Пропустити навігацію

Звіт про виконання у І кварталі 2020 року заходів щодо усунення (мінімізації) корупційних ризиків в Головному управлінні Пенсійного фонду України у Львівській області на 2019 – 2020 роки

  

1. Недостатня обізнаність посадових осіб щодо вимог антикорупційного законодавства 1. Проведення додаткових навчань, лекцій, семінарів, узагальнення типових порушень антикорупційного законодавства та доведення їх до кожної посадової особи з метою зменшення ризиків вчинення корупційних та пов’язаних з корупцією правопорушень

Заступники начальника Головного управління,

Дяків Л. В.,

Котик О. Й.,

начальники структурних підрозділів

постійно

Одним із важливих напрямів діяльності Головного управління є проведення роз’яснювальної роботи серед державних службовців щодо основних положень антикорупційного законодавства та попередження можливих порушень законодавства, запобігання виникненню конфлікту інтересів та його врегулювання.

Протягом I кварталу 2020 року проводилась робота з працівниками Головного управління щодо забезпечення своєчасності подання декларацій особами уповноваженими на виконання функцій держави (далі – декларацій) відповідно до вимог ст. 45 Закону України “Про запобігання корупції” (далі – Закон).

З метою недопущення порушення термінів подання декларацій усіх суб’єктів декларування проінформовано про необхідність подачі декларацій за 2019 рік. Зокрема, 55 звільненим і 51 особі, яка перебуває у відпустці по догляду за дитиною, надіслані листи-нагадування та надані у телефонному режимі роз’яснення щодо необхідності подання відповідних типів декларацій, 1264 працівники Головного управління ознайомлені під особистий підпис з необхідністю своєчасного подання декларацій та змінами, пов’язаними із застосуванням оновленого антикорупційного законодавства.

Крім того, засобами телефонного зв’язку та через СМС-повідомлення проінформовано про зміни, внесені до Закону, працівників, у тому числі тих, які перебувають у відпустці по догляду за дитиною, та осіб, які припинили у 2019 році діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави, які ще не подали декларації про обов’язок подання декларацій за звітний рік (період з 01 січня до 31 грудня включно).

Головним управлінням (в т. ч. керівниками структурних підрозділів) проведено 119 семінарів, нарад, лекцій з питань застосування Закону.

Крім того, Сектором з питань запобігання та виявлення корупції підготовлено та направлено на усі структурні підрозділи Головного управління три роз’яснення щодо повідомлення про суттєві зміни у майновому стані та новел електронного декларування, надано 45 індивідуальних роз’яснень щодо дотримання норм антикорупційного законодавства.

В рамках навчання за професійною програмою, 757 державних службовців Головного управління пройшли онлайн-курс на платформі громадського проекту масових відкритих онлайн-курсів “Prometheus” за темою: “Декларуй доброчесно!”

2. Забезпечення ознайомлення кожного працівника, що має намір припинити діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави, з пам’яткою щодо дотримання вимог законів України “Про державну службу” та “Про запобігання корупції” в частині обов’язку передачі справ та майна, подання декларацій, за період, не охоплений раніше поданими деклараціями; обмежень, заборон після припинення діяльності, пов’язаної з виконанням функцій держави

 

Котик О. Й.,

Дяків Л. В.

 

 

 

 

протягом трьох днів з моменту отримання інформації про майбутнє звільнення Протягом І кварталу 2020 року всі працівники, що мали намір припинити діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави повідомлені під особистий підпис про вимоги передбачені ст.ст. 45, 52, 26 Закону, про що їм вручені відповідні Пам’ятки .

До кожної особової справи особи, яка припинила діяльність пов’язану з виконанням функцій держави в порядку ст. 89 Закону України “Про державну службу” долучений Акт передачі справ та майна.

2. Недосконалість взаємодії між уповноваженим підрозділом з питань запобігання та виявлення корупції і службою управління персоналом в Головному управлінні Перегляд існуючих процедур взаємодії між уповноваженими підрозділами з питань запобігання та виявлення корупції і службою управління персоналом Головного управління при здійсненні контролю за своєчасністю подання суб’єктами декларування декларацій та при проведенні спеціальних перевірок Котик О. Й.,

Дяків Л. В.

