Пропустити навігацію

Про пенсійне забезпечення шахтарів

    З 16 вересня 2008 року в Україні діє Закон “Про підвищення престижності шахтарської праці” від 02.09.2008 № 345-VI (далі – Закон). Цей Закон спрямований на підвищення престижності шахтарської праці, надання додаткових гарантій у виплаті та підвищенні заробітної плати і розв’язанні соціально-побутових проблем шахтарів.

     Дія цього Закону поширюється на працівників, які видобувають вугілля, залізну руду, руди кольорових і рідкісних металів, марганцеві, уранові, магнієві (солі калієво-магнієві та солі магнієві) та озокеритні руди, працівників шахтобудівних підприємств, які зайняті на підземних роботах повний робочий день, та працівників державних воєнізованих аварійно-рятувальних служб (формувань) у вугільній промисловості – за Списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, та членів їх сімей.

      Статтею 8  Закону передбачено, що мінімальний розмір пенсії шахтарям, які відпрацювали на підземних роботах не менш як 15 років для чоловіків та 7,5 років для жінок за списком N 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, встановлюється незалежно від місця останньої роботи, у розмірі 80 відсотків середньої заробітної плати шахтаря, але не менш як три розміри прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність. Для обчислення розміру пенсій за віком за кожний повний рік стажу роботи на підземних роботах до страхового стажу додатково зараховується по одному року.

     Крім того, до розміру  пенсії за віком додаються надбавки, підвищення, компенсаційна виплата за втрату годувальника, додаткова пенсія, пенсія за особливі заслуги, та інші доплати передбаченні чинним законодавством.

      Відповідно до статті 7 Закону, членам сімей шахтарів, смерть яких настала внаслідок нещасного випадку на виробництві, до пенсії у зв’язку із втратою годувальника на кожного непрацездатного члена сім’ї встановлюється доплата в розмірі прожиткового мінімуму, встановленого законом для осіб, які втратили працездатність. Відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» розмір прожиткового мінімуму, для осіб, які втратили працездатність складає, зокрема, з 1 липня 2020 року – 1712 грн.

shahtari1 - Про  пенсійне забезпечення шахтарів

 

background Layer 1