Пропустити навігацію

Звіт про результати роботи Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області з питань запобігання та виявлення корупції за I квартал 2021 року

Головним управлінням протягом звітного періоду організовано роботу щодо забезпечення виконання антикорупційного законодавства. Робота в цьому напрямку спрямована на попередження та своєчасне виявлення корупційних ризиків в діяльності Головного управління, зменшення їх впливу на загальні результати роботи. Пріоритетним напрямом роботи у подоланні корупції залишається превентивний підхід. Відтак методична та роз’яснювальна робота з питань мінімізації корупційних проявів займає основне місце.

Протягом I кварталу 2021 року проводилась робота з працівниками Головного управління щодо забезпечення своєчасності подання декларацій особами уповноваженими на виконання функцій держави (далі – декларацій) відповідно до вимог статей 45 та 512 Закону України “Про запобігання корупції” (далі – Закон). З метою недопущення порушення термінів подання декларацій, а також на виконання окремого доручення Голови правління Пенсійного фонду України від 21.01.2021 № 3-ОД, усіх суб’єктів декларування проінформовано про необхідність подачі декларацій за
2020 рік. Зокрема, 67 звільненим і 30 особам, які перебувають у відпустці по догляду за дитиною, надіслані листи-нагадування (рекомендованими листами) та надані у телефонному режимі роз’яснення щодо необхідності подання відповідних типів декларацій за 2020 рік, 1220 працівників Головного управління ознайомлені під особистий підпис з необхідністю своєчасного подання декларацій.

На виконання вимог статті 512 Закону та Порядку перевірки факту подання суб’єктами декларування декларацій відповідно до Закону та повідомлення Національного агентства з питань запобігання корупції про випадки неподання чи несвоєчасного подання таких декларацій, затвердженого Рішенням Національного агентства з питань запобігання корупції від 06.09.2016 № 19 (зі змінами) забезпечено 100% проведення перевірок факту подання 1337 суб’єктами декларування декларацій, а саме: 1250 декларацій суб’єктів декларування, які працюють в Головному управлінні; 67 декларацій звільнених працівників Головного управляння у 2020 році; 12 – звільнених у 2021 році; 8 декларацій осіб, які претендують на зайняття посад державної служби в Головному управлінні.

Станом на 01.04.2021 забезпечено 99,9 % подання суб’єктами декларування відповідних типів декларацій. Встановлено один випадок неподання декларації тип “після звільнення”.

У процесі надання консультаційної та методичної допомоги, Відділом з питань запобігання та виявлення корупції підготовлено та направлено на усі структурні підрозділи Головного управління 8 роз’яснень, проведено 6 навчальних заходів (семінарів, нарад, лекцій, тощо), за наслідками навчання, проведеного внутрішнім тренером, здійснено контроль знань слухачів шляхом тестування (931 особа), надано 80 індивідуальних консультацій щодо дотримання норм антикорупційного законодавства.

В рамках навчання за професійною програмою, 90 державних службовців Головного управління пройшли онлайн-курс на платформі громадського проекту масових відкритих онлайн-курсів “Prometheus” за темою: “Декларуй доброчесно! 2020” та 97 за темою: “Просто про е-декларування”.

Крім того, 1 працівник Головного управління успішно завершив базовий курс Міністерства цифрової трансформації України спільно з Національним агентством з питань запобігання корупції – “Викривач у законі” та 1 – підвищення кваліфікації за загальною короткостроковою програмою Української школи урядування “Організація роботи з викривачами корупції у державних органах та органах місцевого самоврядування” з отриманням відповідних сертифікатів.

Протягом звітного періоду, працівники Відділу з питань запобігання та виявлення корупції залучались до заходу, організованого громадською організацією “Антикорупційний штаб” – “Онлайн-марафон останньої надії”, спрямованого на інформування декларантів щодо особливостей заповнення декларацій за 2020 рік, особами уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Відділом з питань запобігання та виявлення корупції забезпечено щоквартальний моніторинг з дотримання вимог законодавчих та нормативних актів щодо організації проведення спеціальних перевірок стосовно осіб, які претендують на зайняття посад, які передбачають зайняття відповідального або особливо відповідального становища.

Важливим питанням є запобігання виникненню та врегулюванню конфлікту інтересів, в тому числі при прийнятті рішень щодо пенсійного забезпечення працівників Головного управління. З метою уникнення відповідних корупційних ризиків, в Головному управлінні систематично здійснюється моніторинг таких рішень.

Протягом звітного періоду спеціалісти Відділу з питань запобігання та виявлення корупції були співвиконавцями у розгляді 15 звернень, повідомлень щодо можливих неправомірних дій працівників Головного управління. За результатами розгляду, отримана інформація не знайшла свого підтвердження. Заявникам надані відповіді.

З метою реалізації державної антикорупційної політики, в частині участі у здійсненні оцінки корупційних ризиків у діяльності органів Пенсійного фонду, проведено ідентифікацію об’єктів оцінки корупційних ризиків у діяльності Головного управління шляхом дослідження (аналізу) зовнішнього та внутрішнього середовища Головного управління на предмет виявлення чинників корупційних ризиків у нормативно-правових актах і організаційно-управлінській діяльності Головного управління.

Для проведення ідентифікації (виявлення) об’єктів оцінки корупційних ризиків у діяльності Головного управління використано такі джерела інформації, як: закони та підзаконні нормативно-правові акти, які регулюють діяльність органів Пенсійного фонду України, Головного управління, локальні акти, положення про структурні підрозділи, посадові інструкції, а також отримано від структурних підрозділів Головного управління інформацію, необхідну для ідентифікації (виявлення) корупційних ризиків.

Здійснено ідентифікацію корупційних ризиків в діяльності Головного управління та надано Пенсійному фонду України пропозиції щодо об’єктів оцінки корупційних ризиків.

Задля формування негативного ставлення до корупції, популяризації системи електронних послуг Пенсійного фонду України як таких, що зменшують корупційні ризики, на інформаційній сторінці Головного управління вебпорталу Пенсійного фонду України, інтернет ресурсах, розміщено публікацію “Впровадження електронних послуг, як спосіб зниження корупційних ризиків у діяльності органів Пенсійного фонду України” та забезпечується інформування користувачів про надання Головним управлінням послуг в електронному вигляді.

Для оперативного інформування громадян, вдосконалення механізмів заохочення та формування культури повідомлення про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень Закону, а також своєчасного реагування на можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень Закону працівниками структурних підрозділів Головного управління, у громадській приймальні Головного управління, у відділах обслуговування громадян (сервісних центрах) Головного управління та на інформаційній сторінці Головного управління, оприлюднена інформація “Як і куди повідомити про корупцію”. Проведено роботу щодо актуалізації контенту інформаційної сторінки Головного управління з питань запобігання корупції.

Крім того, 31 службове приміщення сервісних центрів, де безпосередньо здійснюється прийом громадян, облаштовано системами відеоспостереження з можливістю віддаленого доступу та контролю з боку посадових осіб (із забезпеченням права осіб, що звертаються на прийом, на таємницю особистого та приватного життя).

 

 

Відділ з питань запобігання та виявлення корупції

background Layer 1