Пропустити навігацію

Звіт про результати роботи Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області з питань запобігання та виявлення корупції за 2020 рік

Головним управлінням протягом звітного періоду організовано роботу щодо забезпечення виконання антикорупційного законодавства. Робота в цьому напрямку спрямована на попередження та своєчасне виявлення корупційних ризиків в діяльності Головного управління, зменшення їх впливу на загальні результати роботи. Пріоритетним напрямом роботи у подоланні корупції залишається превентивний підхід. Відтак методична та роз’яснювальна робота з питань мінімізації корупційних проявів займає основне місце.

Протягом 2020 року проводилась робота з працівниками Головного управління щодо забезпечення своєчасності подання декларацій особами уповноваженими на виконання функцій держави (далі – декларацій) відповідно до вимог статті 45 Закону України “Про запобігання корупції” (далі – Закон). З метою недопущення порушення термінів подання декларацій, усіх суб’єктів декларування проінформовано про необхідність подачі декларацій за 2019 рік. Зокрема, 55 звільненим і 51 особі, яка перебуває у відпустці по догляду за дитиною, надіслані листи-нагадування та надані у телефонному режимі роз’яснення щодо необхідності подання відповідних типів декларацій, 1265 працівників Головного управління ознайомлені під особистий підпис з необхідністю своєчасного подання декларацій та змінами, пов’язаними із застосуванням оновленого антикорупційного законодавства.

На виконання вимог статті 49 Закону та Порядку перевірки факту подання суб’єктами декларування декларацій відповідно до Закону та повідомлення Національного агентства з питань запобігання корупції про випадки неподання чи несвоєчасного подання таких декларацій, затвердженого Рішенням Національного агентства з питань запобігання корупції від 06.09.2016 № 19 (зі змінами) забезпечено 100 % проведення перевірок факту подання 1460 суб’єктами декларування декларацій, а саме: 1316 декларацій суб’єктів декларування, які працюють в Головному управлінні; 55 декларацій звільнених працівників Головного управляння у 2019 році; 69 – звільнених у 2020 році;      14 декларацій осіб, які претендують на зайняття посад державної служби, в тому числі 1 декларація особи, яка претендувала на зайняття посади завідувача господарства в Головному управлінні; 6 декларацій тип “щорічна”, особами, призначеними на посади державної служби в Головному управлінні, шляхом укладення контракту, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 22.01.2020 № 290 “Деякі питання призначення на посади державної служби на період дії карантину, установленого з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2”.

Станом на 31.12.2020 забезпечено 100 % подання суб’єктами декларування відповідних типів декларацій. Фактів неподання чи несвоєчасного подання декларацій не виявлено.

З метою недопущення порушення вимог статтей 25, 40 та 41 Закону, усіх державних службовців Головного управління проінформовано про необхідність дотримання вимог антикорупційного законодавства в частині заборони займатися іншою оплачуваною діяльністю, політичної неупередженості та нейтральності, порядку застосування норм статті 10 Закону України “Про державну службу” в частині надання державному службовцю відпустки на час участі у виборчому процесі. При цьому, 110 особам, які перебувають у відпустках по догляду за дитиною, надіслані повідомлення (рекомендованими листами) та надані у телефонному режимі відповідні роз’яснення.

Головним управлінням (в т. ч. керівниками структурних підрозділів) проведено 738 семінарів, нарад, лекцій тощо з питань застосування антикорупційного законодавства, з них 34 проведено Відділом з питань запобігання та виявлення корупції.

Крім того, Відділом з питань запобігання та виявлення корупції підготовлено та направлено на усі структурні підрозділи Головного управління 16 роз’яснень, надано 84 індивідуальних консультацій щодо дотримання норм антикорупційного законодавства.

В рамках навчання за професійною програмою, 1059 державних службовців Головного управління пройшли онлайн-курс на платформі громадського проекту масових відкритих онлайн-курсів “Prometheus” за темами: “Декларуй доброчесно!” та “Декларуй доброчесно! 2020” та 11 за темою: “Конфлікт інтересів: треба знати!”.

Крім того, 116 працівників Головного управління взяли участь в  онлайн-навчанні за короткостроковою програмою підвищення кваліфікації на платформі Zoom на тему: “Запобігання корупції в органах публічної влади” у Львівському регіональному інституті державного управління Національної академії державного управління при Президентові України, за наслідками якого отримали відповідні Сертифікати.

Відділом з питань запобігання та виявлення корупції забезпечено щоквартальний моніторинг з дотримання вимог законодавчих та нормативних актів щодо організації проведення спеціальних перевірок стосовно осіб, які претендують на зайняття посад, які передбачають зайняття відповідального або особливо відповідального становища.

З метою виявлення недоброчесності посадових осіб Головного управління при виконанні посадових обов’язків, у сервісних центрах Головного управління, проведено 3 оперативні перевірки організації та здійснення прийому громадян за принципом “таємних клієнтів”. Проведені заходи дали можливість оцінити роботу працівників Головного управління щодо організації проведення прийому громадян та надання їм консультацій.

Для оперативного інформування громадян, а також своєчасного реагування на можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень Закону працівниками структурних підрозділів Головного управління, у громадській приймальні Головного управління, у відділах обслуговування громадян (сервісних центрах) Головного управління та на інформаційній сторінці Головного управління, оприлюднена інформація “Як і куди повідомити про корупцію”. Проведено роботу щодо актуалізації контенту інформаційної сторінки Головного управління з питань запобігання корупції.

Крім того, 31 службове приміщення сервісних центрів, де безпосередньо здійснюється прийом громадян, облаштовано системами відеоспостереження з можливістю віддаленого доступу та контролю з боку посадових осіб (із забезпеченням права осіб, що звертаються на прийом, на таємницю особистого та приватного життя).

 

 

Відділ з питань запобігання та виявлення корупції

background Layer 1