Пропустити навігацію

Надбавка на догляд інвалідам та одиноким пенсіонерам

Встановлення надбавки на догляд інвалідам та одиноким пенсіонерам передбачено Постановою КМУ № 654 від 16.07.2008 року «Про підвищення рівня пенсійного забезпечення громадян», зокрема, інвалідам 1 групи, одиноким інвалідам 2 та 3 групи, одиноким пенсіонерам, які отримують пенсії за віком та за вислугою років.

Надбавка на догляд призначається лише тим пенсіонерам, які отримують пенсії відповідно до Законів України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” та “Про пенсійне забезпечення осіб звільнених з військової служби та деяких інших осіб” і не отримують державну соціальну допомогу на догляд відповідно до Закону України “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію та інвалідам”.

Розмір надбавки на догляд встановлено в фіксованій сумі та складає 50 грн.

Розглянемо більш детальніше умови призначення надбавки та перелік необхідних документів по кожній категорії:

  1. Інваліди 1 групи.

Якщо пенсіонер визнаний інвалідом 1 групи, надбавка йому призначається автоматично, без надання додаткових документів з дня встановлення інвалідності

  1. Одинокі інваліди 2 групи.

Одиноким інвалідам 2 групи, які досягли пенсійного віку для призначення надбавки необхідно надати до Пенсійного фонду заяву (заповнюється в територіальному органі Пенсійного фонду на підставі паспорта) та довідку про склад сім’ї.

 Одиноким інвалідам 2 групи, які ще не досягли пенсійного віку, крім заяви та довідки про склад сім’ї необхідно надати висновок лікарсько-консультативної комісії про те, що особа потребує постійного стороннього догляду.

  1. Одинокі інваліди 3 групи.

Одиноким інвалідам 3 групи надбавка призначається лише у випадку, якщо вони досягли пенсійного віку. Для призначення надбавки надаються заява та довідка про склад сім’ї.

  1. Одинокі одержувачі пенсій за віком та за вислугу років (в яких відсутня група інвалідності).

Для призначення надбавки цій категорії пенсіонерів необхідно надати заяву, довідку про склад сім’ї та висновок лікарсько-консультативної комісії про те, що особа потребує постійного стороннього догляду.

 Одинокою особа вважається тоді, коли вона не має працездатних родичів (незалежно від місця їх проживання), зобов’язаних за законом її утримувати.

 Призначення надбавки на догляд здійснюється з першого числа місяця, в якому пенсіонер звернувся за призначенням надбавки, якщо відповідну заяву з усіма необхідними документами надано ним до 15 числа включно, і з першого числа наступного місяця, якщо заяву з усіма необхідними документами надано ним після 15 числа.

 Надбавка на догляд виплачується незалежно від факту роботи.

 Одночасно повідомляємо, що для такої категорії осіб, як інваліди війни, розміри та умови  надання допомоги на догляд визначається Законом України «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію та інвалідам» в відсотках від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність в залежності від групи та причини інвалідності.

 

 

 

background Layer 1