Пропустити навігацію

До уваги страхувальників! Зміни до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування

Наступним повідомляємо, що Міністерство фінансів України своїм наказом від 15.05.2018 № 511 (далі наказ 511, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 11.06.2018 № 692/32144) виклав в новій редакції Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (затверджений наказом Мінфіну від 14.04.2015 № 435, надалі Порядок 435 (із змінами)).

Наказ 511 набув чинності з першого числа місяця, наступного за місяцем його офіційного оприлюднення (пункт 3 наказу 511). Оприлюднення відбулося 06.07.2018 в журналі «Офіційний вісник України». Отже, наказ 511 набрав чинності з 01.08.2018. Тому звіт ЄСВ за новою формою уперше подається, починаючи із звітності за серпень 2018 року у вересні 2018 року, граничний строк подання якого закінчується 20.09.2018.

Відповідно до внесених змін:

  1. Таблицю 1 розширено новими рядками (3.2.1, 3.3.1, 3.4.1), в яких передбачено складання відомостей про те, скільки б необхідно було нарахувати та сплатити страхувальнику ЄСВ за ставкою 22 %, якби не застосовувалися окремі ставки для осіб з інвалідністю (8,41, 5,3 і 5,5 %).

  1. Істотно змінилася таблиця 5 звіту ЄСВ.

По-перше, відтепер за формою таблиці 5 додатку 4 передбачено складання відомостей по військовослужбовцях («Відомості про трудові відносини осіб та період проходження військової служби»).

По-друге, форму розширено відомостями відповідно до Класифікатора професій (на даний час діє класифікатор ДК 003:2010). Передбачено складання відомостей щодо:

  • «12. Професійна назва роботи»;
  • «13. Код ЗКППТР»;
  • «14. Код класифікатора професій»;
  • «15. Посада»;
  • «16. Документ-підстава про початок роботи та відпустку, кінець трудових або цивільно-правових відносин, переведення на іншу посаду»;
  • «19. Військове звання».

Отже формою таблиці 5 передбачено складання відомостей щодо найменування посади, на яку прийнятий працівник. Крім того, страхувальнику необхідно формувати відомості про переведення працівника з однієї посади (роботи) на іншу – зазначати відомості слід так само, як і про прийняття на роботу (раніше факт переведення в звіті ЄСВ взагалі не був передбачений).

По-третє, з’явилися нові категорії осіб:

«7» – особи з числа військовослужбовців, особи рядового і начальницького складу, які отримують допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами;

«8» – особи з числа військовослужбовців, особи рядового і начальницького складу.

Тобто надано можливість сформувати відомості для військовослужбовців щодо дати початку і закінчення проходження військової служби (графа 11), а також військового звання (графа 19).

Важливо. В таблиці 5 додатку 4 не треба відображати відомості про тимчасове переведення чи виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника. Необхідно формувати відомості лише про переведення працівника на постійну посаду, про що зазначено у трудовій книжці.

  1. Форма таблиці 6 та порядок її заповнення не змінено. Однак, її доповнено новим кодом категорії типу нарахування 14. Його використовують для дотягування до мінімального страхового внеску за минулі періоди у зв’язку зі здійсненням перерахунку при звільненні працівника за попередні періоди, пов’язані з уточненням днів використаної заздалегідь відпустки (у зв’язку із сторнуванням).

Крім того, період догляду за хворою дитиною за довідкою відображатимуть у графі 14 «Кількість днів календарних без збереження заробітної плати».

  1. Довідник категорій страхувальників (додаток 1 до Порядку формування звіту ЄСВ) доповнено новою категорією для членів фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах («245»).

  1. Довідник категорій застрахованих осіб доповнено 16 новими кодами:

«50» – «63» – для військовослужбовців (крім військовослужбовців строкової військової служби), осіб рядового і начальницького складу;

«64» – для осіб, які отримують одноразову грошову винагороду, члени виборчої комісії відповідно до постанови КМУ від 28.07.2044 № 966 «Про умови оплати праці членів виборчих комісій, комісій всеукраїнського референдуму»;

«65» – для осіб, які беруть добровільну участь (в тому числі які здійснюють одноразову сплату за попередній період);

«66» – для осіб з інвалідністю, яким нараховано виплати в межах середнього заробітку працівників, призваних на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятих на військову службу за контрактом (аналог категорії «47» (22 %), але для осіб з інвалідністю (8,41 %)).

Важливо:

  1. у звіті ЄСВ за серпень 2018 року не треба формувати відомості про посади всіх працівників, а відображати відомості тільки на тих працівників, що в серпні 2018 року були призначені (переведені), прийняті або звільнені тощо;
  2. відомості щодо займаної посади (гр. 12 – 15) для працівників по ЦПХ не заповнюються;
  3. при формуванні звіту ЄСВ за минулий звітний період (до серпня 2018 року, тобто до набрання чинності змін у звітності ЄСВ відповідно до наказу 511) відомості про осіб із числа військовослужбовців (крім військовослужбовців строкової військової служби), осіб рядового і начальницького складу відображають за раніше встановленими правилами (з кодом застрахованої особи «31»).

Зауважуємо, що відомості зі звітності страхувальника завантажуються до Реєстру застрахованих осіб, тільки за умови, що інформація в звіті підготовлена за встановленими правилами, і за результатами перевірки звіту програмним забезпеченням сформований протокол контролю не містить помилок. При цьому, якщо навіть помилка стосується однієї особи, відомості не завантажуються по всіх працівниках, що зазначені у звіті страхувальника.

Проведений аналіз поданої страхувальниками звітності за новою формою за звітний період серпень 2018 року станом на 18.09.2018 свідчить, що з 11 888 звітів – майже 4% заповнено з помилками. Час для виправлення помилкових звітів до 20 вересня (включно).

Звертаємо увагу, що спеціалісти органів Пенсійного фонду надають консультації страхувальникам щодо причин неприйняття звітності та з приводу заповнення звітності з ЄСВ. Контакти органів ПФУ Миколаївської області можна знайти на порталі Пенсійного фонду України у розділі «Контакти» (Контакти підвідомчих управлінь).

background Layer 1