Пропустити навігацію

Оновлена форма декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування

Наказом Національного агентства з питань запобігання корупції від 23.07.2021 № 449/21 затверджено  форму декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (далі декларація), та Порядок заповнення та подання декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

 Цей наказ набирає чинності з 01 грудня 2021 року.

Декларація заповнюється та подається особисто суб’єктом декларування шляхом заповнення відповідної електронної форми після автентифікації у власному персональному електронному кабінеті в Єдиному державному реєстрі декларацій осіб уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Оновлена декларація складається з вісімнадцяти розділів, у яких суб’єкт декларування зазначає інформацію про себе, членів своєї сім’ї, інших осіб та об’єкти декларування, визначені частиною першою статті 46 Закону України «Про запобігання корупції».

Декларація подається незалежно від того, перебуває суб’єкт декларування в Україні чи за її межами. Паперова копія декларації до Національного агентства не подається.

Законом України «Про запобігання корупції» передбачено чотири типи декларації суб’єкта декларування: «щорічна», «перед звільненням», «після звільнення» і «кандидат на посаду».

Зокрема зміни, що відбудуться у декларуванні стосуються подання декларації у разі припинення державної служби.

Декларація при звільненні подаватиметься не пізніше 30 календарних днів з дня припинення діяльності, тоді як на цей час, декларація перед звільненням подається не пізніше 20 робочих днів з дня припинення діяльності.

З 1 грудня 2021 року вводяться наступні зміни та доповнення щодо правил заповнення окремих розділів декларації:

       1) обираючи вид декларації «щорічна», суб’єкт декларування додатково вказує відомості про те, продовжує він здійснювати діяльність чи припинив її здійснення та подає декларацію у році, наступному за припиненням діяльності, шляхом обрання відповідної позначки: «я продовжую виконувати функції держави або органу місцевого самоврядування», або «я припинив(ла) виконувати функції держави або органу місцевого самоврядування (після звільнення)»;

        2) при поданні виправленої «щорічної» декларації суб’єкту декларування надається можливість змінити відповідну позначку «я продовжую виконувати функції держави або органу місцевого самоврядування» або «я припинив(ла) виконувати функції держави або органу місцевого самоврядування (після звільнення)»;

         3) звітний період може змінюватись лише при поданні виправленої декларації «при звільненні».

Відомості про зареєстроване та фактичне місце проживання зазначатимуться станом на кінець звітного періоду, а для адреси для листування – на дату подання декларації.

За наявності документів для ідентифікації особи за межами України суб’єкт декларування у блоці полів “Для ідентифікації за межами України” обиратиме позначку “Дані наявні” та вказуватиме відповідні відомості.

background Layer 1