Пропустити навігацію

Права та свободи людини і громадянина

   Для будь-якої сучасної держави пріоритетним завданням повинно бути дотримання прав і свобод людини. В Конституції України права та свободи людини і громадянина закріплені в окремому розділі. Пенсійний фонд України, як орган державної влади, сприяє реалізації конституційних прав громадян на державне пенсійне забезпечення.

   Кожен громадянин має право безперешкодно подавати заяви, скарги, пропозиції з питань, що стосуються пенсійного забезпечення. Громадяни мають право звертатись на особистий прийом до працівників Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області, їм забезпечується право оскаржувати рішення Головного управління до Пенсійного фонду України або в судовому порядку. Проведення особистих прийомів громадян керівниками та спеціалістами Головного управління сприяє інформаційно-роз’яснювальній роботі.

   Держава забезпечує гарантію і захист прав та свобод, які належать людині і громадянину, що сприяє розвитку самої держави в соціальній сфері. Практична реалізація громадянами їх права на звернення до органів Пенсійного фонду України встановлена Законом України “Про звернення громадян”.

   Посилений контроль здійснюється за якістю та обґрунтованістю відповідей, за додержанням встановлених термінів для розгляду звернень громадян.

   У приміщеннях Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області громадянам надається можливість ознайомлюватись з матеріалами своєї пенсійної справи та з інформацією про себе, що внесена до електронної бази Пенсійного фонду України. За необхідності, у встановленому законом порядку, особи можуть отримати завірені копії документів, що знаходяться у пенсійній справі, отримувати будь-яку іншу інформацію стосовно їх пенсійного забезпечення.

   Громадяни, яким призначено пенсію, мають можливість обирати організацію, яка здійснюватиме виплату та доставку пенсії, поштові відділення або банківські установи.

   Безперешкодний доступ до приміщень Головного управління гарантується особам з обмеженими можливостями. Такі особи мають право на особистий прийом на дому, у разі, якщо за станом здоров’я вони не можуть прибути до Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області.

   Важливими джерелами інформації у сфері пенсійної політики нашої держави є офіційні періодичні видання Пенсійного фонду, такі як “Пенсійний кур’єр” та “Вісник Пенсійного фонду України”. Саме на сторінках цих видань читачі можуть знайти інформацію щодо питань пенсійного забезпечення, реалізації їх прав та виконання обов’язків.

   На вебпорталі Пенсійного фонду України громадяни мають можливість отримати інформацію про страховий стаж, нараховану заробітну плату та сплачені страхові внески з системи персоніфікованого обліку, починаючи з 1 липня 2000 року. Доступний також перегляд даних власної пенсійної справи без відвідування органів Пенсійного фонду в будь-який зручний час. Через вебпортал громадяни можуть формувати запити на попередню підготовку документів, подавати скарги та записуватись на прийом до фахівців Фонду, не виходячи з дому. Для юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців є можливість отримати інформацію про стан розрахунків платників з Пенсійним фондом України.

   Існує два способи реєстрації на  вебпорталі Пенсійного фонду України:

  • подати заяву для реєстрації на вебпорталі.
  • зареєструватись онлайн за електронним цифровим підписом.

   Активне посилання для переходу на вебпортал http://portal.pfu.gov.ua.

   З 25 липня 2019 року Пенсійний фонд України запровадив нову модель звернення громадян за призначенням пенсії в “один  дотик” через вебпортал електронних послуг Фонду. Сервіс передбачає:

– подання документів для призначення пенсій дистанційно в електронному вигляді (заява та копії документів, завірені електронним цифровим підписом);

– після прийняття рішення про призначення пенсії повідомлення про необхідність звернення до сервісного центру за отриманням пенсійного посвідчення.

   Сервіс призначення пенсії в “один  дотик” є однією зі складових частин системи надання послуг у сфері пенсійного забезпечення в електронній формі (Е-ПЕНСІЯ), що реалізується Пенсійним фондом України і включає заходи з переведення в електронну форму надання послуг та організацію обміну даними з державними реєстрами для зменшення паперового документообігу при наданні послуг.

        Так, з 25 липня 2019 року послугою призначення (перерахунок) пенсії в “один дотик” і області скористалася 71 особа, з них: 40 – призначення, 31 – перерахунок.

     Станом на 1 грудня 2019 року на території Львівської області діє 40 об’єднаних  територіальних громад (ОТГ), віддалені робочі місця для працівників Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області створено у 36 ОТГ Львівської області. Окрім цього, функціонують віддалені робочі місця у 50 міських, селищних, сільських радах, в управлінні праці та соціального захисту населення в м. Моршині, у Львівському обласному госпіталі ветеранів війни та репресованих ім. Ю. Липи. Також 16  віддалених робочих місць функціонує у територіальних відділеннях “Ощадбанку” та 13 – у відділеннях АТ КБ “Приватбанк”. За 11 місяців 2019 року на віддалених робочих місцях прийнято 11566 осіб.

 

2 - Права та свободи людини і громадянина

background Layer 1