Пропустити навігацію

Який порядок коригування показників розрахунку до єдиної звітності з ПДФО, ЄСВ та ВЗ

На виконання вимог Законів України від 19.09.2019 №  15-ІХ та № 116-ІХ наказом Міністерства фінансів України від 13.01.2015 № 4 (із змінами) було затверджено нову форму Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі – Розрахунок) та Порядок його заповнення. Нова форма почала діяти з 1 квітня 2021 року. Розрахунок поєднав у собі напрацювання зі звітності з єдиного внеску за формою Д4 та форми 1-ДФ.

У разі допущення помилки по одній або декількох застрахованих особах до закінчення граничного терміну подання, достатньо сформувати Розрахунок з типом «Звітний новий», заповнивши необхідні реквізити, перелік яких наведено в розділі V Порядку, та в тих додатках, де потрібно провести коригування, здійснити виключення/включення записів шляхом встановлення ознак 1 (виключення) та 0 (включення) безпосередньо по тих застрахованих особах, по яких допущено помилку.

Після закінчення граничного терміну подання алгоритм коригування, у разі виправлення реквізитів застрахованих осіб (РНОКПП, ПІБ тощо), буде ідентичним як і такий алгоритм буде відрізнятися лише у випадку необхідності коригування сумових показників, тоді застосовується звичний для платників єдиного внеску порядок із застосування відповідних типів нарахувань. Розрахунку з типом «Звітний новий». У разі ж введення в Розрахунку з типом «Уточнюючий» пропущеного запису, то застосовується комбінація методів, тобто включення пропущеного запису (ознака 0) з одночасним зазначенням необхідного типу нарахувань.

Наприклад, при необхідності виправлення ПІБ застрахованої особи у звіті за грудень 2011 року достатньо заповнити «Уточнюючий» Розрахунок з комбінацією «основна частина + Д5» за 4 квартал 2011, вказавши 3 місяць кварталу. Причому для проходження всього комплексу контролів у рядку з ознакою 0 (включення запису) необхідно вказати відповідні дані у графі «Документ підстава про початок, кінець трудових або цивільно-правових відносин, переведення на іншу посаду, роботи та відпусток».

background Layer 1