 

30.06.2019 Відповідно до наказу Головного управління від 30.05.2019 № 116 “Про здійснення заходів із запобігання порушенням вимог фінансового контролю в Головному управлінні Пенсійного фонду України у Львівській області”, Управління по роботі з персоналом забезпечує організацію проведення спеціальних перевірок стосовно осіб, які претендують на зайняття посад, які передбачають зайняття відповідального або особливо відповідального становища, а Сектор забезпечує проведення перевірок фактів подання суб’єктами декларування декларацій, а також повідомлення Національного агентства з питань запобігання корупції про випадки неподання чи несвоєчасного подання таких декларацій.

Так, протягом І кварталу 2020 року Головним управління відповідно до Порядку проведення спеціальної перевірки стосовно осіб, які претендують на зайняття відповідального або особливо  відповідального становища, та посад з підвищеним корупційним ризиком, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25.03.2015 № 171 (зі змінами) проведено 1 спеціальну перевірку стосовно особи, яка претендувала на зайняття посади, яка передбачає зайняття відповідального становища. Інформації, що перешкоджає зайняттю посад, які передбачають зайняття відповідального становища не виявлено. За результатами спеціальної перевірки складено відповідну довідку.

Сектором з питань запобігання та виявлення корупції протягом І кварталу 2020 року відповідно до вимог ст. 49 Закону та Порядку перевірки факту подання суб’єктами декларування декларацій відповідно до Закону та повідомлення Національного агентства з питань запобігання корупції про випадки неподання чи несвоєчасного подання таких декларацій, затвердженого Рішенням Національного агентства з питань запобігання корупції від 06.09.2016                             № 19 (зі змінами) перевірено факт подання 36 суб’єктами декларування декларацій, а саме 24 звільненими у 2020 році, 11 декларацій осіб, які претендують на зайняття посад державної служби та 1 декларація особи, яка претендувала на зайняття посади завідувача господарства  в Головному управлінні. Фактів неподання чи несвоєчасного подання декларацій не виявлено.

Крім того, перевірено факт подання 1315 декларацій суб’єктів декларування, які працюють в Головному управління (в т. ч. 51 декларацію осіб, які перебувають у відпустці по догляду за дитиною) та 55 декларацій звільнених працівників Головного управляння у 2019 році.

 

3. Недоброчесність посадових осіб Головного управління при виконанні посадових обов’язків 1. Проводити у відділах обслуговування громадян (сервісних центрах) оперативні перевірки організації та здійснення прийому громадян за принципом “таємних клієнтів” із залученням представників громадськості до моделювання ситуацій

 

Дяків Л. В.

 

постійно      Протягом І кварталу 2020 року у відділах обслуговування громадян (сервісних центрах) Головного управління проведено три оперативні перевірки організації та здійснення прийому громадян за принципом “таємних клієнтів”. Проведені заходи дали можливість оцінити роботу працівників Головного управління щодо організації проведення прийому громадян та надання їм консультацій.

 

    2. Проводити постійний моніторинг результатів дотримання державними службовцями обмежень, передбачених законами України “Про запобігання корупції” та “Про державну службу”, вжиття заходів щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів Дяків Л. В.

 

постійно Постійно проводиться моніторинг додержання посадовими особами антикорупційного законодавства щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності та обмеження праці близьких осіб, які перебувають в прямому підпорядкуванні.

Також, з метою уникнення відповідних корупційних ризиків, в Головному управлінні систематично здійснюється моніторинг прийнятих рішень щодо пенсійного забезпечення працівників.

 

  3. Забезпечити проведення в структурних підрозділах Головного управління контрольних заходів щодо стану реалізації завдань по усуненню (мінімізації) корупційних ризиків, пов’язаних з недоброчесною поведінкою посадових осіб при виконанні посадових обов’язків

 

Сафін О. Р.,

Дяків Л. В.

постійно В структурних підрозділах Головного управління проведено один контрольний захід. За наслідками перевірки складена відповідна довідка. Порушень вимог антикорупційного законодавства не виявлено.
Управління фінансовими та матеріальними ресурсами, здійснення внутрішнього аудиту
4. Недостатній контроль за станом відшкодування виявлених в ході аудитів та інших контрольних заходів незаконних витрат та усунення допущених  порушень

 

Систематизація заходів моніторингу повноти відшкодування виявлених в ході аудитів та інших контрольних заходів  незаконних витрат та усунення допущених порушень Кот Р. С.

