Пропустити навігацію

Нелегальна зарплата  — незахищеність в майбутньому

      Одним із пріоритетних напрямків роботи Головного управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області є питання детінізація заробітної плати та легальна зайнятість населення.

      На сьогодні діючим пенсійним законодавством встановлена пряма залежність розміру пенсії від страхового стажу та заробітку, з якого фактично сплачений єдиний соціальний внесок роботодавцями до органів Державної податкової служби України, та який після розподілу перераховується на рахунки Пенсійного фонду України для вчасного фінансування пенсійних виплат. У страховий стаж враховуються лише ті періоди роботи, у яких проводилось нарахування та, за які повністю сплачені страхові внески з заробітної плати в сумі не меншій мінімального страхового внеску, що і визначено статтею 24 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

      Наголошуємо, що мінімальний розмір заробітної плати з 01.01.2020 складає 4723 грн, відповідно розмір мінімального страхового внеску, становить 1039,06 грн. Тобто, для зарахування місяця роботи, як повного місяця страхового стажу – щомісячний платіж повинен становити не менше мінімального розміру – 1039,06 грн.

      Чимало роботодавців ігнорують гарантований рівень мінімальної заробітної плати і, бажаючи уникнути «податкових та пенсійних витрат» виплачують працівникам заробітну плату у «конвертах». Але, якщо працівник отримує заробітну плату у «конверті», без сплати страхових внесків, то такі періоди не зараховуються до страхового стажу працівника та не включаються в заробіток для розрахунку розміру пенсії. Лише легально оформлений найманий працівник може відчувати себе соціально захищеним. Адже, громадяни, які працюють «не офіційно» позбавляють себе:

– трудового стажу;

– допомогу по тимчасовій непрацездатності, а жінки ще і допомогу по вагітності та пологах;

– оплачуваної відпустки;

– інших соціальних виплат та, зрештою майбутньої пенсії.

       Також, одним із найпоширеніших методів мінімізації видатків за найманих працівників є оформлення працівників за угодами цивільно-правового характеру. В цьому випадку нарахування та сплата єдиного соціального внеску здійснюється на фактично нараховані виплати, які є, як правило, значно нижчими за мінімальну заробітну плату, та розраховуються за фактично виконаний об’єм роботи. Як наслідок, страховий стаж зараховується пропорційно сплаченим внескам, а це, лише частина відпрацьованого місяця.

     Щомісячно, фахівцями Фонду опрацьовуються вибірки, сформовані з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, з метою виявлення страхувальників (роботодавців), які мають ознаки порушень законодавства про працю.

       Довідково:

      У 2020 році максимальна величина бази нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування – максимальна сума заробітної плати (доходу) застрахованої особи, що дорівнює п’ятнадцяти розмірам мінімальної заробітної плати, встановленої Законом, на яку нараховується єдиний внесок, 4 723 грн х 15 = 70 845 грн, відповідно єдиний внесок 15 585,9грн (70 845 х 22% = 15 585,9 грн).

      Прожитковий мінімум для працездатних осіб:

з 01.07.2020 – 2 197 грн

з 01.12.2020 – 2 270 грн

      Прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність:

з 01.07.2020 – 1712 грн

з 01.12.2020 – 1769 грн 

     Отже, вплив розміру єдиного соціального внеску на розмір майбутніх пенсій є актуальним, особливо в наш час. Проблеми нелегальних доходів та зайнятості населення, гостро стоять перед усім суспільством, адже нелегальна зарплата  — це незахищеність в майбутньому.

lz - Нелегальна зарплата  — незахищеність в майбутньому

background Layer 1