Пропустити навігацію

Про захист трудових прав – працівникам Товариства з обмеженою відповідальністю «Акварс»

Днями спеціалісти відділу забезпечення наповнення бюджету № 1 Фінансово-економічного управління Головного управління Пенсійного фонду України в Луганській області провели зустріч у трудовому колективі Товариства з обмеженою відповідальністю «Акварс» на тему захисту трудових прав громадян.

Вони наголосили, що лише оформлена згідно з законодавством праця дає змогу заробити страховий стаж, і лише легальна заробітна плата вплине на розрахунок майбутньої пенсії. Останнім часом питання страхового стажу набуває все більшої актуальності.

Особам, які провадять незалежну професійну діяльність, а саме: наукову, літературну, артистичну, художню, освітню або викладацьку, а також медичну, юридичну практику, в тому числі адвокатську, нотаріальну діяльність, або особи, які провадять релігійну (місіонерську) діяльність, іншу діяльність та отримають дохід від цієї діяльності, згідно пп.2 п.1 ст.7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», нарахування єдиного соціального внеску здійснюється на суму доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць.

Аби набути страховий стаж, потрібно легально працювати, а роботодавець зобов’язаний нараховувати та виплачувати заробітну плату не нижче мінімальної. Про гідну старість потрібно подбати вже сьогодні, вимагаючи від роботодавця декларувати заробітну плату в повному обсязі і відповідно сплачувати єдиний внесок.

Контролюйте сплату роботодавцем внеску самостійно, зареєструвавшись на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України або надавши до територіального управління Фонду заяву про підключення безплатного СМС-інформування на номер мобільного телефону про суми сплаченого роботодавцем внеску.

Не менш важливим за страховий стаж є розмір заробітної плати (доходу). Чим більший розмір офіційно нарахованої заробітної плати, з якої сплачено внесок, тим вищий розмір пенсії отримаєте в результаті розрахунку.

В ході зустрічі увага керівництва була акцентована на тому, що роботодавці, які використовують найману працю, повинні легалізувати трудові відносини відповідно до чинного законодавства та вживати всіх заходів щодо виплати заробітної плати своїм працівникам не нижче рівня законодавчо встановленої мінімальної заробітної плати  й у строки, встановлені чинним законодавством.

 

3 1 1 1024x719 - Про захист трудових прав – працівникам Товариства з обмеженою відповідальністю «Акварс»

background Layer 1