Пропустити навігацію

Повідомити про корупційне правопорушення

Шановні відвідувачі!

        1 січня 2020 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до закону України «Про запобігання корупції» щодо викривачів корупції».

     Відповідно до частини першої статті 1 Закону України «Про запобігання корупції» (далі – Закон): викривач – фізична особа, яка за наявності переконання, що інформація є достовірною, повідомила про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень цього Закону, вчинених іншою особою, якщо така інформація стала їй відома у зв’язку з її трудовою, професійною, господарською, громадською, науковою діяльністю, проходженням нею служби чи навчання або її участю у передбачених законодавством процедурах, які є обов’язковими для початку такої діяльності, проходження служби чи навчання.

     Крім того, відповідно до внесених до Кодексу України про адміністративні правопорушення змін(частина третя статті 272) викривач є свідком у справах про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією.

       Разом з тим, згідно з внесеними до Кримінального процесуального кодексу України змінами (пункти 16-2 та 25 частини першої статті 3) викривач – фізична особа, яка за наявності переконання, що інформація є достовірною, звернулася із заявою або повідомленням про корупційне кримінальне правопорушення до органу досудового розслідування та є заявником.

      Права викривача виникають з моменту повідомлення інформації про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень Закону.

       Права та гарантії захисту викривачів поширюються на близьких осіб викривача (частина третя статті 53-3 Закону).

     Звертаємо увагу, що згідно з приміткою до статті 53 Закону близькими особами викривача є особи, зазначені в абзаці четвертому частини першої статті 1 Закону.

      Вимоги до повідомлень (у тому числі анонімних) про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень цього Закону та порядок їх розгляду визначаються цим Законом.

      Повідомлення підлягає розгляду, якщо наведена у ньому інформація містить фактичні дані, що вказують на можливе вчинення корупційного або пов’язаного з корупцією правопорушення, інших порушень цього Закону, які можуть бути перевірені.

     У разі наявності інформації про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень Закону  працівниками Головного управління Пенсійного Фонду України в Миколаївській області, Ви можете повідомити сектор з питань запобігання та виявлення корупції та скористатися наступними каналами для повідомлення:

  • поштова адреса:54020 м. Миколаїв, вул. Морехідна, буд.1. 
  • електронна адреса:korrupt@mk.pfu.gov.ua;
  • спеціальна телефонна лінія:(0512) 44-14-05;

     Під час особистого прийому громадян керівництвом та керівниками структурних підрозділів Головного управління, який проводиться в Головному управлінні, відповідно до графіку особистого прийому громадян.

      Спеціально уповноважені суб’єкти у сфері протидії корупції:

Національне антикорупційне бюро України безкоштовна телефонна лінія 0-800-503-200, яка працює в будні дні з 9:00 до 18:00;

– поштова адреса: 03035, м. Київ, вул. Ва­силя Сурикова, 3;

– e-mail:info@nabu.gov.ua.

Національне агентства з питань запобігання корупції телефонна лінія  (044) 200-06-91; факс: (044) 200-06-97;

– поштова адреса: 01103, м. Київ, бульвар Дружби народів, 28;

– e-mail:info@nazk.gov.ua.

Головне  управління  Національної  поліції в Миколаївській області телефонна лінія (0512) 53 12 00; факс (0512) 49 80 55;

– поштова адреса: 54001, м. Миколаїв, вул. Декабристів, 5;

– e-mail:qupolice@mk.npu.gov.ua.

Прокуратура Миколаївської області телефонна лінія (0512) 53 73 47,   (0512) 47 25 57;

– поштова адреса: 54000, м. Миколаїв, вул. Спаська, 28;

– e-mail:korrupcia.mykolaiv@qp.gov.ua.

Для надання можливості розпочати перевірку повідомлення повинно мати такі реквізити:

  • прізвище, ім’я, по батькові особи, яка ймовірно вчинила правопорушення, її посада та місце роботи;
  • текст повідомлення, що містить детальну інформацію про факти вчинення корупційного або пов’язаного з корупцією правопорушення, іншого порушення Закону України «Про запобігання корупції», яка може бути перевірена;
  • прізвище, ім’я, по батькові, адресу та підпис особи, яка надіслала повідомлення (автор повідомлення).

      Інформація може надаватися також анонімно. Анонімне повідомлення про порушення вимог антикорупційного законодавства підлягатиме розгляду, якщо зазначена в ньому інформація стосується конкретної особи, містить фактичні дані, які можуть бути перевірені. Водночас, відсутність контактних даних унеможливлює отримання додаткової інформації від автора повідомлення, необхідність в якій може виникнути в ході розгляду повідомлення.

Інформація у повідомленні про факти порушення посадовими особами органів Пенсійного фонду України  вимог Закону має містити одну або декілька з таких ознак:

  • порушення обмежень щодо отримання подарунка, передбачені статтею 23 Закону;
  • не вжиття заходів запобігання та врегулювання конфлікту інтересів;
  • порушення встановлених Законом обмежень щодо одержання пільг, послуг і майна органами державної влади та органами місцевого самоврядування;
  • порушення вимог щодо обмеження спільної роботи близьких осіб, передбачені статтею 27 Закону;
  • порушення вимог стосовно обмеження щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності, передбачені статтею 25 Закону;
  • недотримання актів законодавства з питань етичної поведінки;
  • порушення вимог фінансового контролю, передбаченого статтями 45, 46, 52 Закону;
  • порушення, пов’язані з організацією роботи із запобігання і виявлення корупції;
  • порушення вимог проведення спеціальної перевірки, передбаченої статтею 56 Закону.

 

 

background Layer 1