиснути кнопку «Відправити до ПФУ».

Система передбачає зворотній зв’язок. Відповідна інформація щодо опрацювання звернення спеціалістами Фонду знаходиться у вкладці «Мої повідомлення».

Документи, які надаються для призначення пенсії при опрацюванні звернення «Автопризначення пенсії» буде оцифровано та атрибутовано спеціалістами Фонду, проведено правову оцінку доданих документів та визначено право на призначення пенсії, визначені періоди, які будуть зараховані до стажу для пенсії.

Тож, зверніть увагу на оформлення трудової книжки. Вимоги щодо оформлення документу визначені Інструкцією про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженою Наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства соціального захисту населення України 29.07.1993 № 58.

Перед поданням перегляньте записи трудової книжки. На першій сторінці мають бути наявні прізвище, ім’я та по батькові (повністю, без скорочення або заміни імені та по батькові ініціалами), дата народження, особистий підпис власника, дата заповнення трудової книжки, підпис особи, відповідальної за видачу трудових книжок, печатка підприємства (або печатка відділу кадрів), на якому вперше заповнювалася трудова книжка. У разі наявності виправлень обов’язково має бути засвідчення виправлення відповідальною особою; у разі зміни прізвища – попередній запис має бути закреслено, на титульному аркуші має бути зазначено документ на підставі якого внесено зміни, запис засвідчено підписом та печаткою із зазначенням посади відповідальної особи, якою його внесено; в записах про звільнення необхідно перевірити наявність печатки та підпису посадової особи; мають бути зазначені номери та дати розпорядчих документів (наказів, рішень, розпоряджень) тощо.

Так, за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, відповідно до «Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній», затвердженого постановою Кабінетом Міністрів України від 12.08.1993 № 637 (із змінами), трудовий стаж встановлюється на підставі інших документів, виданих за місцем роботи, служби, навчання, а також архівними установами.

На підставі сукупної інформації буде сформовано електронну пенсійну справу, в якій можна переглянути наявний стаж, періоди та розміри заробітної плати, з якої обчислена пенсія, та розмір пенсії – зауважимо – така справа буде сформована після проведення призначення пенсії з дати права на отримання пенсійної виплати.

 

Anketa zayava  1024x653 - Порядок подання Анкети-заяви на автоматичне призначення пенсії

background Layer 1