Пропустити навігацію

Звіт про результати роботи Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області з питань запобігання та виявлення корупції станом на 01 січня 2024 року

Пріоритетним напрямом роботи Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області (далі – Головне управління) є проведення роз’яснювальної роботи серед державних службовців щодо основних положень антикорупційного законодавства та попередження можливих правопорушень, запобігання виникненню конфлікту інтересів та його врегулювання. З 12 жовтня 2023 року набрав чинності Закон України № 3384-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану», яким відновлено декларування та функції НАЗК. Всі строки, пов’язані з відновленням декларування відраховуються відповідно до цього Закону. З метою дотримання вимог Закону України від 14 жовтня 2014 року № 1700-VII “Про запобігання корупції” (далі – Закон) в частині фінансового контролю протягом 2023 року Відділом з питань запобігання та виявлення корупції (далі – Відділ) здійснено перевірку факту подання 1428 декларацій, на підставі інформації наданої суб’єктами декларування та моніторингу поданих декларацій відображених у публічній частині Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. Також, з метою недопущення порушень вимог антикорупційного законодавства, в частині фінансового контролю (подання декларацій, повідомлень про суттєві зміни в майновому стані та повідомлень про відкриття валютного рахунка в установі банку-нерезидента), з 279 новопризначеними працівниками проведено інструктаж щодо дотримання норм антикорупційного законодавства, шляхом ознайомлення під особистий підпис. Крім того, зі всіма особами ( 169 суб’єкти декларування), які звільнялись з Головного управління, теж проводився інструктаж та вручені пам’ятки щодо дотримання вимог Закону.

Забезпечено вжиття заходів щодо формування культури повідомлення викривачами про факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень Закону України “Про запобігання корупції” шляхом проведення внутрішніх навчань, проведення комунікаційної кампанії та здійснення просвітницьких заходів з питань формування культури повідомлення. Відділом 07 лютого 2023 року та 07 березня 2023 року проведено мінілекції на тему: “Порядок повідомлення про корупцію у Головному управлінні”, в яких взяли участь 418 осіб. Проведено тренінги 27 квітня 2023 року, 01 травня 2023 року, 02 травня 2023 року, 28 серпня 2023 року, 29 серпня 2023 року на тему: “Викривач: правовий статус”, в яких взяли участь 527 осіб. Проведено тренінг 13 вересня 2023 року, 26жовтня 2023 року, 17 грудня 2023 року на тему: “Захист викривачів” в якому взяли участь 384 особи. Начальником Відділу взято участь у просвітницьких заходах на тему: “Викривачі корупції: виклики у період воєнного стану в Україні” у якості представника-спікера 23 червня 2023 року. Також 18 серпня 2023 року взято участь у професійному тренінгу на тему “Захист викривачів” та 06 вересня 2023 року у навчальному заході Національного агентства з питань запобігання корупції спільно з Львівською обласною військовою адміністрацією на тему “Роль інституту уповноважених у розбудові доброчесних організацій” за участю антикорупційних уповноважених органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, територіальних органів міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, інших державних органів, юрисдикція яких поширюється на всю територію України, які представлені у місті та області. Забезпечено 29 вересня 2023 року участь у вебінарі на тему: “Організація роботи з повідомленнями викривачів” до якого долучилася представник уповноваженої особи з питань запобігання та виявлення корупції Державного підприємства “Міжнародний аеропорт “Львів” імені Данила Галицького”.

