Пропустити навігацію

Працівникам «Електроавтотрансу» роз’яснили необхідність дотримання норм чинного законодавства про оплату праці

Спеціалісти відділу забезпечення наповнення бюджету № 1 Головного управління Пенсійного фонду України в Луганській області Вікторія Блінова та Олена Осипенко 16 грудня 2021 року провели зустріч в трудовому колективі Комунального підприємства Лисичанської міської ради «Електроавтотранс» з питань легалізації заробітної плати та дотримання норм чинного законодавства про оплату праці з метою соціального захисту робітників.

Спеціалісти Фонду звернули увагу присутніх на те, що значна частина найманих працівників свідомо погоджується на пропозицію роботодавців отримувати свою заробітну плату, як «офіційну» (майже завжди мінімальну) та неофіційну. В результаті, погодившись на отримання зарплати в «конвертах», багато людей не замислюється, що насамперед, вони свідомо обкрадають самі себе. А іноді трапляється і так, що працівники навіть і не знають про те, що їхня зарплата значно відрізняється від тієї, яка записана у відомості та зазначена у поданій звітності. Працівник позбавляє себе гідної пенсії та інших соціальних виплат у майбутньому. Адже відповідно до чинного законодавства лише за умови сплати роботодавцем внесків, йому буде зараховано відповідний страховий стаж. Низька заробітна плата дає низький коефіцієнт заробітку, який враховується при обчисленні пенсії. Не оформлені належним чином трудові відносини між працівником і роботодавцем призведуть до того, що такий працівник залишиться без права на отримання соціальних пільг та виплат, гарантованих державою.

Найнадійнішим методом у боротьбі із зарплатою у «конвертах», насамперед може бути прагнення самих найманих працівників змусити роботодавців чесно платити заробітну плату, із дотриманням вимог чинного законодавства. Таким чином, кожен працівник має можливість контролювати розмір нарахованої йому заробітної плати, своєчасність сплати страхових внесків та тривалість страхового стажу, зареєструвавшись на вебпорталі Пенсійного фонду України.

 

1 13 1024x743 - Працівникам «Електроавтотрансу» роз’яснили необхідність дотримання норм чинного законодавства про оплату праці

background Layer 1