Пропустити навігацію

Інструкція: як подати дані про трудову діяльність працівників

10 червня 2021 року набув чинності Закон України від 05.02.2021 № 1217-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі», яким визначено, що облік трудової діяльності ведеться з метою забезпечення накопичення, зберігання та використання інформації про набутий працівником стаж роботи, освіту, кваліфікацію для підтвердження наявного трудового стажу під час укладання трудового договору, призначення пенсій та для інших цілей, передбачених законодавством. Включення Пенсійним фондом України до реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування відсутніх відомостей про трудову діяльність працівників здійснюється протягом п’яти років з дня набрання чинності цим Законом на підставі відомостей, поданих страхувальником або застрахованою особою у порядку та строки, встановлені Пенсійним фондом України за погодженням із центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері соціального захисту населення, та центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері трудових відносин.

У зв’язку з зазначеними вимогами законодавства надаємо порядок дій роботодавця стосовно подачі інформації про трудову діяльність працівників.

Крок 1. Зайти до кабінету страхувальника на вебпорталі Пенсійного фонду України (https://portal.pfu.gov.ua) за допомогою кваліфікованого електронного підпису печатки, керівництва або спеціаліста відділу кадрів.

Крок 2. У розділі «Комунікації з ПФУ», вибираємо «Відомості про трудові відносини робітника».

1 14 1024x564 - Інструкція: як подати дані про трудову діяльність працівників

Крок 3. Заповнити РНОКПП та прізвище, ім’я, по-батькові працівника, долучити скановані копії документів про стаж, послідовно додаючи всі файли з відсканованими сторінками трудової книжки та/або інших документів.

2 4 1024x945 - Інструкція: як подати дані про трудову діяльність працівників

Крок 4. Натиснути кнопку  «Підписати та відправити в ПФУ».3 3 1024x302 - Інструкція: як подати дані про трудову діяльність працівників

Вимоги до підготовки скан-копій сторінок трудової книжки: кожна сторінка сканується окремо як JPG-файл або повний документ зі всіма сторінками трудової книжки як PDF-файл. Розмір кожного файлу (сканованої копії документу) не повинен перевищувати 1 Мб, сканування потрібно здійснювати в кольоровому форматі.

Звертаємо увагу, що скануванню підлягають всі заповненні сторінки розділів «Відомості про роботу», «Відомості про нагородження», «Відомості про заохочення» та вкладиші трудової книжки.

Крім того, паперова трудова книжка повинна бути оформлена відповідно до вимог «Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників», затвердженої наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства соціального захисту населення України 29.07.93 № 58, та містити на титульному аркуші всі необхідні реквізити, у тому числі, й про зміни прізвища.

Накопичення на базі Реєстру застрахованих осіб інформації стосовно періодів роботи громадян дозволить у майбутньому здійснювати призначення їм пенсійних виплат в автоматичному режимі без подачі відповідної заяви.

 

Про можливості Особистого кабінету страхувальника вебпорталу Пенсійного фонду України можна дізнатися у статті https://www.pfu.gov.ua/lg/351827-osobystyj-kabinet-strahuvalnyka-vebportalu-pensijnogofondu- ukrayiny/.

 

background Layer 1