Пропустити навігацію

Види пенсій в Україні

Законодавством України визначено такі види пенсій:

  • за віком;
  • по інвалідності;
  • у зв’язку з втратою годувальника;
  • за вислугу років.

Зверніть увагу! Людині, яка має одночасно право на різні види пенсії, призначається один із цих видів пенсії за її вибором.

Пенсія за віком призначається при досягненні передбаченого законом віку за наявності необхідного страхового стажу.

Загальні умови призначення пенсії за віком визначено статтею 26 Закону України від 09.07.2003 №1058-IV “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” (далі – Закон №1058).

Законом визначено вимоги щодо наявності необхідного страхового стажу для виходу на пенсію після досягнення 60, 63 або 65 років.

Для виходу на пенсію після досягнення віку 60 років у 2024 році необхідно мати не менше 31 року страхового стажу.

Щороку страховий стаж, що дає право виходу на пенсію у 60 років, збільшується на 12 місяців та у 2028 році становитиме 35 років.

Якщо людина, якій виповнилося 60 років у 2024 році, має менше 31 року необхідного страхового стажу, вона матиме право на призначення пенсії після досягнення віку 63 роки у 2027 році за наявності не менше 24 років страхового стажу.

Мінімально необхідний страховий стаж, який дає право на призначення пенсії у 65 років, – 15 років.

Страховий стаж, що дає право виходу на пенсію, визначається на дату досягнення особою віку 60, 63, або 65 років.

Пенсія по інвалідності призначається особам, яким установлено інвалідність. Залежно від ступеня втрати працездатності визначено три групи інвалідності.

Причина, група, час настання інвалідності, строк, на який вона встановлюється, визначаються органом медико-соціальної експертизи.

Умови призначення, порядок обчислення та розміри пенсій по інвалідності залежать від Закону, згідно з яким призначається така пенсія.

 

Пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається непрацездатним членам сім’ї померлого годувальника, які були на його утриманні.

До непрацездатних членів сім’ї належать, зокрема:

  • чоловік (дружина), батько, мати, якщо вони є особами з інвалідністю або досягли віку 65 років, або віку, передбаченого статтею 26 Закону №1058;
  • діти до 18 років або старші цього віку, якщо вони стали особами з інвалідністю до досягнення 18 років;
  • діти, які навчаються, – до завершення навчання, але не довше 23 років; 
  • діти-сироти – до 23 років;
  • чоловік (дружина), один з батьків або брат чи сестра, дідусь чи бабуся годувальника незалежно від віку і працездатності, які не працюють і зайняті доглядом за дитиною годувальника до досягнення нею 8 років.

Важливо!

Дітям пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається незалежно від того, чи були вони на його утриманні. 

 

Пенсія за вислугу років встановлюється окремим категоріям громадян, зайнятим на роботах, виконання яких призводить до втрати професійної працездатності або придатності.

Окремі категорії застрахованих осіб, які пропрацювали у визначених установах на певних посадах, можуть набувати право на пенсію за вислугою років, яка призначається до досягнення пенсійного віку. 

 

vydy pensii 300x173 - Види пенсій в Україні

 

background Layer 1