Пропустити навігацію

Пенсійне забезпечення «чорнобильців» Луганщини

Аварія, що сталася у квітні 1986 року на Чорнобильській атомній електростанції, стала однією з найбільших катастроф в історії людства. Щороку 14 грудня, у день, коли було завершено спорудження захисного саркофагу над зруйнованим енергоблоком, ми вшановуємо ліквідаторів, хто, на щастя, поруч з нами, і вклоняємося пам’яті тих, хто пішов з життя…

Станом на 01 грудня 2021 року 4096 учасників ліквідації аварії на ЧАЕС та потерпілих від Чорнобильської катастрофи перебувають на обліку в органах Пенсійного фонду України Луганської області та отримують пенсії за законами України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб». З них постраждалі I категорії – 2085 осіб, II категорії – 1333 особи, III категорії – 668 осіб, ІV категорії – 10 осіб. За померлих від захворювання, отриманого під час ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, їх дружини та діти отримують пенсії у зв’язку з втратою годувальника (кількість отримувачів пенсій у разі втрати годувальника – 265).

Із загальної кількості ліквідаторів аварії на ЧАЕС 1972 особи отримують пенсії по інвалідності за нормами Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Середній розмір пенсії становить:

особи з інвалідністю І групи – 14874,46 грн;

особи з інвалідністю ІІ групи – 13185,10 грн;

особи з інвалідністю ІІІ групи – 8698,98 грн.

У разі змін діючого пенсійного законодавства Головним управлінням Пенсійного фонду України в Луганської області вчасно проводяться перерахунки пенсій учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції.

З 01 січня.2021 року проведено перерахунок пенсій, призначених особам з інвалідністю – учасникам ліквідації аварії на ЧАЕС (військовозобов’язаним, призваним на військові збори під час ліквідації аварії на ЧАЕС) та пенсій, призначених у разі втрати годувальника за померлих осіб з інвалідністю – учасників ліквідації аварії на ЧАЕС у зв’язку зі збільшенням середньомісячного коефіцієнта заробітної плати, що враховується під час обчислення пенсій, розрахованих за нормами статті 54 Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Розмір пенсій збільшено 1090 особам.

З 01 липня проведено перерахунок пенсій, призначених особам з інвалідністю, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання внаслідок Чорнобильської катастрофи, відповідно до Закону України від 29.06.2021 № 1584-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Збільшено розмір пенсій 2048 особам.

З 04 вересня поточного року на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 01.09.2021 № 916 «Про внесення змін до Порядку обчислення пенсій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» проведено перерахунок по 8 пенсійних справах у зв’язку з втратою годувальника, якого за життя було віднесено до категорії І, щодо якого встановлено причинний зв’язок смерті з Чорнобильською катастрофою.

Протягом 2021 року керівництвом області за затвердженим графіком проводилися виїзні прийоми громадян, а кожного місяця – телефонні «гарячі лінії». На них за зверненнями учасників ліквідації аварії на ЧАЕС, дружин інвалідів-ліквідаторів надавалися роз’яснення чинного пенсійного законодавства з питань визначення права на пенсію, а також допомога в отриманні необхідних документів.

Сьогодні ми висловлюємо щирі слова подяки та засвідчуємо шану за героїзм і самовідданість усім ліквідаторам наслідків Чорнобильскої катастрофи. Низький уклін всім, хто боровся зі страшною бідою! Священна пам’ять про цей подвиг не згасне у віках.

background Layer 1