Пропустити навігацію

Подолання нелегальної зайнятості та погашення заборгованості мають першочерговий пріоритет для пенсійників Луганщини

1 14 300x199 - Подолання нелегальної зайнятості та погашення заборгованості мають першочерговий пріоритет для пенсійників Луганщини28 листопада п.р. при головному управлінні Пенсійного фонду України в Луганській області відбулось засідання міжвідомчої робочої групи з питань реалізації заходів щодо легалізації найманої праці, а також погашення заборгованості з обов’язкових платежів до Фонду та зі сплати єдиного внеску. Засідання очолила заступник голови Луганської обласної державної адміністрації із соціальних та гуманітарних питань Ольга Лішик. Окрім постійних членів робочої групи на засіданні були присутні й представники Служби безпеки України, Управління захисту економіки, Державної виконавчої служби та соціальні партнери, а також представники суб’єктів господарювання, які є порушниками трудового законодавства.

Звертаючись до присутніх, очільник Фонду Ольга Шарунова наголосила: «Своєчасність виплати пенсій прямопропорційно залежить від суми своєчасно сплаченого єдиного внеску в повному обсязі. У протилежному  випадку виникає загроза її виплати, а це є неприпустимим».

2 4 300x162 - Подолання нелегальної зайнятості та погашення заборгованості мають першочерговий пріоритет для пенсійників ЛуганщиниОкрім цього, Ольга Шарунова зазначила, що бюджет Фонду недоотримує належні кошти й за рахунок тіньової зайнятості, яка поширена переважно у комерційній діяльності. Нелегали, які працюють на вітчизняних роботодавців втрачають право на зарахування страхового стажу, а також лишаються всіх соціальних гарантій, передбачених діючим законодавством: пенсійних виплат, оплачуваних видів відпусток, допомоги по тимчасовій непрацездатності (у тому числі у зв’язку із вагітністю та пологами), виплати допомоги по безробіттю, призначення субсидій тощо.

Тому, саме від добросовісності роботодавців, а також чіткої громадянської позиції їх найманців й залежить стабільність функціонування пенсійної системи та соціальних інститутів в цілому.

Нажаль, на теперішній час дуже багато громадян продовжують працювати поза межами трудового законодавства, тому 5 вересня поточного року Прем’єр-Міністром України Володимиром Гройсманом підписано розпорядження №649-р «Про заходи, спрямовані на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення», яке фактично націлює контролюючі, правоохоронні та органи місцевого самоврядування на руйнування схем тіньової зайнятості та відновлення соціальної справедливості в країні. Тому, органи Фонду на постійній основі проводять щомісячний моніторинг відомостей з реєстру застрахованих осіб, співставлення обсягів виробництва (робіт), а також договорів публічних закупівель суб’єктів господарювання до чисельності працюючих та ін. На підставі отриманої інформації формуються відповідні групи ризику, які розглядаються індивідуально для вжиття відповідних заходів реагування з застосуванням фінансової та адміністративної відповідальності. Робота в зазначеному напрямку триватиме й надалі.

Іншим злободенним питанням, яке теж має хронічну форму, є заборгованість зі сплати обов’язкових платежів до Пенсійного фонду та єдиного внеску. Беззаперечно, боргових зобов’язань перед державою не повинно бути, але зважаючи на цей складний для всіх нас час, необхідно докласти максимум зусиль для скорочення боргу та отримання належних сум, які будуть спрямовані на виплату пенсій.

Представники усіх державних органів, які були присутні на засіданні робочої групи одноголосно погодилися з позицією Пенсійного фонду та підтвердили свою підтримку у спільних заходах з подолання тіньового ринку праці й вирішення питання щодо заборгованості.

Керівники й представники запрошених суб’єктів господарювання, в свою чергу, надали пояснення за належністю питань, а деякі з них пообіцяли виправити ситуацію.

За підсумками засідання було вирішено створити при підвідомчих управліннях Фонду постійно-діючі комісії по погашенню заборгованості з обов’язкових платежів до Фонду та зі сплати єдиного внеску, до складу яких обов’язково будуть входити територіальні органи Державної виконавчої служби, Державної фіскальної служби та інші зацікавлені державні й контролюючі органи.

background Layer 1