Пропустити навігацію

Звіт про результати роботи головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області з питань запобігання та виявлення корупції за I квартал 2019 року

Пріоритетним напрямом роботи головного управління є проведення роз`яснювальної роботи серед державних службовців щодо основних положень антикорупційного законодавства та попередження можливих правопорушень, запобігання виникненню конфлікту інтересів та його врегулювання.

 

Так, протягом І кварталу 2019  року проводилась робота з  працівниками головного управління, щодо забезпечення своєчасності подання декларацій особами уповноваженими на виконання функцій держави (далі – декларацій) відповідно до вимог статті 45 Закону України «Про запобігання корупції» (далі – Закон). З метою недопущення порушення термінів подання декларацій, а також на виконання Окремого доручення Пенсійного фонду України № 11-од від 25.02.2019, усіх суб’єктів декларування індивідуально проінформовано про необхідність подачі декларацій за 2018 рік. Зокрема, 206 звільненим і 75 особам, які перебувають по догляду за дитиною, надіслані листи -нагадування, а також 1241 працівник головного управління ознайомлений під особистий підпис.

 

Головним управлінням (в т. ч. керівниками структурних підрозділів) проведено 84 семінари, наради, лекції з питань застосування Закону. 17 працівників головного управління прийняли участь в онлайн-навчанні “Конфлікт інтересів: треба знати! Від теорії до практики” та за наслідками якого отримали відповідні сертифікати. Крім того, сектором з питань запобігання та виявлення корупції надано 111 консультацій щодо дотримання норм антикорупційного законодавства.

 

Відповідно до вимог ст. 49 Закону та Порядку перевірки факту подання суб’єктами декларування декларацій відповідно до Закону та повідомлення Національного агентства з питань запобігання корупції про випадки неподання чи несвоєчасного подання таких декларацій, затвердженого Рішенням НАЗК від 10.06.2016 № 2 (зі змінами) (далі – Порядок) перевірено факт подання 1538 суб’єктами декларування декларацій, а саме: 1316 декларацій суб’єктів декларування, які працюють в головному управлінні (в. т. ч. 75 декларацій осіб, які перебувають у відпустці по догляду за дитиною), 206 декларацій звільнених  працівників головного управління у 2018 році та 16, які звільнені у 2019 році. 

 

Протягом звітного періоду, відповідно до  вимог ч. 2 ст. 49 Закону та Порядку направлено до НАЗК 1 повідомлення про встановлення факту несвоєчасного подання  декларації особою, за період, не охоплений раніше поданими деклараціями (перед звільненням).

 

З прокуратури Львівської області, в порядку ст. 65 Закону надійшло 2 подання із долученням рішень суду, які набрали законної сили, про виявлення причин та умов, що сприяли вчиненню правопорушень, пов’язаних з корупцією, передбачених ч. 2 ст. 172-6 КУпАП. За наслідками яких, по одному відкрито дисциплінарне провадження, а по іншому повідомлено прокуратуру, про не можливість проведення службового розслідування, оскільки особа перебуває у відпустці по догляду за дитиною.

 

 Крім того, протягом звітного періоду, відповідно до вимог ч. 4 ст. 257 КУпАП із Управління захисту економіки у Львівській області Департаменту захисту економіки Національної поліції України надійшло 1 повідомлення про факт складання протоколу про вчинення адміністративного правопорушення пов’язаного з корупцією, передбаченого ч. 2 ст. 172-6 КУпАП (несвоєчасне подання декларації «після звільнення»). Особа відносно якої складений протокол, в трудових відносинах з головним управлінням станом на день надходження повідомлення – не перебувала.

 

Важливим питанням є запобігання виникнення та врегулювання конфлікту інтересів, в тому числі при прийнятті рішень щодо пенсійного забезпечення працівників головного управління. З метою уникнення відповідних корупційних ризиків, в головному управлінні систематично здійснюється моніторинг  таких рішень. Так, протягом звітного періоду призначено (індивідуально перераховано) пенсію 9 працівникам головного управління. Конфлікту інтересів не виявлено. 

 

Постійно проводиться моніторинг додержання посадовими особами антикорупційного законодавства щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності та обмеження праці близьких осіб, які перебувають в прямому підпорядкуванні.

 

У поточному році, проведено 3 контрольні заходи щодо стану реалізації завдань по усуненню (мінімізації) корупційних ризиків, у структурних підрозділах головного управління та віддалених робочих місцях структурних підрозділів головного управління, зокрема: у Яворівському, Мостиському та Радехівському районах Львівської області. За наслідками перевірки складені відповідні довідки. Порушень вимог антикорупційного законодавства не виявлено. Крім того, у вищевказаних структурних підрозділах серед усіх учасників наради, проведено тестування на знання антикорупційного законодавства.

 

З метою виявлення недоброчесності посадових осіб Фонду при виконанні посадових обов’язків, у сервісних центрах головного управління, проведено 17 оперативних перевірок організації та здійснення прийому громадян за принципом “таємних клієнтів”. За наслідками оперативних перевірок складені відповідні довідки. Про покращення надання послуг та про неухильне дотримання норм чинного законодавства начальникам відділів  обслуговування громадян (сервісних центрах) головного управління наголошено на нараді та надіслані відповідні листи.  Крім того, 18 службових приміщень сервісних центрів, де безпосередньо здійснюється прийом громадян, облаштовано системами відеоспостереження з можливістю віддаленого доступу та контролю з боку посадових осіб (із забезпеченням права осіб, що звертаються на прийом, на таємницю особистого та приватного життя).

 

 

Сектор з питань запобігання та виявлення корупції

background Layer 1