Пропустити навігацію

Інформація про результати моніторингу здійснених заходів, спрямованих на заохочення викривачів та формування культури повідомлення про корупцію в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Луганській області у 2023 році

Відповідно до частини четвертої статті 531 Закону України “Про запобігання корупції” Головним управлінням Пенсійного фонду України в Луганській області (далі — Головне управління) забезпечено умови для здійснення повідомлення про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень цього Закону, зокрема, шляхом впровадження механізмів заохочення та формування культури  повідомлення про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень цього Закону.

На виконання наказу Головного управління Пенсійного фонду України в Луганській області від 23.06.2022 № 202 “Про впровадження в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Луганській області механізмів заохочення викривачів та формування культури повідомлення про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень Закону України “Про запобігання корупції” Відділом з питань запобігання та виявлення корупції проведено моніторинг впроваджених заходів, спрямованих на заохочення та формування культури повідомлення в Головному управлінні за 2023 рік.

Протягом 2023 року забезпечено вжиття 100 % заходів щодо формування культури повідомлення викривачами про факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень Закону України “Про запобігання корупції” шляхом проведення внутрішніх навчань, проведення комунікаційної кампанії та здійснення просвітницьких заходів з питань формування культури повідомлення.

З метою заохочення та формування культури повідомлення підрозділом протягом року було проведено 10 внутрішніх навчань та 2 тренінги на теми:

“Порядок повідомлення про корупцію в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Луганській області” взяли участь 293 слухача;

“Викривач: правовий статус” взяли участь 296 слухачів;

“Правила етичної поведінки відповідно до Закону України “Про запобігання корупції” взяли участь 326 слухачів;

“Захист викривачів” взяли участь 326 слухачів;

“Права та гарантії захисту викривача” взяли участь 29 слухачів.

Навчання проведені в онлайн режимі з використанням ZOOM платформи. Забезпечено проведення підсумкового контролю отриманих слухачами знань шляхом тестування, з метою визначення рівня отриманих знань, умінь та навичок.

Результати навчання проаналізовано та надані відповідні службові записки начальнику Головного управління. У внутрішніх навчаннях взяли участь 100 % фактично працюючих працівників.

Спеціалістами Головного управління отримано 242 сертифікати за результатами проходження онлайн-курсу “Впливай-викривай” та 37 сертифікатів — “Доброчесна державна служба” на навчальній платформі Національного агентства з питань запобігання корупції.

21 червня 2023 року організовано та проведено просвітницький захід на тему “Викривачі корупції. Молодь проти корупції” за участю учнівської молоді Спеціалізованої школи I-III ст. № 130 імені Данте Аліг’єрі м.Києва. В заході взяли участь 20 учнів 10 класів. Інформацію про проведений захід розміщено на власній сторінці Головного управління у Facebook (службова записка від 21.06.2023 №  114/14-16 щодо розміщення інформації).

В серпні звітного року фахівцем Відділу  проведено лекцію в офлайн режимі для працівників Головного управління, які знаходяться в сервісному центрі міста Києва, на тему “Не будь байдужим! Повідом про корупцію”. В заході прийняли участь 20 працівників. Наприкінці заходу слухачі отримали брошури з каналами повідомлення про корупцію в Головному управлінні та взяли участь в тематичному флешмобі. Звіт про захід надано керівнику Головного управління від 29.08.2023 № 176/14-16.

Вищезазначені просвітницькі заходи були висвітлені на сторінці Facebook Головного управління.

12 грудня 2023 року взято участь у просвітницькому заході Пенсійного фонду України на тему “Доброчесність. Відкритий діалог” у форматі засідання за “круглим столом”, присвяченого Міжнародному дню боротьби з корупцією (International Anti-Corruption Day).

Протягом звітного періоду були ознайомлені 64 особи з пам’ятками Головного управління щодо прав та гарантій захисту викривачів.

Підготовлені та розміщені на офіційній інформаційній сторінці Головного управління не тільки роз’яснювальна інформація, а й звітна щодо проведеної роботи та вжитих заходів у сфері захисту викривачів. Загалом 9 повідомлень.

В Головному управлінні постійно здійснюється практика інформаційних кампаній з питань дотримання антикорупційного законодавства та надання відповідних консультацій.

Протягом 2023 року відсутні повідомлення/звернення про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень Закону, також відсутні випадки звернення викривачів (чи їх близьких осіб) до Головного управління за захистом.

Забезпечено створення та функціонування внутрішніх каналів повідомлення про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень Закону в Головному управлінні, актуальна інформація про які розміщена на інформаційній сторінці вебпорталу електронних послуг Пенсійного фонду України.

background Layer 1