 

30.09.2019 Забезпечено систематизацію заходів моніторингу щодо повноти відшкодування коштів та усунення порушень, виявлених в ході проведення внутрішніх аудитів та інших контрольних заходів. Інформація про усунення недоліків щоквартально надається в Департамент внутрішнього аудиту Пенсійного фонду України.
5. Недосконалість системи внутрішнього контролю за використанням коштів Пенсійного фонду України Зміна пріоритетів при проведенні внутрішніх аудитів, перехід від орієнтації на виявлення фінансових порушень до здійснення оцінки ефективності, результативності та якості виконання завдань, функцій, надання адміністративних послуг, здійснення контрольно – наглядових функцій, ступеня виконання і досягнення цілей тощо (у 2020 році частка таких аудитів повинна становити не менше 50 % в загальній кількості запланованих внутрішніх аудитів) Кот Р. С.

 

 

31.12.2020 Змінено пріоритети при плануванні та проведенні внутрішніх аудитів.

Протягом І кварталу 2020 року проведено 2 планових внутрішніх аудити  (100 % Зведеного операційного плану діяльності з внутрішнього аудиту Пенсійного фонду України на 2020 рік), зокрема:

– прийом та обслуговування громадян;

– дотримання законодавчих і нормативно-правових актів по складанню та виконанню кошторису видатків на утримання апарату Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області та витрачання коштів на оплату праці.

6.

 

Недотримання передбачених законодавством процедур публічних закупівель 1. Використання під час визначення характеристик предметів закупівлі примірних специфікацій у сфері публічних закупівель Сафін О. Р.,

Білецька М. П.,

Ценюк В. І.,

Лужецька Н. Т.,

Гайда О. Я.,

Страхоцька О. Я.,

Дяків Л. В.

постійно Під час визначення характеристик предметів закупівлі примірних специфікацій у сфері публічних закупівель Головне управління використовує національний класифікатор України “Єдиний закупівельний словник ДК 021:2015”, затверджений Наказом Міністерства економічного розвитку і торгівлі        від 23.12.2015  № 1749.

 

2. Застосування електронної системи публічних закупівель під час здійснення закупівель для товарів, робіт, послуг, вартість яких визначена замовником у відповідному розпорядчому акті та є меншою за вартість, встановлену абзацами другим  та третім  частини першої статті 2 Закону України “Про публічні закупівлі”, крім випадків, передбачених частиною другою статті 35 Закону “Про публічні закупівлі” Сафін О. Р.,

Білецька М. П.,

Ценюк В. І.,

Лужецька Н. Т.,

Гайда О. Я.,

Страхоцька О. Я.,

Дяків Л. В.

 

постійно Головним управлінням  застосовується електронна системи  закупівель для закупівлі товарів, робіт, послуг, вартість яких визначена замовником у відповідному розпорядчому акті (наказ Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області від 24.04.2019                 № 84 “Щодо організації закупівель для забезпечення потреб Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області”) та є меншою за вартість, встановлену абзацами другим та третім ч. 1 ст. 2 Закону України від 25.12.2015 № 922 – VІІІ “Про публічні закупівлі” (далі –  Закон 922), крім випадків, передбачених ч. 2 ст. 35 Закону 922.

В порядку та за процедурами передбаченими Законом 922 за І квартал 2020 року проведено в електронній системі 8 надпорогових закупівель на очікувану суму 5 218,7 млн. грн

Вся інформація щодо проведення процедур закупівель оприлюднена на вебпорталі уповноваженого органу в порядку  та строки, визначені Законом 922.

№ з/п Корупційний ризик Заходи щодо усунення

корупційного ризику

Особа (особи), відповідальна (і) за виконання заходу Строк виконання заходів щодо усунення корупційного ризику Виконання
1 2 3 4 5 6
Управління персоналом та організація роботи щодо запобігання та виявлення корупції

 

Перший заступник начальника

Головного управління                                                                                                                                                                        О. САФІН

 

 

background Layer 1