Пропустити навігацію

Звіт про результати роботи Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області з питань запобігання та виявлення корупції за I квартал 2024 року

Пріоритетним напрямом роботи Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області (далі – Головне управління) є проведення роз’яснювальної роботи серед державних службовців щодо основних положень антикорупційного законодавства та попередження можливих правопорушень, запобігання виникненню конфлікту інтересів та його врегулювання.

З 12 жовтня 2023 року набрав чинності Закон України № 3384-ІХ “Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану”, яким відновлено  декларування та функції НАЗК.

Усіх суб’єктів декларування проінформовано про необхідність подачі декларацій за 2023 рік. Крім того, звільненим працівникам, особам, які перебувають у відпустці по догляду за дитиною та увільненим від роботи відповідно до статті 119 КЗпП України надіслано рекомендованими відправленнями 237 листів-нагадувань.

Станом на 01.04.2024 забезпечено подання 1579 суб’єктами декларування декларацій, а саме: 1334 декларацій суб’єктів декларування, які працюють в Головному управлінні (в т.ч. 3 – суб’єкти декларування скористалися правом, передбаченим ч. 9-14 ст. 45 Закону); 116 декларацій звільнених працівників Головного управління у 2023 році; 76 декларацій звільнених працівників у I кварталі 2024 року (по 3 строк подання декларацій ще не минув); 53 декларацій осіб, які претендують на зайняття посад державної служби в Головному управлінні (в тому числі декларацій типу “щорічна”).

У рамках навчання з питань запобігання корупції на платформах громадського проекту масових відкритих онлайн-курсів 11 державних службовців Головного управління пройшли онлайн-курс на тему “Боротьба з корупцією”, 1 державний службовець – на тему “Зрозуміло про конфлікт інтересів”, 1 державний службовець – на тему “Просто е – декларування”, 2 державних службовців – на тему “Доброчесна державна служба”, 1 державний службовець – на тему “Робота з Єдиним порталом викривачів”.

На платформі Study NAZK пройшли навчальні курси на тему: “Декларуйся” – 45 державних службовців, “Новачок на державній службі” – 162 державних службовці, “Розбудова доброчесних організацій” – 73 державних службовці, “Як взаємодіє держава: вивчай, комунікуй, змінюй” – 87 державних службовців.

Крім того, 63 державних службовці пройшли навчання за загальною короткостроковою  програмою “Корупція та забезпечення доброчесності” на базі Центру професійного розвитку Національного лісотехнічного університету України.

Відділом з питань запобігання та виявлення корупції 12.03.2024 із працівниками Головного управління з використанням платформи “Zoom” проведено тренінг на тему “Декларування 2024: дотримання вимог фінансового контролю”, в якому прийняли участь 1159 слухачів. За наслідками тренінгу проведено тестування на знання Закону з використанням Google Форми.

Протягом І кварталу  2024 року працівниками Відділу прийнято участь у навчальних заходах із отриманням відповідних сертифікатів про підвищення кваліфікації за загальною короткостроковою програмою на теми: “Корупція та забезпечення доброчесності” (отримано 1 сертифікат), “Міжнародний досвід вирішення конфліктів” (отримано 1 сертифікат), а також підвищення кваліфікації (самоосвіта) на теми: “Декларуйся 2024” (отримано 2 сертифікати) “Конфлікт інтересів від виявлення до врегулювання” (отримано 1 сертифікат), “Новачок на публічній службі” (отримано 2 сертифікати), “Розбудова доброчесних організацій” (отримано 2 сертифікати), “Робота з Єдиним порталом повідомлень викривачів“ (отримано 1 сертифікат).

Поряд з цим, Відділом надано 323 індивідуальні консультації працівникам Головного управління щодо дотримання норм антикорупційного законодавства.

З 26.01.2024 забезпечено підключення Головного управління до Єдиного порталу повідомлень викривачів. Наказом Головного управління від 02 лютого 2024 року № 111 визначено спеціальну телефонну лінію (032) 255-36-44 для повідомлення про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень Закону.

За I квартал 2024 року, працівники Відділу були співвиконавцями у розгляді 4 звернень, щодо можливих неправомірних дій працівників Головного управління. За результатами розгляду, отримана інформація не знайшла свого підтвердження. Заявникам надані відповідні відповіді.

За звітний період Відділом проведений 1 контрольний захід. За наслідками перевірки складено відповідну довідку. Порушень вимог антикорупційного законодавства не виявлено.

З метою недопущення корупційних ризиків при здійсненні закупівель, Відділом здійснюється постійний моніторинг процедур закупівель. Так, протягом звітного періоду здійснено моніторинг 50 закупівель.

Забезпечено дотримання в актуальному стані розділів “Запобігання корупції” та “Як і куди повідомити про корупцію” на Інформаційній сторінці Головного управління вебпорталу електронних послуг на внутрішньому інформаційному порталі Пенсійного фонду України.

Для оперативного інформування громадян, вдосконалення механізмів заохочення та формування культури повідомлення про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень Закону, а також своєчасного реагування на можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень Закону працівниками структурних підрозділів Головного управління, у громадській приймальні Головного управління, у відділах обслуговування громадян (сервісних центрах) Головного управління оприлюднена інформація “Як і куди повідомити про корупцію”.

background Layer 1