У 13 навчальних просвітницьких заходах заходів щодо формування культури повідомлення викривачами про факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень взяли участь 1330 державних службовців. Крім того, в Telegram-каналі та на сторінці Головного управління у Facebook висвітлено 13 публікацій з даної тематики. Також, Відділом з питань запобігання та виявлення корупції проведено в онлайн режимі на платформі Zoom 9 навчальних заходів з питань застосування антикорупційного законодавства, в яких прийняли участь 1345 слухачів, зокрема: 6 онлайн-тренінгів на тему “Дотримання фінансового контролю відповідно до Закону України “Про запобігання корупції”- 1079 слухачів, 1 лекція на тему “Аналіз потенційних та наявних контрагентів” – 8 слухачів, 1 професійний тренінг “Конфлікт інтересів: що треба знати” – 72 слухачі, 1 професійний тренінг “Запобігання та врегулювання конфлікту інтересів“ – 186 слухачів. 12 грудня 2023 року прийнято участь в онлайн засіданні “круглого столу” Пенсійного фонду України з нагоди Міжнародного дня боротьби з корупцією на тему: “Доброчесність відкритий діалог”. Таким чином, у 2023 році проведено 22 навчальних заходи серед 2675 слухачів (в т. ч. 1330 державних службовців) Головного управління, які пройшли навчання. У рамках навчання за професійною програмою, на платформах громадського проекту масових відкритих онлайн-курсів, 27 державних службовців Головного управління пройшли онлайн-курс на тему “Боротьба з корупцією”, 39 державних службовців на тему “Зрозуміло про конфлікт інтересів”, 3 державні службовці на тему “Антикорупція”, 1 державний службовець на тему “Стоп корупція для військовослужбовців”, 5 державних службовців на тему “Просто е – декларування”, 1 державний службовець на тему “На захисті прав викривачів”, 1 державний службовець на тему “Доброчесна державна служба”. Крім того, 136 державних службовців пройшли загальну короткострокову програму “Запобігання корупції в органах публічної влади” на базі Центру професійного розвитку Національного лісотехнічного університету України. Протягом 2023 року працівниками Відділу прийнято участь у навчальних заходах із отриманням відповідних сертифікатів про підвищення кваліфікації на теми: “На захисті прав викривачів”(отримано 1 сертифікат), “Декларуйся 2022”(отримано 3 сертифікати) “Візуй професійно” (отримано 1 сертифікат), “Доброчесна державна служба” (отримано 2 сертифікати), “Зрозуміло про конфлікт інтересів”(отримано 2 сертифікати), “Впливай викривай“ (отримано 2 сертифікати).

У процесі надання консультаційної та методичної допомоги, Відділом підготовлено та направлено на усі структурні підрозділи Головного управління 12 роз’яснень, зокрема щодо: повідомлення про суттєві зміни у майновому стані; підготовчих кроків для подання декларацій в Єдиному державному реєстрі декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування; правового статусу та захисту викривача; запобігання та врегулювання конфлікту інтересів; фінансового контролю (подання декларацій, повідомлень про суттєві зміни в майновому стані та повідомлень про відкриття валютного рахунка в установі банку-нерезидента) – Пам’ятка суб’єктам декларування Головного управління щодо заходів фінансового контролю в умовах воєнного стану; спеціальної функції “Дані для декларації”в Єдиному державному реєстрі декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, щодо формування культури викривача, про ознайомлення Пам’яткою працівника Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області щодо організації прийняття участі в роботі колегіальних органів, уповноважених приймати рішення, які є підставою для призначення соціальних виплат, щодо відновлення декларування та отримання із відкритих джерел (веб сайтів) інформації необхідної для подання декларацій, про внесення змін щодо відновлення декларування та нові правила декларування, щодо підстав вилучення декларацій. Відділом надано 216 індивідуальних консультацій щодо дотримання норм антикорупційного законодавства. Протягом звітного періоду працівники Відділу були співвиконавцями у розгляді 9 звернень, повідомлень щодо можливих неправомірних дій працівників Головного управління. За результатами розгляду, отримана інформація не знайшла свого підтвердження. Заявникам надані відповіді. Також, протягом 2023 року, в структурних підрозділах Головного управління проведено 8 контрольних заходів. За наслідками перевірки складено відповідні довідки. Порушень вимог антикорупційного законодавства не виявлено. З метою недопущення корупційних ризиків при здійсненні закупівель, Відділом здійснюється постійний моніторинг процедур закупівель та ведеться відповідний електронний журнал.

Очікувані результати щодо корупційних ризиків визначені Заходами щодо усунення (мінімізації) корупційних ризиків у діяльності Головного управління на 2021-2023 роки (затверджені наказом Головним управління від 25.11.2021№ 544 (зі змінами)), у встановлені строки – виконані.

Для оперативного інформування громадян, вдосконалення механізмів заохочення та формування культури повідомлення про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень Закону, а також своєчасного реагування на можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень Закону працівниками структурних підрозділів Головного управління, у громадській приймальні Головного управління, у відділах обслуговування громадян (сервісних центрах) Головного
управління та на інформаційній сторінці Головного управління, оприлюднена інформація “Як і куди повідомити про корупцію”.

                                                                                                                                                             

background Layer 1