Пропустити навігацію

Реалізація заходів відомчої політики щодо запобігання та протидії корупції в головному управлінні Пенсійного фонду України в Миколаївській області протягом 2019 року

       za 2019 lungul 300x225 - Реалізація заходів відомчої політики щодо запобігання  та протидії корупції в головному управлінні  Пенсійного фонду України в Миколаївській області протягом 2019 року  Головним управлінням Пенсійного фонду України в Миколаївській області (далі – головне управління) в межах повноважень передбаченими законами України “Про запобігання корупції”, “Про державну службу” та Антикорупційною програмою Пенсійного фонду України та його органів на 2019-2020 роки (далі – Антикорупційна програма), затвердженої наказом Пенсійного фонду України від 31.05.2019 № 68 із змінами, забезпечується здійснення заходів щодо запобігання корупції, контроль за їх виконанням. Наказом головного управління від 25.07.2019 № 287 затверджено План заходів щодо усунення (мінімізації) корупційних ризиків в головному управлінні Пенсійного фонду України в Миколаївській області на 2019-2020 роки. Щокварталу надавалась інформація до сектору з питань запобігання та виявлення корупції Пенсійного фонду України про його виконання.

         Пріоритетним напрямом роботи є проведення роз’яснювальної роботи серед державних службовців щодо основних положень антикорупційного законодавства та попередження можливих правопорушень, запобігання виникненню конфлікту інтересів та його врегулювання. Протягом 2019 року телефоном та засобами електронного зв’язку надано 91 роз’яснення щодо основних положень антикорупційного законодавства та попередження можливих правопорушень, запобігання виникненню конфлікту інтересів та його врегулювання.

         За звітний період розглянуто два звернення: – на Урядовий портал надійшло звернення Бірюкова І. М., щодо перерахунку пенсії та можливих неправомірних дій посадовими особами головного управління. Проведеною перевіркою в діях посадових осіб головного управління порушень антикорупційного і пенсійного законодавства при призначенні та перерахунку пенсії Бірюкову І. М. не встановлено.

         Також розглянуто звернення Лахно М. М., яке надійшло на електрону адресу головного управління, щодо нарахування йому пенсії з порушенням законодавства та вимагання хабаря підчас перерахунку пенсії в 2015 році працівниками управління ПФУ Центрального району м. Миколаєва. В діях працівників головного управління факту вимагання неправомірної вигоди (хабаря) та порушення вимог антикорупційного законодавства підчас призначення/перерахунку пенсії Лахно М. М. не встановлено.

            Проведено 107 семінарів, нарад, лекцій, навчань щодо дотримання вимог антикорупційного законодавства. Також, 110 держслужбовців пройшли навчання за тематикою “Конфлікт інтересів: треба знати! Від теорії до практики”, “Декларуй доброчесно” на платформі громадського проекту масових відкритих онлайн-курсів “Prometheus” та отримали відповідні сертифікати. Крім того, в структурних підрозділах серед працівників, проведено тестування на знання антикорупційного законодавства.

         На інформаційній сторінці головного управління на веб-порталі Пенсійного фонду України, сторінки головного управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області в соціальній мережі Фейсбук, в газетах-листівках органів Фонду області, оприлюднено 25 статей (роз`яснень, коментарів, звітів про результати роботи з антикорупційного законодавства).

         На офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції проведено 2314 перевірки фактів подання щорічних декларацій за 2018 рік, перед звільненням, після звільнення та кандидатів на посаду, шляхом пошуку та перегляду інформації в публічній частині Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (далі – декларація). Протягом 2018 року з органів Фонду області звільнилось – 70 осіб, встановлено 3 факти несвоєчасного подання декларації після звільнення. Станом на 01.01.2020 – 564 особи, подали декларації кандидата на посаду, порушень не встановлено. З органів Фонду області звільнилось 147 осіб із них 4 особи несвоєчасно подали декларації перед звільненням. Про всі виявлені випадки несвоєчасного подання декларацій направлені повідомлення до Національного агентства з питань запобігання корупції, на теперішний час інформації про остаточні рішення за результатом розгляду повідомлень правоохоронними органами не надавались.

         Відповідно до ст. 56 Закону України “Про запобігання корупції”, стосовно осіб, які претендують на зайняття посад, які передбачають зайняття відповідального або особливо відповідального становища до яких відносяться посади державної служби категорії “А” або “Б”, проводиться спеціальна перевірка. На теперішній час проведено 3 спеціальні перевірки стосовно претендентів на посади державної служби категорії “Б”. За висновками прийняте рішення про призначення їх на посаду.

         Проведено планові цільові перевірки щодо дотримання вимог антикорупційного законодавства в Інгульському об’єднаному управлінні Пенсійного фонду України м. Миколаєва Миколаївської області, Первомайському об’єднаному управлінні Пенсійного фонду України Миколаївської області в Баштанському, Новобузькому відділах, Казанківському секторі обслуговування громадян управління обслуговування громадян головного управління  Пенсійного фонду України Миколаївської області та відділах з питань призначення та перерахунків пенсій № 10, 13 управління застосування пенсійного законодавства головного управління Пенсійного фонду України Миколаївської області. За наслідками перевірок складені відповідні довідки. Порушень вимог антикорупційного законодавства не виявлено. 

         Під час проведення реорганізації органів Фонду області з метою запобігання виникнення конфлікту інтересів щодо обмеження спільної роботи близьких осіб, претенденти на зайняття посад в головному управлінні зобов’язанні повідомляти керівництво про близьких їм осіб, які вже працюють в головному управлінні, подано 46 повідомлень щодо спільної роботи близьких осіб. Зазначене дозволило вчасно запобігти виникненню конфлікту інтересів підчас призначення на посади. Також підчас контрольних заходів проводилась звірка з відділом супроводження інформаційних систем та електронних реєстрів № 1 головного управління відносно 283 працівників органів Фонду області щодо обмеження сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності, порушень не встановлено. З метою своєчасного вжиття заходів, спрямованих на запобігання та врегулювання конфлікту інтересів, проведено перевірку 166 пенсійних справ близьких осіб працівників головного управління, які отримують пенсії де працюють їх близькі особи, порушень не встановлено.

         Крім того, 25 службових приміщень сервісних центрів, де безпосередньо здійснюється прийом громадян, облаштовано системами відеоспостереження з можливістю віддаленого доступу та контролю з боку посадових осіб (із забезпеченням права осіб, що звертаються на прийом, на таємницю особистого та приватного життя).

         За звітний період випадків притягнення працівників органів Фонду області до відповідальності за вчинення корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень не встановлено.      

 

 

 

background Layer 1