Пропустити навігацію

Актуальний стан пенсійного забезпечення внутрішньо переміщених осіб

1 5 - Актуальний стан пенсійного забезпечення внутрішньо переміщених осібЩороку в тиждень, що включає День прав людини, з метою запровадження високих правових стандартів, підвищення рівня правоосвітньої культури громадян та створення в Україні сильної, демократичної, правової держави, проводиться Всеукраїнський тиждень права.

У відповідності до ст. 3 Конституції України, людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю; права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов’язком держави.

Декілька років тому цьому обов’язку було кинуто новий виклик – утвердження і забезпечення прав і свобод особи в умовах її внутрішнього переміщення.

Із цим новим явищем – масовим внутрішнім переміщенням населення – Україна зіткнулася з початку окупації Криму та збройного конфлікту на території Донецької, Луганської областей.

Згідно з інформацією наведеною на сайті Міністерства соціальної політики України, станом на 03 грудня 2018 року, за даними структурних підрозділів соціального захисту населення обласних та Київської міської державних адміністрацій, взято на облік 1 514 690 переселенців з тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей та АР Крим.

За чотири роки тривалості внутрішнього переміщення влада повільними, але впевненими кроками реалізує політику стабілізації ситуації в Україні, гарантування конституційних прав та забезпечення переміщених осіб.

Чималого значення в цьому напрямку роботи відіграє робота органів Пенсійного фонду України.

В 2018 році на виконання рішень Уряду та з метою впровадження більш ефективних механізмів захисту найбільш соціально-незахищених категорій громадян Пенсійним фондом України вжито ряд важливих заходів, серед них: спрощення процедури здійснення контролю за проведенням соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам які пройшли фізичну ідентифікацію в ПАТ „Ощадбанк”, централізація адміністративного апарату в регіонах, і одночасно із цим розвиток системи дистанційного обслуговування громадян на віддалених робочих місцях, а також запуск електронних послуг, які можна отримати через веб-портал Фонду, впровадження електронної пенсійної справи та електронного пенсійного посвідчення.

Вже сьогодні пенсійні послуги можна отримати незалежно від місця проживання: в агентських пунктах або через особистий електронний кабінет на Веб-порталі Фонду.

Все це суттєво наближає Пенсійний фонд до людей, робить можливим реалізацію права особи на пенсійне забезпечення в більш зручних для неї умовах, за фактичним місцем перебування, в більш коротші строки.

Наразі робота триває.

background Layer 1